ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει ανοικτός ο κύκλος των αποχωρήσεων

Η ανιψιά του Αλέξη Τσίπρα και ο γιος του Παναγιώτη Ρήγα, μεταξύ των στελεχών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου

Αποχωρήσεων συνέχεια το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πενήντα μέλη της Οργάνωσης Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης καταρχάς με σκληρό κείμενο που ανάμεσα σε άλλα λέει: «Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Το Σάββατο συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας και εδώ επίσης επήλθε διάσπαση αφού υπέβαλλαν την παραίτησή τους από το όργανο 37 μέλη σε σύνολο 51 μελών.

Ανάμεσά τους ο γραμματέας του ΚΣ, Κωνσταντίνος Βλαχάκης που και στην τελευταία ΠΓ του κόμματος δεν προσήλθε, ακολουθώντας πολιτικά την ομάδα Αχτσιόγλου.

«Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε ένα σχέδιο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια βίαιη μετάλλαξη, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε μια κατάσταση που δεν αφήνει χώρο στην πραγματική πολιτική. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αλλοπρόσαλλη στρατηγική της νέας ηγετικής ομάδας, που σε ένα μήνα κατάφερε να μικρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερο», γράφει η επιστολή τους. Ανάμεσά τους η Αρίστη Καραγκούνη, κόρη της Ζανέτ Τσίπρα (εκ των πιο θερμών νεοπροεδρικών) και ανιψιά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Αγης Ρήγας, γιος του Παναγιώτη Ρήγα επίσης εκ της σημερινής ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Στην περιφέρεια

Ρεύμα αποχωρήσεων υπήρξε και στην Κρήτη και μάλιστα με πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στην περιπέτεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως η Μαρία Βλαζάκη που υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και ο Φώτης Καζάσης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Χθες αργά το απόγευμα σημειώθηκε μια μαζική αποχώρηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία από μέλη και στελέχη – ανάμεσά τους ο συντονιστής της νομαρχιακής του κόμματος, Γιώργος Μακρής και το μέλος της ΚΕ, Στέλλα Καρλαύτη.

«Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, οι αντιφατικές και αφηρημένες τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιστεύουμε ότι δεν συμβάλουν στην προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και των δυνάμεων της Οικολογίας», γράφουν.

Πλευρές των αποχωρησάντων σημειώνουν πως η «σπονδυλική στήλη του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα» και συμπληρώνουν πως η διάσπαση αυτή και όπως εξελίσσεται παίρνει μαζί της και μεσαία στελέχη που μπορεί να μην έχουν την αναγνωρισιμότητα αλλά είναι εκείνα που κάνουν την αθόρυβη δουλειά στις περιφέρειες.

Ετοιμάζουν τη νέα ΚΟ

Η άλλη όχθη της ομάδας Αχτσιόγλου πυρετωδώς διαβουλεύεται για τη διάταξη της νέας ΚΟ στη Βουλή, αλλά και τον επιμερισμό των νέων τομέων.

Η νέα ΚΟ θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

«Στόχος είναι κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης να ασκηθεί σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση από τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία, και συγκεκριμένα την ακρίβεια, τις εργασιακές σχέσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα», λέει το περιβάλλον των αποχωρησάντων.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»/in.gr