Σακελλαροπούλου από Αυστρία: Στενή και ειλικρινής η φιλία που συνδέει τις χώρες -Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

Πάνω φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

 

Βιέννη.- Στην Αυστρία βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατόπιν πρόσκλησης του Αυστριακού ομολόγου της, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αυστρίας και επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο της χώρας.

Συνοδεύεται από τον ΥΦΥΠΕΞ εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό  Γιώργο Κώτσηρα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  παρευρέθηκε  σε δεξίωση που παρέθεσε στην πρεσβευτική κατοικία, προς τιμήν της και παρουσία Ελλήνων ομογενών, ο Πρέσβης της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.

Στην δεξίωση που έθεσε η πρεσβεία, με επικεφαλής τον νέο πρέσβη κ Ηλιόπουλο, προς τιμήν της προέδρου, παρευρέθηκαν ο Αυστρίας Σεβ.Μητροπολίτης ,Υπέρτιμος και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος με εκπροσώπηση της Ελληνικής ορθόδοξης μητρόπολης εν Αυστρία, ο νέος πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Ανδρέας Ιγνατίου, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος,πλήθος ομογενών, εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων και επιφανείς Ομογενείς του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου όπως η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας και Εκλεγμένη Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).ο κ.Χαρίλαος Ζίκος, επίτιμος πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου κ. Κύρος Πασαλιδης, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Βιέννης  Δρ.Πόλυς Πολυδώρου κ.α.

Απευθυνόμενη στους ομογενείς, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμβολή τους, στη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών και τόνισε την προσφορά του απανταχού Ελληνισμού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο κ. Harilaos Zikos, Επίτιμος πρόεδρος του Διαπολιτιστικου Συλλόγου Μακεδονια

Κοινές αξίες και θέσεις Ελλάδας και Αυστρίας διαπίστωσαν η Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Αυστρίας

Τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και τις κοινές αξίες και θέσεις τους, επαναβεβαίωσαν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου στη Βιέννη. Ο Αυστριακός Πρόεδρος επαίνεσε με θέρμη την οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας, καθώς και την στρατηγική θέση της για τον τομέα της ενέργειας, ενώ κεντρικά θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών αποτέλεσαν η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη Μεσόγειο και αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αυστρίας σε διάφορους τομείς. Οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικά σε πολλούς τομείς και είναι εντατικότερες από ποτέ. Σε πολιτικό επίπεδο, οι δύο κυβερνήσεις μας συνεργάζονται στενά σε διμερές επίπεδο και στην ΕΕ – κυρίως στους τομείς μετανάστευσης και πολιτισμού. Κυρίως όμως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι στενότερες από ποτέ και έχουν περαιτέρω προοπτικές», δήλωσε ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα κονδύλια του Ταμείου της ΕΕ για την Ανάκαμψη αποτελούν ευκαιρία για επενδύσεις από Αυστριακούς επιχειρηματίες, σε τομείς όπως οι υποδομές και η πράσινη τεχνολογία, οι οποίοι, όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο στηρίζονται ιδιαίτερα.

Ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε ακόμη τη βαθιά εκτίμησή του προς την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, «μετά τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση, την πανδημία και παρά τις συνέπειες της πολεμικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία της». Ανέδειξε ακόμη την «χωρίς αντίστοιχο παράδειγμα» ταχύτητα μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορη διαδικασία που γνωρίζει ο ίδιος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας και Εκλεγμένη Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους ΑΗEPAN΄S, αριστερά Δρ.Πόλυς Πολυδώρου Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ ΒΙΕΝΝΗΣ και Νικλολαος Δούμπας

 

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γιώργος Κώστηρας.

Τέλος, ο Υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας,  συμμετείχε σε εκδήλωση στην Πρεσβευτική κατοικία στη Βιέννη, προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία Ελλήνων ομογενών και είχε την ευκαιρία να συναντήσει Έλληνες και Ελληνίδες του Απόδημου ελληνισμούς που με το έργο τους διαμορφώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας και αναδεικνύουν το ελληνικό στοιχείο στην Αυστρία.

Ο Πρέσβης κ. Ηλιόπουλος προσφωνρεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Φωτογραφίες ευγενής προσφορά στην panhellenic Post.

Σχόλια Facebook

Website Comments

Σχολιάστε