Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς, ο Έλληνας ηθοποιός που άνοιξε το δρόμο για το Χόλιγουντ

Έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με ανάρτησή της στο Facebook στην οποία έγραψε «καλή αντάμωση Σπύρο μου».

Η Λίλιαν Φωκά συνόδευσε την ανάρτησή της με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Τα δειλινά».

Σπύρος Φωκάς, το αντίο στον μεγάλο ηθοποιό

Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού, το Σπίτι του Ηθοποιού έστειλε το δικό του μήνυμα για τον χαμό του.

 

Ξεχωριστό ήταν και το αντίο στον Σπύρο Φωκά από τον Παύλο Ριγάτο, που έστειλε το δικό του μήνυμα αφότου έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού.

«Πριν λίγο έφυγε από την ζωή για την γειτονιά των αγγέλων ένας Μεγάλος Καλλιτέχνης, ένας Σπουδαίος Ηθοποιός, ο Σπύρος Φωκάς που αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και έκανε υπερήφανη την Ελλάδα μας με την διαδρομή του και το ήθος του.

Ήταν όμως όπως έλεγε ότι είναι Έλληνας με τη σημασία της λέξεως αγαπούσε κάθε τι το ελληνικό εδώ δυστυχώς όπως γίνεται συνήθως δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία και ιδίως στα τελευταία χρόνια που περνούσε δύσκολα.

Παρόλα αυτά συνέχιζε αξιοπρεπώς γιατί πάνω από όλα ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος.

Είχα την τύχη τα τελευταία 12 χρόνια να είμαι φίλος του όπως και της Μαρίας της γυναίκας του που ήταν πάντα δίπλα του έως και σήμερα με μια απίστευτη αγάπη που την διέκρινε για αυτόν.

Μας ένωσε η μουσική κάποια στιγμή μου έδωσε ένα στίχο του και αυτό ήταν του έβαλα μουσική και έτσι φτιάχτηκε το τραγούδι παίξε ένα ζεϊμπέκικο να φύγω. Αυτό ήταν από τότε μέχρι και σήμερα η αγάπη μας παρέμενε διαρκείς και θα συνεχίσει για πολλούς από εμάς.

Σπύρο σε ευχαριστώ προσωπικά για την μεγάλη προσφορά σου στον χώρο του θεάματος και της τέχνης
Εύχομαι αγαπημένε φίλε μου Καλό Παράδεισο να έχει η ψυχούλα σου και συλλυπητήρια στην Μαρία σου και στην Κωνσταντίνα σου την κόρη σου», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Σπύρος Φωκάς, ο ηθοποιός που άνοιξε τον δρόμο για το Χόλιγουντ

O Σπύρος Ανδρουτσόπουλος (Πάτρα, 17 Αυγούστου 1937- 10 Νοεμβρίου 2023) καλλιτεχνικά γνωστός ως Σπύρος Φωκάς, είχε σημαντική καριέρα στο εξωτερικό παίζοντας σε ταινίες, όπως Ο Ρόκο και τ’ Αδέλφια του, του Λουκίνο Βισκόντι, και Το διαμάντι του Νείλου.

Το πρόσωπο του ήταν αναγνωρίσιμο παγκοσμίως και το μεγάλο του ταλέντο τον έβαλε σε μερικές από τις πιο ακριβές παραγωγές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο ηθοποιός ήταν 9 ετών.

Από μικρός είχε ένα έντονο ενδιαφέρον για τη δραματουργία και έτσι αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

Δεν μπορούσε όμως τότε να φανταστεί πόσο καλός θα γινόταν, ώστε οι μεγάλοι σκηνοθέτες και παραγωγοί του Χόλιγουντ να τον ζητάνε για σημαντικούς ρόλους.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στην Αμερική, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα.

Στην Αμερική όμως ήταν που έκανε το «όνομά» του που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο για τον ίδιο αλλά και για όλους τους Έλληνες ηθοποιούς που θα ακολουθούσαν τα βήματα του.

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν από τους πρώτους που έδειξε τον διεθνό δρόμο για καριέρα. Μέχρι τότε δεν το είχε κάνει κανείς. Η μεγάλη διάκριση ήρθε με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», όπου κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Η μάχη του Σπύρου Φωκά

Ο Σπύρος Φωκάς, που έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε κέντρο αποκατάστασης στη Μαγούλα.

Η Λίλιαν Φωκά την Τρίτη (24/10) είχε δημοσιεύσει ακόμα μία φωτογραφία του ηθοποιού. Σε εκείνη φαίνεται ο Σπύρος Φωκάς στο κρεβάτι του κέντρου αποκατάστασης.

Τα προβλήματα υγείας του Σπύρου Φωκά είχαν αρχίσει πριν από τρία χρόνια, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Κορίνθου και από εκεί να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Έκτοτε τα πολλαπλά προβλήματα καθώς και η πυρκαγιά στο Λουτράκι πέρσι, τον ανάγκασαν να αναζητήσει κέντρο αποκατάστασης, με σκοπό να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Headlines