ΑΕΚ -ΑΡΗΣ 1 – 0

Με γκολ του Ντομαγκόι Βίντα στο 59′ η ΑΕΚ επικράτησε δύσκολα του αξιόμαχου Αρη με 1-0 και αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μόλις έναν βαθμό πίσω από τον επικεφαλής Παναθηναϊκό.

Το μεγάλο όπλο της φετινής ΑΕΚ είναι οι στατικές φάσεις. Και μια τέτοια εκμεταλλεύτηκε η Ένωση για να πάρει τη νίκη επί του Άρη με 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με την κεφαλιά του Βίντα στο 59′ παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Η ΑΕΚ που είχε και δοκάρι με τον Μάνταλο στο πρώτο μέρος δεν απειλήθηκε ουσιαστικά από τον Άρη, ο οποίος ήταν καλά οργανωμένος, και το δεύτερο μέρος βρήκε από στατική μπάλα τον τρόπο να ξεκλειδώσει την ανασταλτική λειτουργία των κίτρινων παίρνοντας το τρίτο της σερί τρίποντο στο πρωτάθλημα.

ΑΕΚ – Άρης: Έτσι ξεκίνησαν

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να διατηρήσει για τρίτο σερί ματς το δίδυμο του Τσούμπερ με τον Μάνταλο στην επίθεση της ΑΕΚ. Ο Αθανασιάδης ξεκίνησε φυσικά στην εστία λόγω της απουσίας του Στάνκοβιτς, με τους Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα και Σιντιμπέ τετράδα στην άμυνα. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όπως αναμενόταν, ήταν ο Σιμάνσκι με τον Πινέδα, με τον Γκατσίνοβιτς να παραμένει αριστερά και τον Ελίασον να επιστρέφει στη δεξιά πτέρυγα. Εκτός αποστολής έμεινε ο Αραούχο την τελευταία στιγμή για προληπτικούς λόγους. Ο Άκης Μάντζιος παρέταξε τον Άρη με την τριάδα των Ζουλ, Τζούρασεκ και Νταρίντα στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Σουλεϊμάνοφ και Παναγίδη στις πτέρυγες και τον Μορόν στην κορυφή της επίθεσης. Στα μετόπισθεν ο Κουέστα ήταν στο τέρμα και οι Μοντόγια, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Οντουμπάτζο τετράδα στην άμυνα.

Καλά στημένος ο Άρης, δοκάρι για την ΑΕΚ ο Μάνταλος

Η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο, αλλά δυσκολευόταν να δημιουργήσει απέναντι σε έναν καλά οργανωμένο Άρη που δεν άφηνε χώρους και περίμενε να χτυπήσει κυρίως στην κόντρα. Όπως στο 6′ όταν ο Οντουμπάτζο βρέθηκε από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή απέναντι από τον Αθανασιάδη, πλασάροντας άουτ. Η Ένωση άγγιξε το προβάδισμα στο 19′ όταν ο Τσούμπερ έφυγε κατά μέτωπο, έφτασε απέναντι από τον Κουέστα, πάσαρε δίπλα του στον Πινέδα, αλλά το πλασέ του Μεξικανού έσωσε για τον Άρη λίγο πριν τη γραμμή ο Μπράμπετς!

Η ΑΕΚ συνέχιζε να κυκλοφορεί την μπάλα, αλλά αδυνατώντας να βρει τρόπους να διασπάσει την άμυνα των κίτρινων, οι οποίοι ήταν τακτικά καλά στημένοι στον αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες του Αλμέιδα να μην διαθέτουν τόσο καθαρό μυαλό στην τελική τρίτη. Και από τη στιγμή που δεν έβρισκαν τη λύση είτε με σέντρες είτε με κάποια κάθετη από τον άξονα δοκίμασαν με σουτ έξω από την περιοχή, φτάνοντας μια ανάσα από το γκολ, αλλά το δυνατό δεξί του Μάνταλου στο 38′ απέκρουσε εντυπωσιακά ο Κουέστα με την μπάλα να τραντάζει το κάθετο!

Ο Άρης από τη μεριά του δεν μπορούσε να απειλήσει ουσιαστικά την άμυνα της ΑΕΚ και το έκανε για πρώτη φορά στο 44′ όταν μετά από λάθος του Γκατσίνοβιτς, ο Οντουμπάτζο πάσαρε στον Μορόν, όμως ο τελευταίος από πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή δεν μπόρεσε να βρει εστία σπαταλώντας μια πολύ καλή στιγμή για τους φιλοξενούμενους.

Η ΑΕΚ «χτύπησε» από στατική φάση με Βίντα και πήρε τη νίκη

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την ίδια εικόνα, με τον Άρη να είναι σφιχτός ανασταλτικά και να μην επιτρέπει στην ΑΕΚ να απειλήσει. Ένα σουτ του Πινέδα εκτός περιοχής στο 48′ δεν βρήκε στόχο, με την Ένωση ωστόσο να «χτυπάει» λίγο με το αγαπημένο της όπλο, τις στατικές φάσεις. Ο Μάνταλος εκτέλεσε το κόρνερ και ο Βίντα με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη γωνία του Κουέστα κάνοντας το 1-0 για την ΑΕΚ στο 59′.

Ο Μάντζιος άλλαξε τον Τζούρασεκ με τον Πάρδο στον άξονα, με τον Αλμέιδα να απαντά με τριπλή αλλαγή με τους Αμραμπατ, Πισάρο και Πόνσε στις θέσεις των Ελίασον, Μάνταλου και Τσούμπερ φρεσκάροντας την ομάδα του μεσοεπιθετικά. Οι αλλαγές του Πελάδο συνεργάστηκαν στο 65′ με τον Αμραμπατ να σεντράρει και τον Πόνσε να πιάνει την κεφαλιά υποχρεώνοντας σε εκπληκτική απόκρουση τον Κουέστα. Ο Πόνσε μάλιστα ένα λεπτό αργότερα δεν κατάφερε να βρει καλά την προβολή, σε μια ακόμα καλή στιγμή για την Ένωση για ένα δεύτερο γκολ.

Οι αλλαγές του Αλμέιδα είχαν δώσει άλλη πνοή στην ΑΕΚ, με τους Πόνσε, Πισάρο και Άμραμπατ να βάζουν δύσκολα στην άμυνα του Άρη, ο οποίος αν και δεν απειλούσε, βγήκε μπροστά στο 75′, όμως το σουτ του Οντουμπάτζο πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Ο Μάντζιος ψάχνοντας αντίδραση έριξε στο παιχνίδι Μενέντες και Σαμόρα, με τον Αλμέιδα να έχει περάσει και τον Ζίνι στο παιχνίδι λίγο νωρίτερα. Η ΑΕΚ έσβησε το ματς από εκεί και μετά και πήρε το τρίποντο, παραμένοντας έναν βαθμό από την κορυφή.

Ο Άρης δημιούργησε κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις για ένα πεντάλεπτο με το πλασέ του Σουλεϊμάνοφ να περνάει άουτ, ενώ λίγα λεπτά μετά το επικίνδυνο γύρισμα του Οντουμπάτζο μέσα από την περιοχή πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Το ωραίο σουτ του Μάνταλου εκτός περιοχής ήταν η πιο αξιοσημείωτη φάση στο ματς, όμως ο Κουέστα και το δοκάρι του στέρησαν το γκολ. Η τελευταία καλή στιγμή στο ματς ήταν στο 44ο λεπτό. Ο Οντουμπάτζο με ωραία κίνηση απέφυγε τον Γκατσίνοβιτς και γύρισε την μπάλα στον Μορόν, αλλά ο Ισπανός φορ από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα αρκετά άουτ.

Ο Βίντα λύτρωσε την Ένωση

Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός του αγώνα ήταν πιο αργός, όμως η ΑΕΚ κατάφερε να βρει το γκολ που έψαχνε με την εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου και την κεφαλιά του Βίντα.

Το γκολ του Κροάτη στόπερ έδωσε έναυσμα στους παίκτες του Αλμέιδα που πίεσαν για να πετύχουν ακόμα περισσότερα γκολ. Ο Πόνσε, λιγό μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, εκτέλεσε δύο φορές μέσα σε ένα λεπτό όμως ο Κουέστα τον σταμάτησε όταν χρειάστηκε.

Στα εναπομείναντα λεπτά ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με την ΑΕΚ να κρατά το 1-0 μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της λήξης.

Οι αρχικές συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Πινέδα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Τσούμπερ.

Άρης: Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Μοντόγια, Ζουλ, Νταρίντα, Τζούρασεκ, Παναγίδης, Σουλεϊμάνοφ, Μορόν.

 

gazzetta.gr