Αρης – Παναθηναϊκός 2-0

Ο Παναθηναϊκός ήταν άστοχος, φλύαρος και επιπόλαιος, ο Αρης εκμεταλλεύτηκε άριστα δυο τεράστια λάθη του Μπρινιόλι και της άμυνάς του Τριφυλλιού και κατέστη η πρώτη ομάδα που νικά εντός έδρας τους Πράσινους στο εφετινό πρωτάθλημα.

Ο Άρης είναι εδώ και σαν άλλος… Βαρδάρης φύσηξε και παρέσυρε τον Παναθηναϊκό στο «Κλ. Βικελίδης» καθώς επικράτησε με 2-0 σ’ ένα παιχνίδι στο οποίο οι «κίτρινοι» θα μπορούσαν να είχαν πετύχει και περισσότερα τέρματα καθώς οι «πράσινοι» μετά το 2-0… χάθηκαν από το γήπεδο.

Ο Άρης έκανε τρομερά έξυπνο παιχνίδι εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό ο οποίος μπορεί να είχε την μπάλα στα πόδια του αλλά ήταν ελαχίστως απειλητικός. Ο Λορέν Μορόν ήταν οι πρωταγωνιστής για τους «κίτρινους» καθώς αυτός αξιοποίησε το ολέθριο λάθος του Μπρινιόλι στα τελειώματα του πρώτου ημιχρόνου, ο Τζόναταν Μενέντες έκανε το τέλειο πλασέ για το 2-0 των γηπεδούχων οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν πετύχει ακόμη περισσότερα γκολ δεδομένων των σπουδαίων ευκαιριών τους.

Αρης – Παναθηναϊκός: Οι προπονητές απέφυγαν τις εκπλήξεις

Αυτό το συμπέρασμα «βγήκε» τουλάχιστον μέσα από τις επιλογές τους. Ο Άκης Μάντζιος προτίμησε σχήμα (4-2-3-1) βάζοντας δεύτερο αμυντικό χαφ (Ζουλ) δίπλα στον Βερστράτε, αποδεσμεύοντας έτσι τον Βλάντιμιρ Νταρίντα ο οποίος είχε ρόλο 10αριου πίσω τον Λορέν Μορόν και με τους Παναγίδη-Σουλεϊμάνοφ στα άκρα. Στην αντίστοιχα αμυντικά, ο Μάρτιν Μοντόγια βρήκε θέση στην 11αδα λόγω της απουσίας του Φεράρι στην αριστερή πτέρυγα.

Αντίστοιχη σκέψη είχε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με την τριάδα των Αρά-Τσέριν και Μπερνάρ στον άξονα, τους Μαντσίνι-Βέρμπιτς στα άκρα και τον Φώτη Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης στο δικό του 4-2-3-1. Στο κέντρο της άμυνας, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχαν άλλες επιλογές πλην των Σένκεφελντ-Γιεντβάι ενώ οι Κώτσιρας-Μλαντένοβιτς ήταν στα άκρα.

Κατοχή και πίεση ο Παναθηναϊκός, παιχνίδι υπομονής από τον Άρη

Αυτό έγινε στα πρώτα 25 αγωνιστικά λεπτά καθώς ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή (55%) και προσπάθησε να δημιουργήσει κυρίως από τα άκρα «σημαδεύοντας» αρχικά την πλευρά του Μάρτιν Μοντόγια. Οι «πράσινοι» άσκησαν πίεση, κέρδισαν αρκετές στατικές φάσεις αλλά όλες πέρασαν αναξιοποίητες ακόμη και σε περιπτώσεις σαν αυτή του Χουλιάν Κουέστα στο 10ο λεπτό όπου ο Μορόν έσωσε τον συμπατριώτη του έπειτα από την άστοχη έξοδό του. Ο Άρης ξεκάθαρα έπαιξε το παιχνίδι της υπομονής, επένδυσε στα ανεβάσματα του αντιπάλου και σημάδεψε τη δική του δεξιά πλευρά. Ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ ήταν εξαιρετικός στις κινήσεις δίχως την μπάλα αλλά κακός στην τελική απόφαση και στα τελειώματα πετώντας στα σκουπίδια τουλάχιστον τρεις φάσεις στο πρώτο ημίχρονο.

Η (πρώτη) «γκάφα» δεν έγινε γκολ

Ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη σπουδαία στιγμή του αγώνα στο 21’ όταν Βέρμπιτς και Ιωαννίδης είχε εξαιρετική συνεργασία αλλά στο τετ α τετ, ο τελευταίος νικήθηκε από τον Χουλιάν Κουέστα. Επτά λεπτά αργότερα ο Κώτσιρας έκανε σοβαρό λάθος, ο Παναγίδης επωφελήθηκε και μπήκε στην περιοχή αλλά το συρτό (δυνατό) σουτ που επιχείρησε μάλλον ήταν… ψωμοτύρι για τον Μπρινιόλι. Ο Άρης άλλαξε τη λογική του στα επόμενα δέκα λεπτά ανεβάζοντας τις γραμμές του και στο 37’, ο Παναθηναϊκός έχασε μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των χώρων που βρήκε καθώς η εξαιρετική συνεργασία τεσσάρων παικτών οδήγησε στο σουτ του Μπερνάρ αλλά ο Κουέστα ήταν και πάλι εκεί.

Για να φτάσουμε στο 43’ όπου ο Λορέν Μορόν μετουσίωσε το καλό παιχνίδι του – ο Ισπανός ήταν ο ιθύνων νους του Άρη στην επίθεση καλύπτοντας τη μέτρια εικόνα του Νταρίντα – κλέβοντας την μπάλα από τον Μπρινιόλι (λειτούργησε με αφέλεια) και με δεύτερη προσπάθεια έκανε το 1-0. Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου καθώς στην 3η – στο πρώτο ημίχρονο – καλή συνεργασία των παικτών του Παναθηναϊκού ο Μπερνέρ έκανε απογοητευτικό τελείωμα από πλάγια θέση εντός περιοχής.

Επιθετικά ο Παναθηναϊκός, αμυντικά ο Άρης

Λίγο πολύ αυτό το σκηνικό ήταν αναμενόμενο καθώς ο Παναθηναϊκός έψαξε το γκολ της ισοφάρισης και ο δε Άρης επιδίωξε τη διατήρηση του προβαδίσματος και την αξιοποίηση των χώρων. Στο πρώτο 20λεπτο όμως κανείς δεν πέτυχε τον στόχο του. Οι «πράσινοι» είχαν την μπάλα στα πόδια τους, έφταναν με ευκολία στην περιοχή του Άρη αλλά εκεί πέραν ενός σουτ του Τσέριν (61’) δεν απείλησαν καθώς δύο κεφαλιές από Γιεντβάι και Ιωαννίδη ήταν εύκολη λεία για τον Κουέστα. Οι δε γηπεδούχοι δεν είχαν καμία ουσιαστική αντεπίθεση. Ωστόσο το παιχνίδι κυλούσε έτσι όπως ακριβώς ήθελε ο Άρης. Δηλαδή, με χαμηλό τέμπο, δίχως να νιώσει απειλή από τον αντίπαλο, ελέγχοντας δηλαδή τον ρυθμό.

Ο Μενέντες έκανε το τέλειο πλασέ

Ο Άρης συνέχισε να ψάχνει την αντεπίθεση και παράλληλα προσπάθησε να αξιοποιήσει τα αρκετά λάθη του Παναθηναϊκού στη μεσαία γραμμή. Ο δε Λορέν Μορόν ήταν παντού και από δικό του κλέψιμο ξεκίνησε η φάση του 2-0 στο 71’ όπου απέναντι στην εντελώς ανοργάνωτη άμυνα του Παναθηναϊκού, ο Μπρινιόλι αρχικά σταμάτησε τον Μορόν στο τετ α τετ αλλά η μπάλα έφτασε στα πόδια του Τζόναταν Μενέντες ο οποίος έκανε το τέλειο πλασέ στέλνοντας την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Ιταλού (2-0). Ο Άρης είχε τις προϋποθέσεις και για ένα τρίτο γκολ αλλά σε τρεις περιπτώσεις δεν βγήκαν οι ενέργειες στον Λορέν Μορόν κι έτσι οι γηπεδούχοι δεν έφτασαν σε επίπεδο τελικής προσπάθειας. Στο ίδιο διάστημα είχαν χαθεί τα ίχνη του Παναθηναϊκού στο γήπεδο καθώς η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν σα να είχε μπει στο δωμάτιο του πανικού.

Στο 83’, ο Άρης βγήκε και πάλι στην κόντρα επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα αλλά ο Νταρίντα δεν κατάφερε να εκτελέσει σωστά καθώς ο Γιεντβάι έβαλε το πόδι του κι έστειλε την μπάλα σε κόρνερ. Ο Παναθηναϊκός έδειξε αντίδραση με μια προβολή του Σπόραρ στο 86’ αλλά κι αυτή η φάση δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Κουέστα. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει την μπάλα στα πόδια του αλλά τις ευκαιρίες τις έχασε ο Άρης σαν αυτή με τον Μορόν στις καθυστερήσεις όπου ο Μπρινιόλι γλίτωσε τους «πράσινους» και από τρίτο γκολ. Η τελευταία φάση του αγώνα ανήκε στον Παναθηναϊκό μ’ ένα σουτ του Βαγιαννίδη αλλά η μπάλα πήγε πάνω στον Κουέστα.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Παναγίδης, Μπράμπετς (Άρης), Αράο (Παναθηναϊκός)

Ο MVP: Ο Λορέν Μορόν έκανε τρομερό παιχνίδι καθώς ήταν τα πάντα. Δημιουργός, εκτελεστής, έκλεβε μπάλες στον άξονα κι έφτιαχνε φάσεις για τους συμπαίκτες του. Έβαλε το πρώτο γκολ και από δικό του κλέψιμο ήρθε και το δεύτερο του Άρη.

Στο ύψος του: Ο Χουλιάν Κουέστα ήταν σταθερός και ο Ζαν Ζουλ έκανε τρομερή δουλειά στον άξονα

Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο Μπρινιόλι έβαλε σε δύσκολη θέση τον Παναθηναϊκό με το σοβαρό λάθος του. Ο Μαντσίνι δεν φάνηκε στο γήπεδο και οι στόπερ του Παναθηναϊκού δεν ήλεγξαν τις κινήσεις του Μορόν.

Η «γκάφα»: Τι άλλο από αυτή του Μπρινιόλι στο πρώτο γκολ. Βέβαια ο Ιταλός γλίτωσε την ομάδα του σε τρία τετ α τετ.

Το «στραγάλι»: Ο Γκοτυστάβο Κορέια έκανε λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο χαρίζοντας κάρτες αλλά δεν επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Άρης ήταν πιο έξυπνος από τον Παναθηναϊκό κι αν ήταν πιο αποτελεσματικός στις φάσεις που δημιούργησε θα μπορούσε να πετύχει μεγαλύτερο σκορ. Ο Παναθηναϊκός είχε κατοχή μπάλας, δύο πραγματικά καλές στιγμές στο παιχνίδι, αλλά ελαχίστως απειλητικός. Από το 70’ και μετά σα να κλειδώθηκε στο δωμάτιο του πανικού.

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια, Βερστράτε, Ζουλ (70’ Τζούρασεκ), Νταρίντα (90+ Πάρντο), Σουλεϊμάνοφ (90+3 Κάρλσον), Παναγίδης (63’ Μενέντες), Μορόν (90+3 Ζαμόρα)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας (74’ Βαγιανίδης), Σένκεφελντ, Γιεντβάι (90+2 Πέρεθ), Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, Μπερνάρ, Μαντσίνι (74’ Σπόραρ), Βέρμπιτς (61’ Τζούρισιτς), Ιωαννίδης

Πηγή:sport24.gr