«Βάρβαρο έγκλημα» – Διεθνής κατακραυγή για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία και κατοικημένες περιοχές, (δείτε εδώ όσα προηγήθηκαν) επεκτείνοντας τις φονικές επιχειρήσεις του και στο νότιο τμήμα της Γάζας, με τον μακάβριο απολογισμό να ανεβάζει σε τουλάχιστον 13.000 τους νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους πάνω από 5.500 παιδιά.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από απευθείας ισραηλινά πλήγματα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, το οποίο βρίσκεται υπό πολιορκία.

Από το Αλ Σίφα, το οποίο ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ζώνη θανάτου, απομακρύνθηκαν 28 πρόωρα μωρά που βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο, ενώ τρία παραμένουν σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι βρέθηκε σήραγγα της Χαμάς στο Αλ Σίφα

Η Χαμάς στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ομήρων, ωστόσο πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία.

Δείτε live

18:31 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ μετά από μπαράζ ρίψεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η Χαμάς, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση με ρουκέτες από την προηγούμενη Παρασκευή και μετά.

Δείτε φωτογραφία από το AFP:

Πηγή φωτογραφίας: AFP

18:22 Για «βάρβαρο έγκλημα» κάνει λόγο το Κατάρ για το χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι αποτελεί «επέκταση των πολιτικών του με στόχο νοσοκομεία, σχολεία και οικιστικές κοινότητες στη Λωρίδα της Γάζας».

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ αποτελεί τον βασικό διαμεσολαβητή για να επιτευχθεί συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων που κρατά η Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

18:14 Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με τη Haaretz, αλλά και τις IDF.

 

18:05 Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς κοντά στο Κιμπούτς Αλουμίμ στο νότιο Ισραήλ – Σκληρές εικόνες

Κανάλι στο Telegram (το South First Responders) ανάρτησε βίντεο, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι κοντά από το Κιμπούτς Αλουμίμ στο νότιο Ισραήλ. Το βίντεο αναμεταδίδουν και οι Times of Israel.

Σύμφωνα με τα δύο Μέσα, στο βίντεο αποτυπώνεται η δολοφονία δύο γυναικών από μέλη της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

 

17:55 Ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών για τα πρόωρα μωρά του Αλ Σίφα

Τα Ηνωμένα Έθνη με ανάρτησή τους ενημερώνουν τι ακριβώς συνέβη με τα πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Αρχικά, υπήρχαν 39 πρόωρα μωρά, ενώ τρία πέθαναν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, της έλλειψης καυσίμων (που οδήγησαν στη μη λειτουργία των θερμοκοιτίδων) και των γενικότερων συνθηκών στο νοσοκομείο που δέχθηκε την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Στη συνέχεια άλλα πέντε έχασαν τη ζωή τους. Από τα 31 που έμειναν ζωντανά, τα 28 έχουν μεταφερθεί στην Αίγυπτο, ενώ τα τρία παραμένουν σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα.

Η σχετική ανάρτηση:

 

17:46 Παλαιστίνιος κρατούμενος «ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου»

Το Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε κελί της φυλακής Κετζιότ,  στη νότια έρημο Νακάμπ/Νεγκέβ του Ισραήλ και επιτέθηκαν σωματικά σε 10 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Θάερ Αμπού Ασάμπ, όπως δήλωσε μάρτυρας.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, αποφυλακισμένος δήλωσε στην Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων και στην Επιτροπή Κρατουμένων της ΠΑ ότι ο Αμπού Ασάμπ, ένας 38χρονος από την Καλκίλια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα.

«Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οι αρχές της φυλακής αρχικά αρνήθηκαν να καλέσουν ιατρική βοήθεια. Μετά από περίπου 90 λεπτά, μια νοσοκόμα τον εξέτασε και στη συνέχεια τον πήραν. Δεν γνωρίζαμε ποια ήταν η τύχη του», ανέφερε ο αποφυλακισμένος.

Οι οργανώσεις κρατουμένων δήλωσαν ότι ο Αμπού Ασάμπ, ο οποίος κρατείτο από το 2005 και είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης, «δολοφονήθηκε» από τη Σωφρονιστική Υπηρεσία του Ισραήλ.

«Αυτό αποτελεί μέρος των συστηματικών δολοφονιών του Ισραήλ κατά των κρατουμένων μας και είναι προμελετημένο», ανέφεραν οι οργανώσεις, προσθέτοντας ότι άλλοι πέντε κρατούμενοι έχουν πεθάνει σε φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

17:36 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κλινική τους δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, «η κλινική μας δέχτηκε πυρά σήμερα το πρωί. Οι συνάδελφοί μας είδαν ότι ένας τοίχος είχε γκρεμιστεί και μέρος του κτιρίου είχε τυλιχτεί στη φωτιά, καθώς γύρω του γίνονταν σφοδρές μάχες. Ένα ισραηλινό τανκ εθεάθη στον δρόμο».

Στην ίδια ανάρτηση προστίθεται ότι κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα των ΓΧΣ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, σε κίνδυνο βρίσκονται τα μέλη των ΓΧΣ και οι συγγενείς τους που βρίσκονται στην περιοχή, πάνω από 50 άτομα, ενώ ένα άτομο χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

17:27 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του Οργανισμού για το χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του Οργανισμού για το χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

17:17 Σμότριχ: Να διευρυνθεί το πολεμικό συμβούλιο

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ επανέλαβε το αίτημά του να διευρυνθεί το στενό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ώστε να περιλαμβάνει εκπροσώπους από κάθε κόμμα του συνασπισμού, λέγοντας ότι οι πολιτικοί που τάχθηκαν κατά του κατευνασμού της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής θα πρέπει να παίρνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ.

17:08 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση της μεταφοράς των πρόωρων μωρών από το Αλ Σίφα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση της μεταφοράς των πρόωρων μωρών από το Αλ Σίφα σε νοσοκομείο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις IDF, το Ισραήλ επέτρεψε τη μεταφορά μετά από αίτημα της Αιγύπτου και του διευθυντή του Αλ Σίφα, ενώ την επιχείρηση διεξήγαγαν ομάδες του ΟΗΕ.

 

16:59 IDF: «300 τρομοκράτες ανακρίθηκαν και έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, το Τμήμα 504 ανέκρινε «300 τρομοκράτες από διάφορες οργανώσεις» στη Λωρίδα της Γάζας που έδωσαν πληροφορίες «για τις τοποθεσίες τούνελ, αποθηκών και όπλων», ενώ «αποκάλυψαν τις μεθόδους λειτουργίας του εχθρού και τις προσπάθειες απόκρυψης του ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό».

Σύμφωνα με τις IDF, άλλοι κάτοικοι της Γάζας έδωσαν πληροφορίες με δική τους πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο των ανακρίσεων τρομοκρατών που συνεχίζονται από την έναρξη του πολέμου, 300 τρομοκράτες διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας ανακρίθηκαν και έδωσαν τις τοποθεσίες των υπόγειων τρομοκρατικών σηράγγων, των αποθηκών και των όπλων, μαζί με την αποκάλυψη των μεθόδων λειτουργίας του εχθρού και των προσπαθειών αφομοίωσης του εχθρού στον άμαχο πληθυσμό.

 

16:50 Άνοιξε ξανά το κοινοτικό εστιατόριο στο Κιμπούτς Μπε’έρι που είχε καταστραφεί κατά την επίθεση της Χαμάς

Για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, άνοιξε ξανά το κοινοτικό εστιατόριο στο Κιμπούτς Μπε’έρι που είχε καταστραφεί.

Δείτε βίντεο από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan:

 

16:40 Από αύριο ανοίγουν τα σχολεία στο Τελ Αβίβ

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Τελ Αβίβ – Γιάφα θα ανοίξουν πλήρως από αύριο, σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του Εσωτερικού Μετώπου στο Ισραήλ.

Τα δημοτικά νηπιαγωγεία της πόλης θα συνεχίσουν να λειτουργούν πέντε ημέρες της εβδομάδας και σε κοντινή απόσταση από τους προβλεπόμενους προστατευόμενους χώρους.

16:33 Ο διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας στο Ελ Αρίς για να δει από κοντά το νοσοκομείο εκστρατείας

Ο διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, Αλ Χουσεΐν ταξίδεψε στο Ελ Αρίς της Αιγύπτου για να δει από κοντά το νοσοκομείο εκστρατείας που θα στηθεί στη νότια Γάζα και συγκεκριμένα στη Χαν Γιουνίς.

Το νοσοκομείο εκστρατείας θα διαθέτει 41 κλίνες, σύμφωνα με ανάρτησή του.

 

16:24 Τα έσοδα του Ασιατικού Κυπέλλου 2023 στο Κατάρ θα διατεθούν για την ενίσχυση της Παλαιστίνης

Τα έσοδα θα στηρίξουν τις προσπάθειες ανακούφισης των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή του τουρνουά ποδοσφαίρου Asian Cup 2023 που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ.

«Θα είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα ωφελήσει τους πιο πληγέντες και ότι το ποδόσφαιρο θα εκπληρώσει τον ρόλο του ως μηχανισμός υποστήριξης των ανθρώπων στις πιο δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.

Το Ασιατικό Κύπελλο θα ξεκινήσει στο Κατάρ στις 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου.

16:14 Ο Πούτιν θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των BRICS για τη Γάζα

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ομάδας των κρατών BRICS την Τρίτη όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα.

Το μπλοκ των BRICS περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

16:05 Τρία πρόωρα μωρά παραμένουν σε νοσοκομείο στη Γάζα, 28 μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι 28 πρόωρα μωρά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αιγύπτου, ενώ τρία παραμένουν στο νοσοκομείο Emarati στη νότια Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:51 «Στόχος μας να καταστρέψουμε τη Χαμάς»

«Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με έναν εχθρό σαν τη Χαμάς, μπορεί να υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστική βοήθεια, ή για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και με το ισλαμικό κράτος» τόνισε σήμερα ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz , στο 7o Thessaloniki Summit.

«Θα κυνηγήσουμε τη Χαμάς, ο πόλεμος δε θα τελειώσει σύντομα, δεν μιλάμε για μέρες, αλλά για μήνες» επεσήμανε ο κ. Katz.

15:40 «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων»

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα στο NBC News ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς.

Η απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών είναι «ένα από τα θέματα για τα οποία διαπραγματευόμαστε», υπογράμμισε ο Οσάμα Χαμντάν.

«Ήμασταν αρκετές φορές κοντά και υπονόμευσαν την όλη διαδικασία», πρόσθεσε.

15:33 Ισραηλινά πλήγματα σε υποδομές

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι έπληξαν υποδομή που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

«Νωρίτερα σήμερα, ένας τρομοκρατικός πυρήνας επιχείρησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στην περιοχή Marwahin του Λιβάνου. Οι IDF χτύπησαν τον πυρήνα. Επιπλέον, σε απάντηση στις εκτοξεύσεις προς το ισραηλινό έδαφος, άρματα μάχης των IDF, ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο έπληξαν την υποδομή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο».

 

15:25 Οι IDF πήραν εκατοντάδες πτώματα από το νεκροτομείο του al-Shifa

«Oι IDF πήραν σχεδόν 200 πτώματα από τα ψυγεία του νεκροτομείου του νοσοκομείου al-Shifa για να προσδιορίσουν αν κάποια από αυτά ανήκουν σε Ισραηλινούς ή ξένους υπηκόους που απήχθησαν από το νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», υποστηρίζει το Israel Today.

Επίσης, αναφέρει ότι αξιωματούχοι από τους οργανισμούς έρευνας, διάσωσης και αναγνώρισης του Ισραήλ έχουν κληθεί στη Γάζα για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των πτωμάτων.« Ορισμένα από τα πτώματα φέρονται να έχουν τατουάζ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν σίγουρα Ισραηλινοί, καθώς τα τατουάζ απαγορεύονται στο Ισλάμ», υπογραμμίζει.

Οι ισραηλινές αρχές, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

15:16 Συνάντηση των ΥΠΕΞ του Μουσουλμανικού και του Αραβικού Συνδέσμου στη Μόσχα

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα συναντηθούν στη Μόσχα την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria, που επικαλείται εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα δεν διευκρίνισε ωστόσο, ποιες χώρες θα συμμετέχουν στη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κρατήσει φιλοπαλαιστινιακή θέση, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων.

15:05 Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη μεταφορά των μωρών

Γροθιά στο στομάχι είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα διεθνή Μέσα από την απομάκρυνση των 28 μωρών από το νοσοκομείο al-Shifa στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο.

Τα νεογέννητα απομακρύνθηκαν χθες από το νοσοκομείο, όπου αρκετά άλλα μωρά έχασαν τη ζωή τους εν μέσω κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας των διακοπών στη ηλεκτροδότηση όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.

Συνολικά 31 πρόωρα βρέφη απομακρύνθηκαν από το al-Shifa, ωστόσο τα 28 έφθασαν σήμερα στην Αίγυπτο. Τρία από τα μωρά έχουν παραμείνει στη Γάζα επειδή οι οικογένειές τους θέλουν να παραμείνουν εκεί για «προσωπικούς λόγους» και επειδή ένα τρίτο είναι αγνώστων στοιχείων.

Πρόωρα μωρά μεταφέρονται με ασθενοφώρο από το al Shifa στη Ράφα Πηγή: Reuters

Πρόωρα μωρά σε θερμοκοιτίδα δέχονται θεραπεία σε νοσοκομείο στη Ράφα Πηγή: Reuters

Πρόωρα μωρά σε θερμοκοιτίδα δέχονται θεραπεία σε νοσοκομείο στη Ράφα Πηγή: Reuters

14:53 Ακροδεξιοί βουλευτές επιτέθηκαν φραστικά σε συγγενείς των ομήρων της Χαμάς

Ένταση επκράτησε σήμερα στη βουλή του Ισραήλ, την Κνεσέτ, όταν μέλη των οικογενειών των απαχθέντων από τη Χαμάς ζήτησαν νη μην περάσει ο προτεινόμενος νόμος για την επιβολή θανατικής ποινής στους Παλαιστίνιους τρομοκράτες, τουλάχιστον για όσο διάστημα κρατούν τους Ισραηλινούς ομήρους.

«Σταματήστε να μιλάτε σχετικά με τη δολοφονία Αράβων και ξεκινήστε να μιλάτε για τη σωτηρία Εβραίων» φώναξε συγγενής ενός εκ των ομήρων, προκαλώντας τις αντιδράσεις μελών του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit.

«Δεν είναι δικό σας μονοπώλιο ο πόνος. Έχουμε θάψει κι εμείς πάνω από 50 φίλους και γνωστούς μας», απάντησε βουλευτής του κόμματος και τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν.

 

14:44 Την έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική παύση» επαναλαμβάνει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και να ζητήσουν «άμεση ανθρωπιστική παύση».

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο κ. Μπορέλ έγραψε ότι ήταν τιμή του να γίνει δεκτός από τον βασιλιά.

«Συζητήσαμε για τον πόλεμο στη Γάζα και τη σημασία να τερματιστεί ο πόνος των αμάχων», ανέφερε και σημείωσε ότι «η πολιτική διαδικασία προς δύο κράτη πρέπει να αποκατασταθεί».

 

14:36 Στρατιωτικά οχήματα και ελεύθεροι σκοπευτές «πολιορκούν» το Ινδονησιακό νοσοκομείο, λέει η Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις «πολιορκούν» το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές που βρίσκονται σε κοντινές στέγες εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο νοσοκομείο, αναφέρει το υπουργείο Πληροφοριών του θύλακα.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου, ο οποίος είναι ο μόνος που χρησιμοποιείται για την περίθαλψη των τραυματιών και προσθέτει ότι χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο.

14:29 Υπαίθριο νοσοκομείο από την Ιορδανία στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπαίθριο νοσοκομείο, που έστειλε η Ιορδανία, εισήλθε στον θύλακα από το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Ο Mohammed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, δήλωσε ότι το νοσοκομείο θα εγκατασταθεί στη πόλη Χαν Γιουνίς και χαρακτήρισε τις συνθήκες στα νοσοκομεία του νότου «καταστροφικές».

«Εκατοντάδες τραυματίες εισάγονται καθημερινά λόγω των συνεχιζόμενων επιθετικών αεροπορικών και πυροβολικών επιθέσεων», συμπλήρωσε.

Φορτηγά που μεταφέρουν εξοπλισμό για το ιορδανικό νοσοκομείο στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα (πηγή: Reuters)

14:21 «Να μην προταθεί ηθανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους»

Συγγενείς των 240 ομήρων της Χαμάς, προέτρεψαν σήμερα τους νομοθέτες του Ισραήλ να μην προτείνουν τη θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε στις 7 Νοεμβρίου ότι μια ειδική ομάδα εργασίας συζητούσε πώς θα δικάσει τους Παλαιστίνιους που είχαν συλληφθεί και πώς θα εξασφαλίσει «ποινές που αρμόζουν στη σοβαρότητα των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν» για όσους καταδικαστούν.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, ζήτησε την επιβολή της θανατικής ποινής.

«Αυτό θα σήμαινε ότι παίζουμε μαζί τους και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε φωτογραφίες των αγαπημένων μας προσώπων που δολοφονήθηκαν», δήλωσε ο Yarden Gonen, ο οποίος αγωνιά για την αιχμάλωτη αδερφή του.

«Μην το συνεχίσετε αυτό μέχρι να επιστρέψουν εδώ. Μην βάψετε με το αίμα της αδελφής μου τα χέρια σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Ben-Gvir.

Ορισμένοι από τους συγγενείς των αιχμαλώτων ανησυχούν ότι η συζήτηση για τη θανατική ποινή θα μπορούσε να προσκαλέσει αντίποινα, ακόμη και όταν αυξάνονται οι ελπίδες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ορισμένων εξ αυτών.

Ο Gonen, ένας από τους συγγενείς των ομήρων που συμμετείχαν σε πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στον Guardian ότι οι οικογένειες αισθάνονται παραμελημένες από την κυβέρνηση. «Πρέπει να δούμε ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», δήλωσε.

14:08 Η Ινδονησία καταδικάζει την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα

Την ισραηλινή επίθεση στο ινδονησιακό νοσοκομείο καταδικάζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi, ο οποίος δηλώνει ότι πρόκειται για «σαφή παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων».

«Όλες οι χώρες, ιδίως εκείνες που έχουν στενές σχέσεις με το Ισραήλ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή και τις δυνατότητές τους για να παροτρύνουν το Ισραήλ να σταματήσει τις φρικαλεότητες», πρόσθεσε ο Retno.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ αυτών γιατροί και ασθενείς, έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις, ενώ τα ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο.

14:00 Σειρήνες ηχούν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Σλόμι, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

13:50 Το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο al-Kuwait στη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το σχολείο al-Kuwait στη βόρεια Γάζα, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχολείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το νοσοκομείο της Ινδονησίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς.

Φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν το σχολείο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για τον αριθμό των νεκρών ή τον αριθμό των τραυματιών.

 

13:40 Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει περίπου τα 1,7 εκατομμύρια άτομα

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ  για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει περίπου τα 1,7 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 900 εκτοπισμένοι άνθρωποι φιλοξενούνται πλέον σε σχολεία της UNRWA, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ζουν στο δρόμο.

Αναφέρεται επίσης ότι η υπηρεσία έχει μεταφέρει στο Ισραήλ τις ακριβείς τοποθεσίες των εγκαταστάσεών της, αλλά πάνω από 70 από αυτές έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Επιπλέον, η οργάνωση αναφέρει ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό έχει οδηγήσει στην εξάπλωση ασθενειών και ότι υπάρχει φόβος για ξέσπασμα χολέρας.\

Πηγή: in.gr