Σκληραίνει τη στάση του το Ισραήλ – Μεταμεσονύχτιοι βομβαρδισμοί στη Γαζά και επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των ανελέητων επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα την Παρασκευή, με τους νεκρούς στη Λωρίδα να ξεπερνούν τις 9.200.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χτύπησε ασθενοφόρο γιατί με αυτόν τον τρόπο μετακινούνται μαχητές της Χαμάς, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό. Νέες επιθέσεις έγιναν σήμερα σε δύο νοσοκομεία και ένα σχολείο.

 Τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν φτάσει τις 3.900

Την ίδια ώρα οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιθέσεις, με την πόλη της Γάζας να τελεί «υπό διπλή πολιορκία» και 500.000 άμαχοι να υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τους ΥΠΕΞ της Ιορδανίας και της Αιγύπτου ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «θα ευνοήσει τη Χαμάς».

Συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με τον Χασάν Νασράλα να δηλώνει στο διάγγελμά του ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

04:08 «Τρώμε ένα γεύμα τη μέρα, πίνουμε βρώμικο νερό» – Συγκλονίζει μητέρα επτά παιδιών στη Γάζα

Μιλώντας στο BBC η Σουχέρ Αλ Λουχ, μητέρα επτά παιδιών είπε: «Πίνουμε βρώμικο νερό. Τρώμε ένα γεύμα κάθε μέρα, κυρίως τόνο ή φασόλια από κονσέρβες».

«Μερικές φορές μαγειρεύω λίγες φακές σε μια παλιά ξυλόσομπα. Έχουμε φωτοβολταϊκά στη στέγη για να μπορούμε να φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας», προσέθεσε.

04:00 Επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη λίγες ώρες πριν την επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε ήδη αυτές τις επιδρομές σε σπίτια, χωριά και πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ακόμη και πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Από τότε, η συχνότητα και η ένταση έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι πρώτες επιδρομές σε σπίτια στη Ναμπλούς ξεκίνησαν στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα.

Υπήρξε μια δεύτερη επδρομή, όπου άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων κατοίκων της Ναμπλούς.

Υπήρξαν τρεις τραυματισμοί. Αλλά παραδόξως σήμερα το βράδυ στη Ναμπλούς, δεν έγιναν συλλήψεις εκεί.

Στο Αζούν στην Qalqilya, υπήρξε νωρίτερα μια πολύ μεγάλη επιδρομή που πραγματοποιήθηκε με ισχυρή παρουσία του ισραηλινού στρατού σε σπίτια εκεί.

Κάτοικοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με τους πυροβολισμούς που έπεσαν σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις νωρίτερα το Σάββατο. Πριν από λίγες ημέρες, οι κάτοικοι είπαν ότι περίμεναν κάποιου είδους αντίποινα όπως αυτό.

Επίσης οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και έκαναν έφοδο σε πολλά σπίτια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Γενικά, τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι επιδρομές αυτές λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά την ώρα της πρωινής προσευχής. Μάλιστα ι κάτοικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη λένε ότι περιμένουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους.

Αυτά τα ζητήματα είναι πιθανό να τεθούν από τον Αμπάς όταν συναντηθεί με τον Μπλίνκεν που αναμένεται να φτάσει στη Ραμάλα την Κυριακή.

03:51 Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας το βράδυ του Σαββάτου.

Πρόκειται για λιγότερους από τους 51 ανθρώπους που είχε αρχικά αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι σκοτώθηκαν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι εξετάζουν αν ο στρατός επιχειρούσε στην περιοχή την ώρα της βομβιστικής επίθεσης.

03:36 Το IDF θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να κινηθούν νότια για τέσσερις ώρες

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στους κατοίκους της Γάζας να κινηθούν νότια σε καθορισμένους δρόμους την Κυριακή, παρά το γεγονός όπως υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους δέχθηκαν πυρά το Σάββατο, ενώ προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν έναν ασφαλή διάδρομο για τους αμάχους.

Η κύρια διαδρομή για την εκκένωση θα είναι η οδός Σάλαχ Αλ-Ντεν και θα επιτραπεί στους αμάζους να εκκενώσουν μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τον Αβιχάι Αντράι, εκπρόσωπο των IDF για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν ενδιαφέρεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς φροντίζουν ήδη να προστατευτούν», δήλωσε ο Αντράι στο X το βράδυ του Σαββάτου.

Δεν ήταν σαφές πόσο ευρέως μπορεί να φτάσει το μήνυμά του, δεδομένων των εκτεταμένων διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος και του διαδικτύου, ή πόσο ασφαλής θα είναι η διέλευση.

03:22 Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα δέχθηκαν πυρά αντιαρματικών πυραύλων

Στρατεύματα που επιχειρούν στο Ισραήλ κοντά στο Κισουφίμ στα σύνορα με τη Γάζα δέχθηκαν πυρά αντιαρματικών πυραύλων, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε από την επίθεση και το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά, πλήττοντας την πηγή του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Το ένοπλο τμήμα της Χαμάς οι ταξιαρχίες αλ Κασάμ ισχυρίζονται στο Telegram ότι έριξαν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτών που εισέρχονται στη Γάζα ανατολικά του Χαν Γιουνίς, στη νότια πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα.

03:04 Ένταση έξω στον Λευκό Οίκο με συνθήματα κατά Μπάιντεν – Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έβαψαν κόκκινη την είσοδο

Πλήθος διαδηλωτών από τους δεκάδες χιλιάδες που βρέθηκαν στη συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον το Σάββατο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν πορεία προς την πύλη του Λευκού Οίκου, όπου μάλιστα φώναξαν συνθήματα κατά του Τζο Μπάιντεν και έβαψαν την εξωτερική πύλη με κόκκινη μπογιά.

Μάλιστα μία ομάδα διαδηλωτών βούτηξε τα χέρια της σε κόκκινη μπογιά και άλειψε τους τσιμεντένιους στύλους κατά μήκος του εξωτερικού φράχτη του Λευκού Οίκου για να συμβολίσει το αίμα που χύνεται στη Γάζα.

02:47 29 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο

Η αστυνομία συνέλαβε 29 άτομα στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας μαζικής φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης το Σάββατο, επικαλούμενη αδικήματα όπως υποκίνηση φυλετικού μίσους, εγκλήματα με φυλετικά κίνητρα, βία και επίθεση σε αστυνομικό.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ για τη διαμαρτυρία, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου, και οι περισσότεροι διαδήλωναν ειρηνικά.

Ωστόσο, η διοικητής της Μητροπολιτική Αστυνομική Karen Findlay δήλωσε ότι ήταν «απογοητευτικό το γεγονός ότι διάφορες ομάδες ήταν και πάλι υπεύθυνες για συμπεριφορές που δεν έχουν θέση στο Λονδίνο και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε σθεναρά. Τα πυροτεχνήματα κατευθύνθηκαν προς τους αστυνομικούς και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν».

Ένας άνδρας, ύποπτος για αντισημιτικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, συνελήφθη αφού αναγνωρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, ανέφερε η αστυνομία.

Δύο άλλοι συνελήφθησαν «ως ύποπτοι για παραβίαση του άρθρου 12 του νόμου περί τρομοκρατίας, αφού εθεάθησαν να επιδεικνύουν πανό που φαινόταν να υποστηρίζει απαγορευμένη οργάνωση», πρόσθεσε η αστυνομία.

Εννέα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα δημόσιας τάξης, μεταξύ των οποίων δύο που φέρονται είχαν παρελθόν σε ρατσιστικά επεισόδια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

02:33 Υπέρ της Παλαιστίνης ο ράπερ Macklemore – «Ξέρω ότι πρόκειται για γενοκτονία»

Μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ έστειλε ο ράπερ Macklemore μιλώντας στους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που έδωσαν δυναμικό παρών στη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Ουάσινγκτον το Σάββατο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Macklemore δήλωσε ότι ήταν «όμορφο να παρατηρείς» το τεράστιο πλήθος. «Μου είπαν να σωπάσω, μου είπαν να κάνω την έρευνά μου, να πάω πίσω, ότι είναι πολύ περίπλοκο να πω κάτι, να σωπάσω αυτή τη στιγμή», είπε από το βήμα ο ράπερ.

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πήγα πίσω και έκανα κάποια έρευνα, μαθαίνω», είπε ακόμα ο τραγουδιστής και προσέθεσε: «Δεν ξέρω τα πάντα, αλλά ξέρω αρκετά για να ξέρω ότι πρόκειται για γενοκτονία».

02:18 Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ απάντησε με αντίποινα. Στο μεταξύ, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα διαρκώς επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη, ωστόσο ελάχιστη είναι αυτή που καταλήγει όντως εκεί. Αυτό επιβεβαίωσαν στην DW και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), περιγράφει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «καταστροφική».

Η Γάζα είναι αποκλεισμένη και οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί ασαφείς. Πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Για πληροφορίες που αφορούν λοιπόν την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα η DW εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η DW δίνει απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

02:02 Ψυχολογική υποστήριξη στις ιατρικές ομάδες στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνος παρέχει ψυχολογική βοήθεια στις ιατρικές ομάδες στη Γάζα.

Η οργάνωση δήλωσε ότι στο νοσοκομείο Al-Quds παρέχονται ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους γιατρούς για να «ανακουφιστούν από την ψυχολογική τους πίεση εν μέσω συνεχών απειλών ότι θα γίνουν στόχος».

01:48 Τουλάχιστον 51 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι

Τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ του Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σχετικά με το συγκεκριμένο πλήγμα.

Σε αναρτήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, λογαριασμών προσκείμενων στη Χαμάς διακρίνονται πολύ σκληρές εικόνες με νεκρά παιδιά, τα οποία όπως αναφέρεται κοιμούνταν τη στιγμή των χτυπημάτων.

Πηγή:in.gr