Στρατηγικό σχέδιο τριετίας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού

Στρατηγικό σχέδιο τριετίας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιοπου συνεδριάζει στις υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το σχετικό σχέδιο, όπως μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης,  θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Γ. Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου, το οποίο αποτελεί μια ενοποιημένη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό και καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού, είναι η ουσιαστική, αμφίδρομη επικοινωνία με την ελληνική Διασπορά (sic) και η ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.

Έχει κεντρικούς άξονες, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της ελληνομάθειας με έμφαση στην ελληνική γλώσσα, τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του Εξωτερικού, τη διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας και τη λήψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση νέων ομογενών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σε συνέχεια του νόμου για την άρση περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και της ανακοίνωσης της επιστολικής ψήφου, η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ομογένεια.

Τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

ΤΟ ΒΗΜΑ