Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας, Γιάννης Αλειφέρης, στη “Φωνή της Ελλάδας”

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Πάρε τον χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο ήταν καλεσμένος την  Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας, Γιάννης Αλειφέρης, με αφορμή τη συναυλία ” The Classical Cretan Lyra Project” του καταξιωμένου τσελίστα, λυράρη και συνθέτη, Γιώργου Καλούδη, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, στο Oslo Concert Hall.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας που ζει εκεί από το 1984, εξαιτίας της γνωριμίας με την σύζυγό του, το πρώτο διάστημα δυσκολεύτηκε αλλά στη συνέχεια έμαθε την γλώσσα, πήγε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και αργότερα δημιούργησε τη δική του εταιρεία.

Όπως ανέφερε, στην αρχή ζούσαν στη χώρα περίπου 350 Έλληνες, στην πορεία όμως, μετά και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αυξήθηκαν στους 5.000.

Οι Έλληνες, είπε ο κ. Αλειφέρης, ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα, όπως γιατροί, μηχανικοί και άλλες ειδικότητες, ενώ για να εργαστούν σε κάποια υπηρεσία χρειάζεται να περάσουν το τεστ Νορβηγικής γλώσσας.

Για το κόστος ζωής δήλωσε ότι είναι αρκετά υψηλό, καθώς η Νορβηγία εισάγει πολλά προϊόντα.

Τέλος, αναφερόμενος στο επίπεδο της εκπαίδευσης τόνισε ότι είναι υψηλό γι΄αυτό και δεν υπάρχουν φροντιστήρια, ενώ σημείωσε πως μία σημαντική παροχή του κράτους για τους φοιτητές είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν δάνειο από μία κρατική τράπεζα για τις σπουδές τους και όταν περνούν το μάθημα να τους χαρίζει το 40 τοις εκατό.

Πηγή:ertnews.gr