Η σύνθεση της Επιτροπής που επωμίστηκε την διοργάνωση της Παρελάσεως στην Νέα Υόρκη

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Νέα Υόρκη.- «Dream Team» χαρακτήρισαν τα μέλη της Επιτροπής Παρελάσεως της Νέας Υόρκης την σύνθεση της Επιτροπής που επωμίστηκε την διοργάνωση της Παρελάσεως για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Και αιτιολόγησαν τον χαρακτηρισμό, τόσο με την σύνθεση της επιτροπής, όσο και με την απαλλαγή της από τις φερόμενες ως δύο πλευρές της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που οδήγησαν την κορυφαία οργάνωση στα δικαστήρια και στον εμφύλιο σπαραγμό.

Η Επιτροπή είναι η πρώτη μετά από το 2020 που είναι συμπαγής και απαλλαγμένη από τα μίση και τα πάθη των αντιμαχόμενων πλευρών.

Πρόεδρος της Επιτροπής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Φίλιπ Κρίστοφερ και συμπρόεδροι οι Νομική Καστανά και ο Γιάννης Στρουμπάκης.

Στιγμιότυπο από την προσευχή που ανέπεμψε ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η επιτροπή παρελάσεως, η οποία συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης, 4ης Ιανουαρίου 2023 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου Φίλιπ Κρίστοφερ για την προσθήκη τρίτου συμπροέδρου που θα εκπροσωπεί την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης.

Η επιλογή του συμπροέδρου θα γίνει τις προσεχείς ημέρες κατά την διάρκεια της επικοινωνίας του κ. Φίλιπ Κρίστοφερ με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης, Δρα. Πάνο Σταυριανίδη.

Στην σύσκεψη παρέστη και ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος όπως και στις δύο τελευταίες παρελάσεις έτσι και στην επικείμενη θα εκπροσωπήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Όρθιος ο πρόεδρος του Παγκερκυραϊκού Συλλόγου Θεόδωρος Δουκάκης, ο οποίος πρότεινε την συμμετοχή της Παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας στην παρέλαση της 14ης Απριλίου 2024 στην 5η Λεωφόρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τόσο ο π. Ευαγόρας, όσο και ο κ. Κρίστοφερ επεσήμαναν ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο τονίστηκε η αναγκαιότητα ευθυγράμμισης και συντονισμού όλων των δυνάμεων ούτως ώστε η παρέλαση της 14ης Απριλίου 2024 να είναι η καλύτερη, η πιο μαζική και η πιο δυναμική όλων των εποχών και να διαλαλήσει σε όλους τους τόνους το «Δεν ξεχνώ». Το σύνθημα και την αιχμή του δόρατος του αγώνα της ομογένειας για την απελευθέρωση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου από τους Τούρκους κατακτητές.

Εξ άλλου κεντρικό σύνθημα της φετινής παρελάσεως είναι και το «Δεν ξεχνώ» (Never Forget Cyprus) και  και ότι δεν πρόκειται να υποστείλουν την σημαία του αγώνα μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της επιστροφής των προσφύγων στην Κερύνεια και σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπως επεσήμανε ο κ. Κρίστοφερ, θα αναλάβει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την κάλυψη όλων των εξόδων για την έλευση και φιλοξενία του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη Νέα Υόρκη. Τα έξοδα των Ευζώνων τα οποία θα καταβάλει η Ιερά Αρχιεπισκοπή αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τις $60.000.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην σύσκεψη της Επιτροπής παρέστη και ο υπηρεσιακός γραμματέας της, Σταύρος Παπαγερμανός, ο οποίος θα συγκροτήσει την γραμματεία και το πιο σημαντικό θα ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατόν  για να αποσταλούν οι προσκλήσεις για την παρέλαση στα μέλη του Κογκρέσου, στον Λευκό Οίκο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Εκτενή αναφορά έγινε στις επιτροπές του λευκώματος της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Γεραζούνης, πρόεδρος του ιστορικού Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, στις επιτροπές του δείπνου της 13ης Απριλίου 2024 στο Ξενοδοχείο Χίλτον και της δεξίωσης πριν την παρέλαση στο ξενοδοχείο «Πιερ» των οποίων ηγείται ο συμπρόεδρος Γιάννης Στρουμπάκης.

Το ταμείο της Παρελάσεως θα διαχειριστούν για μια ακόμη χρονιά ο τραπεζιτικός Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο λογιστής Χρήστος Βουρνάς και ο επιχειρηματίας Δημήτριος Παλιούρας.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Της Επιτροπής Λαχείου θα ηγηθούν ο Αναστάσιος Καραγκούνης και ο Βασίλειος Εγγλέζος, οι οποίοι τις προσεχείς ημέρες θα κατασταλάξουν στα δώρα του λαχείου ούτως ώστε να εκτυπωθούν και στην πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση να κυκλοφορήσει το λαχείο.

Ο προγραμματισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς ανατέθηκε στην συμπρόεδρο Νομική Καστανά, η οποία έχει μακρά εμπειρία και η οποία θα συγκροτήσει τις επί μέρους επιτροπές.

Ο κ. Κρίστοφερ διεμήνυσε ότι η Επιτροπή Παρελάσεως δεν είναι «κλειστό κλαμπ», τουναντίον είναι ανοικτό σε όλους όσους θέλουν να συνεισφέρουν και ειδικά στη νέα γενιά.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των παρισταμένων στην σύσκεψη ανήκει στη νεότερη γενιά των Ελληνοαμερικανών.

Δυναμική η παρουσία των νέων στην σύσκεψη της Επιτροπής Παρελάσεως της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παλαιά Φιλαρμονική

Ο πρόεδρος του Παγκερκυραϊκού Συλλόγου, Θοδωρής Δουκάκης υπέβαλε την πρόταση για την πρόσκληση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας για να συμμετάσχει στην παρέλαση της 14ης Απριλίου.

Ο κ. Δουκάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες της γενέτειρας, ότι θα καλύψουν εξ ιδίων τα έξοδα και ότι ο Σύλλογός τους θα παράσχει όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την φιλοξενία ενός πολυμελούς σχήματος.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική») ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 και είναι ο παλαιότερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα.

Πανομογενειακές συγκεντρώσεις

Η πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση θα συνέλθει το βράδυ της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2024 στο Σταθάκειο Κέντρο και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς θα αναβιώσουν και τα έθιμα της κοπής της βασιλόπιτας.

Το προεδρείο της Επιτροπής σε συνεργασία με την Γραμματεία τις προσεχείς ημέρες θα εκπονήσουν το πρόγραμμα των πανομογενειακών συγκεντρώσεων που κατά παράδοση λαμβάνουν χώρα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Η επιτροπή θα επιδιώξει την διοργάνωση παρόμοιων συγκεντρώσεων και σε διάφορες κοινότητες της τριπολιτειακής περιοχής.

Οικονομικοί στόχοι

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στους οικονομικούς στόχους και τόνισε ότι φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν το ελάχιστο μισό εκατομμύριο δολάρια. Τόνισε ότι έχουν θέσει ως στόχο την προσέλκυση πέντε τουλάχιστον μεγάλων ευεργετών που θα προσφέρουν το ελάχιστον $20.000, καθώς επίσης χορηγούς της τάξεως των $10.000 και των $5.00ο και διεμήνυσε ότι στην πρώτη πανομογενειακή συγκέντρωση θα ανακοινωθούν και τα κίνητρα που θα παράσχουν στους ευεργέτες, χορηγούς και δωρητές.

Όσον αφορά τους τελετάρχες ο κ. Κρίστοφερ επεσήμανε ότι έχουν ήδη γίνει μερικές βολιδοσκοπήσεις και ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να ανακοινωθούν τα ονόματά τους.

Πηγή: ananmiseis.net