Φινάλε στα προκριματικά του Euro 2024 με θετικό πρόσημο για την Εθνική που ήρθε ισόπαλη 2-2 τη Γαλλία

Αθήνα.- Φινάλε στα προκριματικά του Euro 2024 με θετικό πρόσημο για την Εθνική που ήρθε ισόπαλη 2-2 τη Γαλλία στην OPAP Arena σε ένα παιχνίδι που είχε αρκετές φάσεις και ρυθμό στο παιχνίδι. Τα γκολ της Εθνικής πέτυχαν μέσα σε πέντε λεπτά ο Τάσος Μπακασέτας στο 56ο λεπτό και ο Φώτης Ιωαννίδης στο 61ο λεπτό.

Ο κάπτεν της Εθνικής με ένα ασύλληπτο σουτ σε φάση διαρκείας στα καρέ του Σαμπά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τον Γάλλο κίπερ να μην μπορεί να αποσοβήσει το γκολ.

Το δεύτερο γκολ της γαλανόλευκης πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Δημήτρης Γιαννούλης ο οποίος με μια ασύλλυπτη ενέργεια απέφυγε έναν αντίπαλο και έστρωσε στον Ιωαννίδη που εκτέλεσε με μια επαφή.

Οι μπλε είχαν προηγηθεί με τον Κολό Μουανί στο 43ο λεπτό. Ο φορ της Παρί με ένα εκπληκτικό τελείωμα από δύσκολη γωνία εκτέλεσε τον Βλαχοδήμο από δύσκολη γωνία.

Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 74ο λεπτό χάρη στο υπέροχο τελείωμα του Γιουσούφ Φοφανά το οποίο ο Βλαχοδήμος δεν μπόρεσε να “σώσει”.

Έτσι η Εθνική μας θα πάει με αναπτερωμένο το ηθικό στα ματς του Μαρτίου για να διεκδικήσει μια θέση στα τελικά του Euro 2024. Πρώτος αντίπαλος το Καζακστάν.

Τα πλάνα των δύο προπονητών

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ με τον Έλληνα γκολκίπερ να κάνει το απόλυτο στα παιχνίδια των προκριματικών και όχι μόνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε τριάδα στην άμυνα με τους Ρέτσο, Μαυροπάνο και Χατζηδιάκο να παίζουν από τα δεξιά προς τα αριστερά. Με τους Ρότα και Γιαννούλη να είναι τα δύο μπακ χαφ.

Στο κέντρο από τη στιγμή που δεν ήταν διαθέσιμοι οι Κουρμπέλης (λόγω τιμωρίας) και Σιώπης (τραυματίας) στο αρχικό σχήμα βρέθηκαν οι Μπουχαλάκης και Γαλανόπουλος στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τον Μπακασέτα να ξεκινάει στο αριστερό άκρο, τον Μασούρα δεξιά σε φάση άμυνας και τον Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης. Όταν η Ελλάδα είχε τη μπάλα στα πόδια της ο Μασούρας έπαιρνε μέτρα για να βρεθεί πιο κοντά στον Έλληνα σέντερ φορ και να τον στηρίξει επιθετικά.

Οι “τρικολόρ” από την άλλη παρατάχθηκαν με τον Σαμπά στην εστία. Ο Κουντέ ήταν στο δεξί άκρο με τον Σαλιμπά και τον Λ. Ερναντές να βρίσκονται στο κέντρο της άμυνας ενώ ο Τ. Ερναντές πήρε θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας της Γαλλίας. Οι Φοφανά, Ραμπιό έπαιξαν στη μεσαία γραμμή με τους Ντεμπελέ και Κόλο Μουανί να είναι στο δεξί και αριστερό άκρο αντίστοιχα ενώ ο Γκριεζμάν έπαιξε πίσω από τον Ζιρού.

Το πρώτο δεκάλεπτο πέρασε χωρίς κάποιο πρόβλημα για την Εθνική η οποία δεν είχε αφήσει πολλούς κενούς διαδρόμους προς την εστία του Βλαχοδήμου. Η πρώτη καλή στιγμή στο ματς ήρθε στο 11′ με τους “τρικολόρ” να απειλούν με τον Ντεμπελέ ο οποίος έκανε το ένα-δύο με τον Σαλιμπά, πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, έκανε το συρτό σουτ αλλά ο Βλαχοδήμος μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Γκριεζμάν βρέθηκε με τη μπάλα στα πόδια εκτός περιοχής και από τα δεξιά, έκανε ένα ξαφνικό σουτ με τον Βλαχοδήμο εντυπωσιακά να διώχνει σε κόρνερ.

Την ίδια ώρα, στα πρώτα είκοσι λεπτά, η Ελλάδα είχε τρία σουτ εκτός της εστίας του Σαμπά και όχι ικανά να απειλήσουν την άμυνα των Γάλλων ενώ ανεκμετάλλευτα πέρασαν και τα δύο κόρνερ που κέρδισε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Δοκάρι με τον Γκριεζμάν η Γαλλία

Η Γαλλία θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ στο 33′ όταν σε βαθιά μπαλιά προς τον Γκριεζμάν με την ελληνική άμυνα να αργεί να αντιδράσει ο αρχηγός των “τρικολόρ” έκανε επαφή με τη μπάλα αλλά δεν τη βρήκε όπως θα ήθελε και την έστειλε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Βλαχοδήμου.

Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να έχουν την υπεροχή στο παιχνίδι και να προσπαθούν να βρουν τους διαδρόμους προς την εστία του Έλληνα γκολκίπερ. Ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα δεν μπορούσε να κρατήσει πολύ τη μπάλα στα πόδια της και έψαχνε με βαθιές μπαλιές να βρει τον Ιωαννίδη ή Μασούρα.

Ο Κόλο Μουανί βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα

Οι παίκτες του Ντεσάμπ κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 42′ όταν ο Φοφανά τροφοδότησε τον Ζιρού, αυτός με τη μία έδωσε στον Κόλο Μουανί ο οποίος μπήκε από τα δεξιά και με σουτ από δύσκολη θέση νίκησε τον Βλαχοδήμο για το 0-1 των “τρικολόρ”.

Το πρώτο μέρος 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τους Γάλλους να πηγαίνουν στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ με αυτό το τέρμα του Κόλο Μουανί από το 42′.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες που συνέχισαν με τις αρχικές τους ενδεκάδες. Η Ελλάδα προσπάθησε να ανεβάσει τις γραμμές της, να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της και να απειλήσει.

Τα κατάφερε στην πιο αξιόλογη της στιγμή μέχρι εκείνο το σημείο, στο 52′ όταν ο Ρέτσος με μια ωραία μπαλιά βρήκε τον Ιωαννίδη μέσα στην περιοχή, αυτός από πλάγια θέση έκανε το σουτ το οποίο έφυγε έξω και ενώ είχε πάσα στον Μασούρα που ήταν σε καλύτερη θέση.

Ανατροπή σε πέντε λεπτά με Μπακασέτα – Ιωαννίδη

Τέσσερα λεπτά αργότερα όμως η Ελλάδα βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με μια οβίδα του Τάσου Μπακασέτα. Ο Ιωαννίδης στα δεξιά έγινε κάτοχος της μπάλας, αυτή τη φορά έστρωσε στον Μασούρα ο οποίος έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και έφτασε στον αρχηγό ο οποίος έκανε ένα ευθύβολο σουτ εκτός περιοχής και νίκησε τον Σαμπά.

Η Ελλάδα έχοντας το μομέντουμ του αγώνα έφτασε σε ολική ανατροπή στο σκορ στο 61′. Η μπάλα πήγε στα αριστερά όπου ο Γιαννούλης πέρασε εντυπωσιακά τον αντίπαλο του, γύρισε προς τον Ιωαννίδη ο οποίος ήταν εκεί που έπρεπε να είναι, στη θέση του πέναλτι, και με μια επαφή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 της Ελλάδας.

Ο Φοφανά πλήγωσε ξανά την Εθνική για τη Γαλλία που είχε τρία δοκάρια στο φινάλε

Η Γαλλία αντέδρασε και πήρε την μπάλα στα πόδια της, ψάχνοντας τα γκολ για να πάρει κάτι από το ματς. Αυτό ήρθε με τον απίθανο κεραυνό του Φοφανά, ο οποίος με ένα εκπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2.

Οι μπλε πάλεψαν για να πετύχουν και το γκολ της ανατροπής και λίγο έλειψε να το κάνουν στο 90′ σε μια περίεργη φάση, όταν μετά από γύρισμα του Κομάν και την παρέμβαση του Ζέκα, η μπάλα κινήθηκε παράλληλα και χτύπησε και στα δύο δοκάρια του Βλαχοδήμου.

Στο 95′ ο Εμπαπέ με υπέροχη προσποίηση και σουτ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Βλαχοδήμου. Το 2-2 παρέμεινε μέχρι τέλους.

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Ρότα (85′ λ. τρ. Σάλιακας), Ρέτσος, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Μπουχαλάκης, Γαλανόπουλος (67′ Αλεξανδρόπουλος), Μπακασέτας (86′ Κωνσταντέλιας, Μασούρας (77′ Παυλίδης), Ιωαννίδης (77′ Ζέκα).

ΓΑΛΛΙΑ: Σαμπά, Κουντέ (64′ Κλος), Σαλιμπά, Λ. Ερναντές (85′ Ντισασί), Τ. Ερναντές, Φοφανά, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (65′ Κομάν), Κολό Μουανί (64′ Εμπαπέ), Ζιρού (70′ Μ. Τουράμ).

Πηγή:sport24.gr