Οι αντιδράσεις και η απάντηση του Γενικού Προξένου ΝΥ για την “ροζ σημαία” που έφθασε στη Βουλή!

Η καλλιτέχνης Γεωργία Λαλέ με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνο Κωνσταντίνου, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Neighborhood Guilt» την περασμένη Παρασκευή. Φωτογραφία: Παραχώρηση στον Εθνικό Κήρυκα του Τιμολέοντα Ζιώγκα

Επιμέλεια: ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την ώρα που ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Νέας Υόρκης κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε, υπερασπίζονταν την ελευθερία της Τέχνης, στην ελληνική Βουλή ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκη  κ. Δημήτρης Νατσιός “επεδείκνυε” την ρόζ ελληνική σημαία εκφράζοντας παράλληλα την έντονη δυσαρέσκειά του γιατί στην εικαστική έκθεση που φιλοξενήθηκε στο ελληνικό προξενείο Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε η ελληνική σημαία με ροζ χρώματα. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας», είπε ο κ. Νατσιός, από βήματος κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, χθες Κυριακή, για τον Προϋπολογισμό.

Η αντίδραση του κ. Νατσιού ήλθε σε συνέχεια άλλων αντιδράσεων που προκάλεσε η εικαστική Έκθεση, αντιδράσεων που έφθασαν μέχρι του ακραίου ορίου να θεωρηθεί δήθεν ως “υπεύθυνη” για την έμπνευση της καλλιτέχνιδος, Γεωργίας Λαλέ,  η πολιτική (!) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη:  “Με μία σημαία ασορτί, ως σύμβολο της ξεφτίλας και της ισοπέδωσης των πάντων από την  Κυβέρνηση Μητσοτάκη“, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση “αγανακτισμένου” Έλληνα στο διαδίκτυο, με την αυθαίρετη ερμηνεία πως τάχα “φαίνεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν αρκείται μόνο στους τεμενάδες στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θέλει να δώσει και μία πιο… ευχάριστη χροιά στην εξωτερική πολιτική που ασκεί“.

Όλα αυτά βέβαια μακράν και πέραν της κοινής λογικής την οποία υποχρεώθηκε να υπερασπσπισθεί ο Γενικός Πρόξενος επικαλούμενος την την ελευθερία της τέχνης. Ειδικότερα, ο Γενικός Πρόξενος κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το έκθεμα που αποτύπωνε την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα και χρησιμοποιήθηκε ως κεντρική εικόνα της πρόσκλησης για την έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Γενικό Προξενείο την περασμένη Παρασκευή, είπε πως  επρόκειτο για ένα ένα από τα έργα της έκθεσης με τίτλο «Neighborhood Guilt» (Ενοχές της Γειτονιάς) της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, η οποία είχε ως κεντρικό άξονα την στηλίτευση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος γυναικών που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνονται γνωστές.

«Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να μην λαμβάνει προσωπικές διαστάσεις», δήλωσε, σε συνέντευξή του στο «Cosmos FM» και τους Δημήτρη Φίλιο και Στέλιο Τακετζή, το πρωί της Κυριακής ο κ. Κωνσταντίνου, ενώ στη συνέχεια απάντησε με νόημα πως «η μόνη σημαία που κυματίζει στο Γενικό Προξενείο είναι η γαλανόλευκη», συμπληρώνοντας πως τα έργα επιλέγονται από Ανεξάρτητη Καλλιτεχνική Επιτροπή.

«Η μόνη σημαία που κυματίζει στο Γενικό Προξενείο είναι η γαλανόλευκη.  Δεν υπάρχει καμία άλλη σημαία, είναι το πιο ιερό σύμβολο που έχουμε εμείς ως Ελληνες. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα όπως είναι αυτό της γυναικοκτονίας και της κοινωνικής βίας», είπε ο γενικός πρόξενος, μεταφέροντας στη συνέχεια την θέση της καλλιτέχνιδος για το σχετικό έργο, με την οποία σημείωσε ότι συμφωνεί και ο ίδιος.

«Η Τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος.  Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Οτι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας», τόνισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Απόπειρα εμπρησμού στο Γενικό Προξενείο

Κατά την συνέντευξη, ο Ντίνος Κωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμη πως σημειώθηκε απόπειρα εμπρησμού στον εξωτερικό χώρο του Γενικού Προξενείου, τα ξημερώματα της Κυριακής, όπου οι κάμερες καταγράφουν έναν άγνωστο άνδρα να περιλούζει τον περιβάλλοντα χώρο με βενζίνη και να βάζει φωτιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, από το συμβάν προέκυψαν μόνο κάποιες εξωτερικές ζημιές, ενώ οι Αρχές διερευνούν το υλικό των καμερών για τα περαιτέρω.

Με στοιχεία από ekirikas.com