Δολιοφθορές σε Εκκλησία και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Gerçek Gündem με τίτλο: «Ρατσιστική επίθεση με πέτρες στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και σε εκκλησία στο Φανάρι»,  αναφέρεται πριν από λίγο, στην πρόκληση δολιοφθορών στην εκκλησία της Παναγίας της Μουχλιώτισσας και στο παρακείμενο κτήριο της μεγάλης του Γένους Σχολής.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι καθώς η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης αυξάνεται μέρα με τη μέρα, οι μειονοτικές κοινότητες στην Τουρκία γίνονται επίσης στόχοι, ενώ σημειώνεται ότι μετά τις διαμαρτυρίες από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων, ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας μπροστά από πολλές συναγωγές, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, και η Εβραϊκή Κοινότητα της Τουρκίας ακύρωσε τις εκδηλώσεις της. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε ρατσιστική επίθεση εναντίον της συναγωγής Etz Hayim στη Σμύρνη.

Σήμερα, τονίζεται στο δημοσίευμα, οι Ρωμιοί έγιναν στόχος μιας ακόμη ρατσιστικής επίθεσης. Ρατσιστικά συνθήματα όπως «Κάτω το Ισραήλ» και  «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» γράφτηκαν στους τοίχους της εκκλησίας της Παναγίας (σ.σ. Μουχλιώτισσας), γνωστής ως Ματωμένη Εκκλησία στο Φανάρι, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή (σ.σ. Ρωμαίικο Γυμνάσιο του Φαναρίου στο κείμενο) και στο εγκαταλελειμμένο κυλικείο. Φημολογείται, αναγράφεται στο δημοσίευμα, ότι πετάχτηκαν πέτρες στο κτίριο του σχολείου και της εκκλησίας.

Μετά την επίθεση χθες το βράδυ, ο κληρικός της εκκλησίας υπέβαλε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα του Βαλατά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια ομάδα 3-4 ατόμων που φορούσαν τουρμπάνια έγγραψαν συνθήματα και πέταξαν πέτρες.

Η εκκλησιαστική επιτροπή της Ρωμαίικης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Παναγίας εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση: «Αυτή η επίθεση συνέβη σε έναν τόπο λατρείας και ένα σχολείο, αλλά συνέβη και στους ανθρώπους μας που ζουν εκεί. Τα μέλη της αστυνομίας μας μας βοήθησαν πολύ. Ελπίζουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν». Αυτοί που επιτέθηκαν στην εκκλησία και το σχολείο δεν έχουν εντοπιστεί, καταλήγει το δημοσίευμα.