Μητσοτάκης: Καθιερώνεται η επιστολική ψήφος από τις Ευρωεκλογές για ψηφοφόρους εντός και εκτός Ελλάδος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την καθιέρωση (από τις Ευρωεκλογές) της Επιστολικής ψήφου για εντός και εκτός Ελλάδος Έλληνες Ψηφοφόρους προανήγγειλε στο εν εξελίξει υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολική ψήφος, πάγιο αίτημα της ομογένειας, υποστηρίχθηκε αποφασιστικά από το Hellenic Congress of America  το οποίο -η μόνη ομογενειακή οργάνωση-  πραγματοποίησε Ειδικό Συνέδριο (15 Μαϊου 2022) στην Νέα Υόρκη, με επίσημους ομιλητές τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο,  τον πρώην υπουργό εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε στο υπουργικό Συμβούλιο ότι οι  Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης και με μια ενιαία Περιφέρεια για όλη τη χώρα.

  •  «Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Καθιερώνουμε για όποιον επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ιστορική τομή» καθώς, όπως είπε, «η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή».

«Τη δυνατότητα αυτή θα δώσουμε και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών», πρόσθεσε.

Επιπλεόν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος».

ψήφος στην Επικράτεια

Αναφορικά με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων  μετά και την σημερινή κατάκτηση της Επιστολικής Ψήφου το Hellenic Congress of America με τον Πρόεδρό του κ. Δημήτρη Μαρκουϊζο και τον επίτιμο Πρόεδρο και ιδρυτή κ. Νίκο Αποστολόπουλο, όπως έχουν δηλώσει κατά καιρούς στην Panhellenic Post,  εμμένουν στην ψήφο στην Εκλογική Περιφέρεια όπου είναι εγγεραμμένοι,( όπως συμβαίνει με τους ετεροδημότες)  οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όπου είναι “δοτοί” από τους αρχηγούς των κομμάτων οι υποψήφιοι “βουλευτές ομογένειας”.