Τι είναι η πραγματική αγάπη, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Σε αυτό το κείμενο, μιας και σήμερα (14/12) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, θα ασχοληθούμε με το δεύτερο. Άλλωστε, για το πρώτο έχουν γραφτεί πολλά, ακόμα και βιβλία. Πάλι σε μία νύχτα, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Αγάπη, λοιπόν. Το 1993, ο Haddaway, σε μία από τις επιτυχίες της τότε εποχής, αναρωτήθηκε τι είναι. Δικαίως. Ευτυχώς, το Χάρβαρντ έχει την απάντηση και χρόνια αργότερα, τη μοιράστηκε με όλους μας και όπως αποδεικνύεται, η επιστήμη πίσω από την αγάπη είναι απλούστερη και πιο πολύπλοκη από ό,τι νομίζουμε. Καλά ξεκίνησε αυτό.

Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της αγάπης μπορεί να εξηγηθεί από τη χημεία, οπότε θα ξεκινήσουμε από εκεί. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Dr. Helen Fisher, ο ρομαντικός έρωτας μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: πόθος, έλξη και δέσιμο. Κάθε κατηγορία χαρακτηρίζεται από το δικό της σύνολο ορμονών που προέρχονται από τον εγκέφαλο.

Τι συμβαίνει όμως, όταν δεν υπάρχει πόθος ή έλξη, αλλά πραγματική αγάπη; Το δέσιμο (ή σύνδεση) είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στις μακροχρόνιες σχέσεις και αυτή είναι και η πραγματική αγάπη. Ενώ ο πόθος και η έλξη εμφανίζονται κυρίως στις ρομαντικές μας περιπέτειες, η σύνδεση μεσολαβεί στις φιλίες, στο δέσιμο γονέων-βρέφους και στην κοινωνική εγκαρδιότητα.

Η ωκυτοκίνη, ορμόνη που συνδέεται άμεσα με το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων, είναι γνωστή ως η «ορμόνη της αγκαλιάς». Όπως και η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη παράγεται από τον υποθάλαμο και απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του σεξ του θηλασμού και του τοκετού. Αυτό μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά όλα οδηγούν, τελικά, στο δέσιμο.

Στα κακά νέα, δεν είναι όλα ρόδινα στη μικρή μας ιστορία με πρωταγωνίστρια την αγάπη και αυτό γιατί, μπορεί όταν αγαπάμε, να απελευθερώνονται ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Η αγάπη και ο έρωτας συχνά συνοδεύονται από ζήλια, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και παραλογισμό, μαζί με ένα πλήθος άλλων λιγότερο θετικών συναισθημάτων και διαθέσεων.

Με λίγα λόγια, οι ορμόνες μας είναι υπεύθυνες για τις αρνητικές πλευρές του έρωτα και της αγάπης.

ΠΗΓΗ: Oneman.gr