Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία περιγράφουν πως βίωσαν τα 7,6 Ρίχτερ

Ο Αντώνης Καραΐσκος.

Ιαπωνία.- Ο Αντώνης Καραΐσκος, είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Ιαπωνία – κατέχοντας έδρα Καθηγητή Νομικής το Πανεπιστήμιο του Κιότο, μίλησε για το πώς βίωσε τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.

«Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, γιατί έχουν πέσει πολλά κτήρια» εκτίμησε ο καθηγητής Καραΐσκος, τονίζοντας ότι, «ως πολιτεία έχουν γρήγορες αντιδράσεις».

Πρόκειται για «μέγα σεισμική δόνηση», όπως χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τέτοια μεγέθη, που ξύπνησαν δυσάρεστες μνήμες.

“Προς ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία με τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή που χτύπησε ο Εγκέλαδος”.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία 130 χρόνια στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έχουν σημειωθεί 18 σεισμοί μεγέθους άνω των 7,5 Ρίχτερ με τραγικό απολογισμό 193. 000 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες.

Τη στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Ιαπωνία, περιγράφει o  σεισμολόγος δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος,

Τη στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Ιαπωνία, περιγράφει στη LiFO o δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα της Ασίας.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Τοχόκου της Ιαπωνίας, σχολίασε την αντίδραση των ιαπωνικών αρχών για το μεγάλο σεισμό και έδωσε τις πρώτες πληροφορίες από την περιοχή. Έκανε λόγο μάλιστα για καταρρεύσεις κτιρίων.

«Σήμερα το απόγευμα βρισκόμασταν με την παρέα μου σε μεγάλη καφετέρια στο κέντρο του Σεντάι. Στις 4.11 λάβαμε τη συνημμένη προειδοποίηση για επερχόμενο σεισμό με την προτροπή να μείνουμε ήρεμοι και να καλυφθούμε. Χτύπησαν τα κινητά όλου του κόσμου. Σε ένα λεπτό κατέφθασαν τα σεισμικά κύματα και μας δόνησαν για αρκετή ώρα. Αμέσως η Μετεωρολογική Υπηρεσία και το ΝΗΚ ανακοίνωσαν το σεισμό, με μέγεθος 7,6 στην πλευρά της Ιαπωνικής θάλασσας, περίπου 230 χλμ δυτικά από μας. Ταυτόχρονα εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έως 5μέτρα με σχετικό χάρτη στο δελτίο του ΝΗΚ. Ήδη καταγράφονται κύματα 1,5 μ, ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Τα υπερταχέα τρένα-σφαίρες στην περιοχή σταμάτησαν αυτόματα. Ήδη αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα», ανέφερε στη LiFO.

enikos.gr/lifo.gr