Οι προεδρικοί στο βήμα – Ο Πολάκης τάζει μια κυβερνώσα Αριστερά

Αθήνα– Οι χθεσινές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου και η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να προτείνει δημοψήφισμα σχετικά με τα τέσσερα υπό διαγραφή μέλη (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας) πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Μεταξύ των στελεχών που εκφράζουν την ανησυχία τους είναι οι κ.κ. Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Παππάς, Φλαμπουράρης και Ραγκούσης οι οποίοι αντέδρασαν στην πρόταση για δημοψήφισμα.

Live όλες οι εξελίξεις από την ΚΕ

19:21 Κοτσακάς: Η Επιτροπή Δεοντολογίας λογοδοτεί στο Συνέδριο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε στα όσα είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τις διαγραφές που έχει ζητήσει, δίνοντάς τους προθεσία 7 ημερών.

Όπως σημείωσε ο Αντώνης Κοτσακάς –ο οποίος αποχώρησε από τη συνέχεια της διαδικασίας- η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος.

19:10 Ο αριθμός των αποχωρήσεων

Όπως τονίζουν πηγές της Κεντρικής Επιτροπής οι αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση έφτασαν στις 85, την ώρα που οι αποχωρήσαντες κάνουν

19:02 O «μαραθώνιος» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «μαραθώνιος» του Στ. Κασσελάκη

Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επικρατεί… χαμηλό βαρομετρικό, με αρκετές συγκρούσεις στην πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται για μια άλλη μάχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα φορέσει ξανά τα αθλητικά του παπούτσια και το πρωί της Κυριακής, θα λάβει μέρος στον μαραθώνιο της Αθήνας –πιθανόν μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

18:55 Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι»

Το σκεπτικό της απόφασης της «Ομπρέλας» να αποχωρήσει από τη σημερινή διαδικασία εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνοντας έξω, αφού νωρίτερα είχε ανέβει στο βήμα του ομιλητή και μεταξύ άλλων είπε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «λιντσάρισμα» των διαφωνούντων.

«Η Αχτσίογλου, ο Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μία διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξη το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.

Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία […] Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

18:30 Υπέρ των διαγραφών τάσσεται ο Πολάκης

«Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία», είπε στην παρέμβαση του στην ΚΕ ο Παύλος Πολάκης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πήρε σαφή θέση υπέρ των διαγραφών που έχει εισηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

17:54 Αχτσιόγλου: Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρησή της από τη διαδικασία, αλλά όχι από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθάρισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τόνισε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η ίδια θέλησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα για το δημοψήφισμα σχετικά με τη διαγραφή μελών του κόμματος.

«Είπα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία».

Η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι η «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα», με τηνίδια να αποφασίζει να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό» κατέληξε.

17:46 Συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των «προεδρικών», μεταξύ των οποίων και ο Παύλος Πολάκης.

17:30 Γεροβασίλη: Να μιλήσουμε ειλικρινά

Στα διαδικαστικά ζητήματα της Κεντρικής Επιτροπής που «μετατράπηκαν» σε πολιτικά αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μιλήσουν ειλικρινά.

Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά, χωρίς κόλπα, ειλικρινά μεταξύ μας».

17:16 Μαζί με τους αποχωρήσαντες ήταν και o  γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης

17:06 Πάνω από 100 οι αποχωρήσεις

Περίπου στα 160 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία, σύμφωνα με την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που αποχώρησαν είναι περί τους 100.