Το πρώτο ραντεβού Κασσελάκη – Ανδρουλάκη: Πού στοχεύουν οι δύο πλευρές

Στις 4 το απόγευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να περάσει την πόρτα του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη στην Βουλή, για την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η σημειολογία είναι καθαρή, τουλάχιστον από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη: το μέρος της συνάντησης είναι θεσμικό, για να αντικατοπτρίζει το ύφος της κουβέντας, ενώ παράλληλα ο Κασσελάκης είναι αυτός που πηγαίνει και όχι αυτός που υποδέχεται.

Πού στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κάθε πλευρά έχει άλλη στόχευση από αυτή την συνάντηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σίγουρα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την στιγμή, όμως δεν έχουν σταματήσει να «παίζουν» μέσω δηλώσεων στελεχών με την ιδέα ενός προοδευτικού μετώπου, όπως θεωρούν πως σχηματίστηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και παράλληλα, δεν σταματούν και τις αιχμές προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τελευταία ακόμα και για τα δάνεια του κόμματος -ξέρουν πως, αν δεν συμβεί κάτι που θα αλλάξει εντελώς την κατάσταση που σχηματίζεται για τους επόμενους μήνες, η μεγαλύτερη μάχη που θα δώσουν στις ευρωεκλογές θα είναι αυτή με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για την δεύτερη θέση.

Το μεσημέρι θα γίνει το πρώτο τετ α τετ των δύο πολιτικών αρχηγών

Με άνεση πάει ο Ανδρουλάκης στην συνάντηση

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ πάνε σ’ αυτήν την συνάντηση με την άνεση εκείνου που για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια δεν βρίσκεται με τα χέρια του δεμένα: οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανόδου (αν και μικρής κάθε φορά), την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει όλο και περισσότερες δυνάμεις. Γι’ αυτό, για τον Ανδρουλάκη, η συνάντηση έχει εντελώς εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Εχει ήδη διαχωρίσει την θέση του από πρόσωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που συμβολίζουν όλα όσα χωρίζουν τα δύο κόμματα, έχει ψέξει τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου για τα πήγαινε-έλα όσον αφορά τις προοδευτικές συμμαχίες αλλά και για τις θέσεις της -μια φράση για τα Τέμπη του Κασσελάκη που μιλούσε για σύγκρουση από «ανθρώπινο παράγοντα», αλλά και η συζήτηση περί τρολ, προκάλεσε σχολιασμό από τα κεντροαριστερά στελέχη.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη έχει θέσει βάσεις για τις πιθανές συμπράξεις στις οποίες το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό -θεωρείται πως οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα φανούν και στην πράξη, κοινοβουλευτικά, με το αν θα στηρίξει ή όχι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ όπως η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Τους φέρνουν κοντά οι υποκλοπές;

Θα μπορούσε η ατζέντα των υποκλοπών να τους φέρει πιο κοντά; Οι δύο αρχηγοί βρέθηκαν στο ίδιο συνέδριο για τις Ανεξάρτητες Αρχές την περασμένη Πέμπτη με σκοπό να ακούσουν τον Χρήστο Ράμμο (και πάλι η ταξιθεσία είχε την σημειολογία της, καθώς διατηρήθηκαν «θεσμικές» αποστάσεις), και οι δύο ρίχνουν το βάρος τους στην κατεύθυνση της έρευνας για τις παρακολουθήσεις, ενώ ο Κασσελάκης επισκέπτεται σήμερα τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ (κίνηση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Ανδρουλάκης), αλλά και τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Και σ’ αυτό το σημείο, πάντως, η όποια συναίνεση θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει, σε θεσμικό επίπεδο, περνάει και μέσα από την παραδοχή πως το αφήγημα περί «εκβιαζόμενου» προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υιοθετήθηκε και πολύ πρόσφατα από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτεται ξεκάθαρα από την Κουμουνδούρου.

Πηγή: in.gr