Ομογενειακές εκδηλώσεις για την 111η Επετείου της Απελευθέρωσης της Χίου

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία της κ. Αθηνάς Κρομμύδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.- Στην Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Τζάκσον Χάιτς πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023,  οι εκδηλώσεις για την 111η Επετείου της Απελευθέρωσης της Χίου,  από την Χιακή Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον ιστορικό Παγχιακό Σύλλογο «Κοραής» Νέας Υόρκης.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Jackson Heights του Κουίνς  όπου οι ομογενείς αρχικά παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία, την Αρτοκλασία και την Δοξολογία που τέλεσαν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεδεών Βαρύτιμος.

Ο πρωτοσύγκελος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ενώ προσφέρει την Θεία Κοινωνία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην κοινοτική αίθουσα όπου έλαβε χώρα το αφιέρωμα στην 111η επέτειο των Ελευθέριων της Χίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφειο και αμέσως μετά ο π. Γεδεών Βαρύτιμος ανέπεμψε την προσευχή. Εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του αειμνήστου Παύλου Σκυλίτση Στεφάνοβικ και τόνισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ανεγέρθηκε με την δωρεά του.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και ευχήθηκε για τα Ελευθέρια της Χίου.

Χαιρετισμούς απηύηθυναν ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου Κοραής Παναγιώτης Γεραζούνης, ο οποίος προσέφερε εκ μέρους του Συλλόγου επιταγή αξίας $500 για την ενίσχυση του σχολείου, καθώς επίσης και η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Κυριακή Καλογερά.

Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται οι Κυριακή Καλογερά, Παναγιώτης Γεραζούνης, Αθηνά Κρομμύδα, Ιωάννης Κοντολιός, Σταύρος Χαβιάρας και Μάρκος Μαρινάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος της κοινότητας Αμαλία Μπουρνιά προλόγισε την πρόεδρο του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης.

Η ομιλία της κ. Κρομμύδα ήταν συγκινητική. Η Καλλιόπη Κουτέλου ανέγνωσε την ομιλία στην αγγλική γλώσσα και ο Αλέξανδρος Παντελούκας ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης. Οι μαθητές Γιώρος Α. Αλμυρούδης και Παντελής Σγουρός απήγγειλαν ποιήματα.

Με στοιχεία από anamniseis.net