Ενδιαφέροντα Γεγονότα που Συνέβησαν Κάποτε στο Παρελθόν

30 Δεκεμβρίου
1066 Σφαγή στη Γρανάδα: Ένας όχλος μουσουλμάνων καταλαμβάνει το βασιλικό παλάτι και σφάζει το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.
1824 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
1871 Η Βικτόρια Γούντχαλ δημοσιεύει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς.
1903 Πυρκαγιά σε θέατρο στο Σικάγο σκοτώνει τουλάχιστον 602 άτομα.
1922 Ιδρύεται η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1934 Υπογράφεται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.
1947 Ο βασιλιάς Μιχαήλ της Ρουμανίας αναγκάζεται σε παραίτηση από την υποστηριζόμενη από τη Σοβιετική Ένωση κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας.
1950 Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, εντεταγμένο στο 7ο Αμερικανικό Σύνταγμα Ιππικού, αναλαμβάνει την πρώτη πολεμική αποστολή στην Κορέα και εγκαθίσταται αμυντικώς στη ζωτική περιοχή Κιούμκο-Ρι, κοντά στη Σεούλ.
1963 Πραγματοποιείται από τους Άγγλους η πρώτη διχοτόμηση της Κύπρου. Επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός, ύστερα από σκληρές μάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την «Πράσινη Γραμμή» στη Λευκωσία τη «χαράσσει» ο στρατηγός Γιανγκ, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με πράσινη πένα. Την «Πράσινη Γραμμή» υπογράφουν ο πρόεδρος Μακάριος και ο (Τούρκος) αντιπρόεδρος Κουτσιούκ, με μάρτυρες τους Κληρίδη και Ντενκτάς.

1963 Με εισήγηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 16 Φεβρουαρίου 1964. Η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ανατίθεται στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο.
1965 Ο Φερδινάντο Μάρκος γίνεται πρόεδρος των Φιλιππίνων.
1970 Η Μαρία Κάλλας καταθέτει αίτηση διαζυγίου από τον Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση από το 1959.
1970 Ο Πολ Μακάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.
1972 Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σταματούν τον βαρύ βομβαρδισμό του Βορείου Βιετνάμ.

1975 Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται.
1981 Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).
2008 Το κυπριακό σκάφος Dignity της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα» με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα εμβολίζεται από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα.
2006 Ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν εκτελείται δι’ απαγχονισμού, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο

Πηγη:argolikos.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε