Συναγερμός – Κακοκαιρία «Π»: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι αναμένονται σήμερα

Οι μετεωρολόγοι φοβούνται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το Σάββατο, υπάρχει ο κίνδυνος για πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές.

Αλλαγή σκηνικού αναμένεται να υπάρξει στη χώρα μας με το ψυχρό μέτωπο που θα εισβάλει από την Κεντρική Ευρώπη και θα φέρει μαζί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία «Π» που θα σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας αύριο Σάββατο καθώς αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και χαλοζοπτώσεις.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε χθες από την ΕΜΥ, το Σάββατο θα έχουμε βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

Οι μετεωρολόγοι πάντως φοβούνται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το Σάββατο, υπάρχει ο κίνδυνος για πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Μακεδονία και η Θράκη

Ήδη τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη βόρεια Ελλάδα.

Λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης ήταν αρκετά για να μετατρέψουν σε ποτάμια τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Το νερό έφερε λάσπες και φερτά υλικά στους δρόμους της πόλης, ακινητοποιώντας πολλά αυτοκίνητα.

Παράλληλα, στον οικισμό Ξυλαγανή στη Ροδόπη το νερό ξεπέρασε το ύψος των πεζοδρομίων και εισέβαλε στις αυλές των σπιτιών, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Ο Γιάννης Καλλιάνος επισήμανε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA τις περιοχές που πρόκειται να πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία

Οι περιοχές είναι οι εξής:

  1. Επτάνησα
  2. Ήπειρος
  3. Δυτική Θεσσαλία
  4. Κεντρική και Δυτική Πελοπόννησος
  5. Κεντρική και Δυτική Στερεά
  6. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  7. ΒΑ Αιγαίο

Χάρτες

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων κατά τα τρίωρα 05:00-08:00, 11:00-14:00 και 14:00-17:00 του Σαββάτου.

Που θα ρίξει χαλάζι

Κύματα άνω των 4 μέτρων στο βόρειο Αιγαίο, το Σάββατο

Σύμφωνα με το meteo.gr, λόγω των ισχυρών ανέμων από νότιες διευθύνσεις στο βόρειο Αιγαίο ενδέχεται να σχηματιστούν το Σάββατο κύματα ύψους άνω των 4 μέτρων, όπως θα δείτε και στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Πηγή: newpost.gr