Γλυπτά Παρθενώνα, επενδύσεις, ομογένεια – Ποιους βλέπει στο Λονδίνο ο Μητσοτάκης, που στοχεύει

Συνέχεια στην πολιτιστική διπλωματία για τα Γλυπτά αλλά χαμηλές προσδοκίες για άμεσο αποτέλεσμα – Με αέρα… βαθμίδας μπροστά σε επενδυτές – Ποιοι από τη ΝΔ βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα

Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες αλλά προς το παρόν με ιδιωτικό πρόγραμμα καθώς στο Λονδίνο εργάζεται η κόρη του Σοφία, συνεπώς οι επαφές και η κινητικότητά του επισήμως ξεκινούν την Κυριακή (με συνέντευξή του στο BBC) μέχρι την προσεχή Τρίτη. Στο τριήμερο της επίσκεψής του, ακριβώς έναν χρόνο από την τελευταία παρουσία του στο Λονδίνο, ανοίγει τριπλή ατζέντα με συγκεκριμένες στοχεύσεις, συνοδευόμενος από συμβούλους του και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη: Γλυπτά Παρθενώνα, επενδύσεις και ομογένεια.

Αυτή τη φορά υπάρχει και η Ντάουνινγκ Στριτ στο πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής και είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον ομόλογό του Ρίσι Σούνακ. Για την ακρίβεια, θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με αυτό το ραντεβού κορυφής την Τρίτη, έχοντας προηγουμένως συναντήσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Και στις δύο περιπτώσεις προδιαγράφονται κοινές αναφορές για την στενή σχέση και τις κοινές αξίες που μοιράζονται η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ προεξοφλούνται συζητήσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις στην Ευρώπη, για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Στο τραπέζι τα Γλυπτά

Εξίσου δεδομένο είναι, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ότι ο Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των Γλυπτών στο τραπέζι και με τον Σούνακ και με τον Στάρμερ. Μπορεί στην ελληνική πλευρά να υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, ωστόσο διαμηνύεται ότι θα έχει συνέχεια τόσο η παρασκηνιακή πολιτιστική διπλωματία όσο και η δημόσια ανάδειξη του ζητήματος.

Εξάλλου στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι οι «αθόρυβες» ενέργειές της επανάφεραν στο προσκήνιο το ζητούμενο της επανένωσης των Γλυπτών ώστε να εκτίθενται στην ολότητά τους στο Μουσείο της Ακρόπολης σε ένα μομέντουμ που άρχισε να καταγράφεται και μεταστροφή της άποψης για το θέμα στην κοινή γνώμη του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η θέση μας είναι σταθερή», λένε κυβερνητικές πηγές, «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου».

Επισημαίνεται άλλωστε ότι στόχος της κινητικότητας της ελληνικής πλευράς είναι να διερευνηθούν τα περιθώρια για μία λύση που θα ήταν «αμοιβαία επωφελής». Στο πλαίσιο αυτό μένει να φανεί εάν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής, ενδεχομένως σε εκείνο του Γεραπετρίτη για παράδειγμα, και μια επαφή με τον Τζορτζ Όσμπορν.

«Θετική έκπληξη»

Στο επίκεντρο του πρωθυπουργού είναι προφανώς οι επενδύσεις, καθώς τη Δευτέρα θα συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και σκοπεύει να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στο συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Ο Πρωθυπουργός (που ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Χρηματιστηρίου) θα έχει δημόσια συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley, Λούιτζι Ρίτσο.

Είναι σαφές ότι στις διεθνείς επαφές του κινείται με τον «αέρα» της επενδυτικής βαθμίδας και άλλων δεικτών που μπορούν να ενισχύουν, κατά τους κυβερνητικούς, το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία «συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης».

  Ραντεβού με το κόμμα

Στο μεταξύ αναμένεται και η πρώτη μετά τις εθνικές εκλογές γαλάζια εκδήλωση εκτός συνόρων. Η γραμματεία Ελληνισμού της Διασποράς της ΝΔ έχει κινητοποιηθεί εδώ και καιρό για την εκδήλωση στο Λονδίνο, στην οποία θα μιλήσει ο Μητσοτάκης. Το ραντεβού (αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών, πολιτιστικών, επιχειρηματικών φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει δοθεί για το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο Berkeley, δίπλα στο Χάιντ Παρκ.

Με δεδομένο ότι ήδη ο πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου (στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ) για τον πολιτικό στόχο των ευρωεκλογών και για το «σύνθετο στοίχημα» την κάλπης του ερχόμενου Ιουνίου, η αυριανή εκδήλωση στο Λονδίνο έρχεται να δώσει επίσημα στα μέλη και στελέχη της ΝΔ το σήμα κινητοποίησης στην προεκλογική καμπάνια. «Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της ΝΔ στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια» λέει στο in, o επικεφαλής της γραμματείας Νίκος Θεοδωρόπουλος και εκτιμά ότι μεταξύ άλλων αυτό «συμβολίζει τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει» ο Μητσοτάκης με την ομογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας (και βουλευτής Επικρατείας των αποδήμων) Χρήστος Στυλιανίδης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής αλλά και τα κεντρικά στελέχη της παράταξης.

Πηγή:in.gr