Εδιαφέροντα Γεγονότα που Συνέβησαν Κάποτε στο Παρελθόν

Γεγονότα στις 27 Δεκεμβρίου
537 Τελούνται τα θυρανοίξια του ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά: “Νενίκηκά σε Σολομών”.
1825 Η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας.
1829 Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

1831 Ο Κάρολος Δαρβίνος μπαρκάρει με το πλοίο Beagle και ξεκινά το ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης.
1833 Συνιστώνται για πρώτη φορά Δήμοι στην Ελλάδα. Με το Νόμο της “Περί συστάσεως των Δήμων”, καταργούνται οι κοινοτικές και Επαρχιακές Δημογεροντίες και καθιερώνεται ο θεσμός του Δήμου.
1845 Στις Η.Π.Α, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά γενική αναισθησία με αιθέρα για τη γέννηση ενός παιδιού από το δρ. Crawford Williamson Long στο Τζέφερσον της Τζώρτζια.

1911 Γύρω στους 300.000 εργάτες βαμβακουργίας μένουν άνεργοι, μετά από απόφαση των εργοδοτών να κλείσουν τα εργοστάσια στην περιοχή Λανκασάιρ της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να καταστείλουν τη δράση των συνδικάτων.
1929 Με νέο νομοσχέδιο περί συντάξεων αυξάνονται τα συντάξιμα έτη των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα από 25 σε 30.
1939 Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την ανατολική Τουρκία με απολογισμό 32.962 νεκρούς.
1945 Ιδρύεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την υπογραφή συμφωνίας από 29 χώρες.
1947 Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την «Εθνική Αλληλεγγύη». Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας «Ο Ρίζος της Δευτέρας», εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.

1949 Ινδονησιακή Επανάσταση: Η Ολλανδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Ινδονησίας.
1978 Η Ισπανία γίνεται δημοκρατία μετά από 40 χρόνια φασιστικής δικτατορίας.
1979 Η Σοβιετική Ένωση εισβάλει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν.
1983 Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, επισκέπτεται στη φυλακή τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά (μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι») για να τον συγχωρέσει για την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας το 1981 στην έδρα του Βατικανού.

1995 Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι υπάρχει θέμα γενικότερα, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναλάβει τη διάσωση του τουρκικού πλοίου που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια.
2002 Δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά σκοτώνουν 71 άτομα και τραυματίζουν 640 στην έδρα της φιλορωσικής τσετσενικής κυβέρνησης στο Γκρόζνυ.
2007 Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.

argolika.gr