“Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο”

Μισός αιώνας ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους φοιτητές που αντιστάθηκαν και πολέμησαν τη δικτατορία για τη Δημοκρατία.

Μεγάλη και συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στον χώρο του Πολυτεχνείου από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά έμπαιναν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος για να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Κάποια παιδιά άφησαν και ζωγραφιές για την ελευθερία και την ειρήνη. «Το Πολυτεχνείο ζει. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», έγραψαν, μεταξύ άλλων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση. Με εντολή της Αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν στις 14:00 και οι συρμοί διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Επίσης τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 Σύνταγμα – Αερολ. Αθηνών (Express) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη.

Ο εορτασμός της 50ης επετείου θα κορυφωθεί με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Δείτε live όλες τις εξελίξεις:

17:53 Περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην πορεία

Μεταξύ 15.000 και 20.000 άτομα δίνουν το «παρών» στην πορεία για το Πολυτεχνείο, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ.

17:40 9 οι προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Τις 9 έφτασαν οι προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία για την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

17:37 Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Στέφανος Κασσελάκης

Στην πορεία για την 50ή Επέτειο για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκονταν οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο βουλευτής Νίκος Παππάς και άλλα στελέχη και μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

17:32 Φοίβος Δεληβοριάς: Η ιστορία για το τραγούδι «Επέτειος»

Μισός αιώνας από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και ο Φοίβος Δεληβοριάς θυμάται το 1987 όταν σε ηλικία 14 ετών συνέθεσε την «Επέτειο».

Για την επταετία της Χούντας έχουν γραφτεί εκατοντάδες τραγούδια με τον Φοίβο να σκαρώνει το δικό του τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στην «Παρέλαση», την πρώτη δισκογραφική δουλειά του, που κυκλοφόρησε το 1989.

17:18 Κουτσούμπας: Πηγή έμπνευσης η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πηγή έμπνευσης χαρακτήρισε την Εξέγερση του Πολυτεχνείου ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις που πραγματοποίησε πριν την έναρξη της διαδήλωσης για την 5οή Επέτειο, στην Αθήνα.

Στην πορεία για το Πολυτεχνείο ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Σεμίνα Διγενή.

17:03 Μίλτος Πασχαλίδης: Ο πατέρας μου ντύθηκε έφεδρος αξιωματικός και κατέβηκε στο Πολυτεχνείο

Με αφορμή την επέτειο για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Μίλτος Πασχαλίδης έκανε μια πολύ συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του.

«Ήμουν τεσσεράμισι χρονών. Και πάντα αυτό το βράδυ ο μπαμπάς μου ανοίγει τις φτερούγες του και γίνεται ένας άγγελος».

16:58 Έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία – «Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε»

Έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα, φοιτητές-μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευσαν την ιστορική σημαία συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πολυτεχνείο, όπου άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φωνάζοντας συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

16:52 ΝΔ: Πενήντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο μάς εμπνέει για τις μάχες του μέλλοντος

«Η 17η Νοεμβρίου 1973 συνιστά ένα ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας μας», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, στο μήνυμά της για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.

16:44 H παλαιστινιακή παροικία της Ελλάδας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

16:40 Έσπασαν τη τζαμαρία σε ξενοδοχείο στη Σταδίου

Άγνωστοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων στην οδό Σταδίου και έσπασαν τζαμαρία.

16:38 Στην κεφαλή της πορείας ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ).

16:30 Φωτογραφίες από την πορεία – Έντονο το παλαιστινιακό στοιχείο

16:27 Έφτασε στο Σύνταγμα η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου ακολουθεί τη δικιά της πορεία από τα μέλη της ΠΑΣΠ. Μέσω της Ακαδημίας έφτασαν πριν από λίγο στη Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά στη Βουλή όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Θα συνεχίσουν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

16:21 Στην πορεία για το Πολυτεχνείο μέλη της «Ομπρέλας»

Μέλη της «Ομπρέλας» κάνουν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση στην πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κρατούν πανό το οποίο γράφει «Διέξοδος Αριστερά», το οποίο υπενθυμίζεται ήταν ο τίτλος στο κείμενο υπογραφών κατά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

16:16 Το «αϊ γ@μ#σου, υπουργέ!» του χειρουργού που έσωζε ζωές μέσα στο Πολυτεχνείο

Το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου 1973 η κατάσταση με τους τραυματισμένους φοιτητές στο Πολυτεχνείου ήταν τέτοια που ακόμα και ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μαρκεζίνη και γιατρός Αναστάσιος Σαμαράς ευαισθητοποιήθηκε, δίνοντας εντολή  στον πρόεδρο του Ρυθμιστικού Κέντρου Αθηνών Νίκο Πανδή να σπεύσει με τους γιατρούς του με όλα τα απαραίτητα εφόδια.

Με ραδιοφωνικό μήνυμα της διοίκησης του νοσοκομείου ζητείται να επιστρέψει επειγόντως στις θέσεις του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

16:00 Ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω από το Πολυτεχνείο

15:48 Σε εξέλιξη η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία

Φοιτητές που συνοδεύουν την ιστορική σημαία έφτασαν πριν λίγο μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνεχίζουν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

15:22 Φοιτητικά μπλοκ ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο και κατευθύνονται πλ.Κλαυθμώνος

15:13 Έξι προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Σε έξι προσαγωγές ατόμων, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για την πρόληψη επεισοδίων με αφορμή την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων.

14:58 Στεφάνια και λουλούδια από πολίτες στη Θεσσαλονίκη

Την 50ή επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμούν από νωρίς το πρωί πολίτες της Θεσσαλονίκης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και οργανώσεων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, καταθέτοντας λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο για τους νεκρούς της φοιτητικής εξέγερσης, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Στον χώρο της Σχολής, από τις προηγούμενες μέρες φοιτητικές παρατάξεις έχουν οργανώσει συναυλίες, συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και άλλες επετειακές εκδηλώσεις,που θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη απογευματινή πορεία.

14:46 Πολυτεχνείο 1973: Η αιματηρή πτώση της αυλαίας

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Περισσότερα εδώ.

14:37 Σε εξέλιξη η κεντρική εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου

14:26 Παρούσα στη συγκέντρωση και η σημαία της Παλαιστίνης

14:18 Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ΕΑΤ-ΕΣΑ

Την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Τον κ. Κασσελάκη συνόδευσαν η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νίκος Παππάς και πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στην συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεναγήθηκε και στους χώρους του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Περισσότερα εδώ.

14:07 Έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Μέγαρο, Πανεπιστήμιο

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

13:57 Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες έως τις 06:00 ώρα του Σαββάτου 18-11-2023. Περισσότερα εδώ.

13:41 Κλειστή η Πατησίων μεταξύ Ομονοίας και Λεωφόρου Αλεξάνδρας και όλοι οι κάθετοι δρόμοι

13:32 Στήθηκαν τα πρώτα μπλοκ διαδηλωτών

13:27 Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ομπρέλας στη πορεία για το Πολυτεχνείο

Την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση κάνουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που οδήγησε στη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης τους, τα μέλη της Ομπρέλας επισημαίνουν ότι η παρουσία τους στην πορεία είναι «πρώτο βήμα για τη συσπείρωση και την ανασύνταξη του χώρου της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς».  Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στην οδό Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, στις 15:30.

13:15 Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν με ένα λουλούδι την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

13:12 Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες του in από το σημείο

13:09 Το ωράριο λειτουργίας των μουσείων

Σε ενημέρωση για τη λειτουργία των Μουσείων στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι λόγω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου το ωράριο λειτουργίας του Επιγραφικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Λυκείου, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, διαμορφώνεται ως εξής:

-Νομισματικό Μουσείο: 08:30-13:00

-Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου: 08:00-13:00

13:05 Πλήθος κόσμου με λουλούδια και ζωγραφιές

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη Δημοκρατία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπαίνουν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από μισό αιώνα χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

Όλοι αφήνουν από ένα γαρύφαλλο πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

12:58 Μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το μήνυμα του για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην αρχή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εξέγερση παραμένει μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του». Συνεχίζει λέγοντας πως η «Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της.» Περισσότερα εδώ.

12:55 Κατέθεσε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στεφάνι κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Κατόπιν, ανέφερε ότι «Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Ειδικότερα, κατά την δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη.» Περισσότερα εδώ.

12:50 Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Φρούριο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας σήμερα (17/11), καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του ιδρύματος θα ανοίξουν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 13:00, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης στις 14:00.

Την ίδια ώρα, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συγκεντρώσεις σε Κλαυθμώνος και Πολυτεχνείο από φοιτητικούς συλλόγους, ενώ στις 15:00 θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Πηγή:in.gr