Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Ελληνική Κοινότητα της Ν. Αυστραλίας

«Δεν υπάρχει χώρος διαίρεση» είπε στα μέλη του ιστορικού οργανισμού- Ο πρόεδρος Peter Gardiakos, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη για τα “ανοιχτά μυαλά και τις ανοιχτές καρδιές” τους και τους ευχαρίστησε για την επίδειξη δύναμης και θάρρους

Νότια Αυστραλία.- Ιστορική χαρακτηρίστηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στην Ελληνική Κοινότητα της Ν. Αυστραλίας.

Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πάνω από 60 χρόνια, που Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, επισκέπτεται τους χώρους του ιστορικού οργανισμού και συνομιλεί το Διοικητικό Συμβούλιο και με μέλη της Κοινότητας η οποία, εκκλησιαστικά, δεν υπάγεται στον Οικουμενικό Θρόνο.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιδιάκονος Αθηναγόρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έγινε δεκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην ιστορική αίθουσα της Κοινότητας

“Είμαι συγκινημένος σήμερα γιατί είμαστε όλοι μαζί, και βλέπω τα πρόσωπά σας, γιατί το πιο σημαντικό στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι αυτό που επικοινωνείτε μέσα από τα μάτια” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε:

“Βλέπω ανθρώπους ευλογημένους, με φως στα πρόσωπά τους. Όλοι σας αγαπάτε τον Θεό, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό, και εξαιτίας αυτού, η ανησυχία μου ως Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας είναι για αυτή η αγάπη να μην διαιρεθεί.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Ν. Αυστραλίας, Peter Gardiakos, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη στην ομιλία του για τα “ανοιχτά μυαλά και τις ανοιχτές καρδιές” τους και τους ευχαρίστησε για την επίδειξη δύναμης και θάρρους.

“Καταλαβαίνω ότι για κάποιους από εσάς χρειάζεται δύναμη και μεγάλο θάρρος για να είστε εδώ μαζί μας, και για αυτό, σας ευχαριστώ» είπε ο κ. Gardiakos.

Ο πρόεδρος συνέχισε λέγοντας:

«Πρόκειται πράγματι για ένα σημαντικό γεγονός για την κοινότητά μας. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά από το 1960 που ένας Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας μας επισκέπτεται ανοιχτά».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απάντησε σε ερωτήσεις από μέλη σχετικά με το πώς μια πιθανή «επανένωση» θα επηρέαζε τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες της Κοινότητας (GOCSA), όπως την έκδοση πιστοποιητικών, τον κλήρο αλλά και την περιουσία της Κοινότητας.

Μιλώντας στα νεότερα μέλη της Κοινότητας, ο Επίσκοπος Βαρθολομαίος επανέλαβε την δέσμευση του Αρχιεπισκόπου, τονίζοντας ότι “η ενότητα είναι το μόνο που θέλουμε.

«Ο Σεβασμιώτατος είπε πως η ενότητα είναι το ζητούμενο και είναι πρόθυμος να το γράψει, ότι δεν θέλουμε χρήματα. Αντιθέτως, θέλουμε να έχετε περισσότερα από αυτά που έχετε ήδη και θέλουμε να σας βοηθήσουμε μέσα από τα διάφορα προγράμματά μας. Θέλουμε την κοινότητά σας να αναπτυχθεί. Θέλουμε να έχετε παιδιά και νέους” υπογράμμισε.

“Δεν υπάρχει χώρος για διαίρεση,” συμπλήρωσε Αρχιεπίσκοπος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο της GOCSA Peter Gardiakos να χαρίζει στον Αρχιεπίσκοπο μια ορχιδέα ως δώρο ένδειξης σεβασμού και ελπίδας, πριν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πάρει το χρόνο του για να χαιρετήσει προσωπικά και να μιλήσει ειλικρινά με τα παρόντα μέλη.

«Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το όραμά μου, θα σας πω ότι είναι ο Ελληνισμός να γίνει ισχυρότερος και αυτό για να γίνει, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν υπάρχει χώρος για διαίρεση.

Δεν ήρθα εδώ για να κρίνω το παρελθόν, αλλά για να σας πω ότι πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να διαμορφώσουμε συλλογικά το μέλλον» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Νωρίτερα ο κ. Gardiakos του είπε μπροστά στα μέλη:

«Σεβασμιότατε, νωρίτερα φέτος δηλώσατε ότι ήσασταν πρόθυμος να παρουσιαστείτε ενώπιον των μελών μας για

να μιλήσετε απευθείας μαζί τους με αγάπη και ανοιχτό τρόπο. Σας ευχαριστώ που τηρήσατε τον λόγο σας».

Και απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπημένα μέλη της κοινότητάς μας, ας κάνουμε αυτό το ταξίδι μαζί. Ας προχωρήσουμε μπροστά μαζί

ενότητα, εμπιστοσύνη και κατανόηση. Ας κάνουμε τα σωστά βήματα για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από τις αποφάσεις του παρελθόντος».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ομοσπονδιακος Εργατικός βουλευτής Στιβ Γεωργανάς. Φώτο: Μ. Πετρόπουλος