Ο Γκας Πάππας νέος δήμαρχος στο Μπελέρ – Στο Δημ. Συμβούλιο και η Ελληνοαμερικανίδα Τζάκι Γεωργίου

Γκας Πάππας, π. Μιχαήλ Λαμπάκης και Τζάκι Γεωργίου στην τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου και των νέων δημοτικών συμβούλων στο Μπελέρ του Χιούστον, στις 8 Ιανουαρίου 2024. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Χιούστον, Τέξας.-  Ο Ελληνισμός του Τέξας συνεχίζει να προσφέρει στην κοινότητα όπου ζει και στους συμπατριώτες του. Παράδειγμα ο νέος δήμαρχος Γκας Πάππας (Gus Pappas) και η δημοτικός σύμβουλος Τζάκι Γεωργίου (Jackie Georgiou) που ορκίστηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2024 στην πόλη Μπελέρ, ενός προαστίου του Χιούστον στο Τέξας. Η εκδήλωση άρχισε με προσευχή από τον πατέρα Μιχαήλ Λαμπάκη πρωτοπρεσβύτερο της ελληνικής εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου εκκλησιάζονται οι Γκας Πάππας (Gus Pappas) και Τζάκι Γεωργίου με τις οικογένειές τους. Στη συνεχεία, ήχησαν ο εθνικός ύμνος της Αμερικής και ο εθνικός ύμνος του Τέξας – ας μην ξεχνάμε ότι το Τέξας ήταν ανεξάρτητο κράτος όπως και η Χαβάη πριν ενωθούν με την Αμερική και πάντοτε απαγγέλλουν τον εθνικό τους ύμνο. Ο δικαστής Τζέρελ Τουίμαν (Jerel Twyman) όρκισε τον δήμαρχο και τα τρία νέα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο νέος δήμαρχος Γκας Πάππας αναλαμβάνει το χρίσμα από τον απερχόμενο Αντριου Σ. Φρίντμπεργκ. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Ο Γκας Πάππας γεννήθηκε στην Αράχοβα της Ελλάδας και μεγάλωσε στο Χιούστον του Τέξας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Westbury και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, όπου ήταν «κοντά» στην ομάδα μπάσκετ των Χιούστον Cougars την εποχή του Phi Slama Jama. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Νομικής του Νότιου Τέξας το 1988 ως πρωταθλητής του Εθνικού Moot Court και ασκεί ενεργά τη δικηγορία για 35 χρόνια. Ο Γκας Πάππας ήταν πρόεδρος της Ενωσης Νέων Δικηγόρων του Χιούστον το 1998 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για επτά χρόνια. Το 1996 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο Dabney Pappas, στο οποίο απασχολείται μέχρι σήμερα. Από το 2014 έως το 2021, υπηρέτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναμνηστική φωτογραφία του νέου δημάρχου Γκας Πάππας με τις Ελενα Πάππας, Δήμητρα Πάππας και Πάμελα Πάππας. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Σε ό,τι αφορά την Τζάκι Γεωργίου, οι γονείς της γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Κάιρο της Αιγύπτου – αλλά και οι δύο είναι Ελληνες.

Ο προπάππος της γεννήθηκε στην Αμοργό αλλά μετακόμισε στη Σμύρνη όταν ήταν 2 ετών. Εφυγε από τη Σμύρνη πριν συμβεί η γενοκτονία. Μετακόμισε στο Κάιρο της Αιγύπτου και παντρεύτηκε την προγιαγιά της που ήταν από το νησί της Σύμης. Είχε πολλές κινηματογραφικές αίθουσες – ίσως 8 ή 9 από αυτές. Μετά την ανατροπή του βασιλιά της Αιγύπτου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις του, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και πέθανε στην Αθήνα το 1966.

Μετά από χρόνια, η ευρύτερη οικογένειά της εγκατέλειψε το Κάιρο. Μιλώντας πολλές γλώσσες, σκόρπισαν σε όλο τον κόσμο ως επιχειρηματίες. Οι γονείς της μετακόμισαν στις ΗΠΑ με τη γιαγιά της και πολλούς από τους μεγάλους θείους και θείες της που τελικά έφτιαξαν επιχειρήσεις στο Χιούστον. Οπως εξηγεί η ίδια, έχει ακόμα οικογένεια στην Αθήνα, στο Μαρούσι και την Κηφισιά με ξαδέρφια στην Αθήνα και το Λονδίνο, που είναι επίσης επιτυχημένα.

Διακρίνονται οι: Μάικ Γκαλιάρντι, Τζάκι Γεωργίου-Γκαλιάρντι, Ελένη Γκαλιάρντι και Μιχάλης Γκαλιάρντι. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή. Αλλά είχανε μια πολύ μεγάλη ελληνική οικογένεια με θείους και θείες και ξαδέρφια στις ΗΠΑ. Η γιαγιά της έμενε μαζί τους, που τους φρόντιζε, ενώ η μαμά της δούλευε πολύ σκληρά για να τους μεγαλώσει. Μεγάλωσαν πολύ συνδεδεμένοι με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι, πήγαιναν στην εκκλησία κάθε Κυριακή, τραγουδούσαν στη χορωδία, χορεύανε στο Ελληνικό Φεστιβάλ και ήταν πολύ συνδεδεμένοι με την Ελληνορθόδοξη νεολαία (GOYA). Η Γεωργίου αργότερα έγινε δασκάλα τις Κυριακές και σύμβουλος στην GOYA για τον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η εκπαίδευση ήταν πολύ σημαντική για τους γονείς της, σημειώνει η ίδια. Εχει πτυχίο στη Λογιστική από το Texas A&M. Είναι ορκωτή λογίστρια και έχει MBA στα Χρηματοοικονομικά και τις Διεθνείς Επιχειρήσεις από το Πανεπιστήμιο St Thomas στο Χιούστον. Αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη Shell Energy ως Sr Director of Business Development.

Η μεγαλύτερη αδερφή της, η Μισέλ Αγρονς (Michelle Agrons) έχει διδακτορικό στην Κτηνιατρική (DVM) καθώς και πτυχίο Ιατρού (MD). Αυτή τη στιγμή είναι ακτινολόγος. Η μικρότερη αδερφή της, η Τζένη Γεωργίου-Μπρόιλς (Jeannine Georgiou-Broyles) έχει πτυχίο Ραδιοτηλεόρασης και είναι επιτυχημένη πωλήτρια στον ιατρικό τομέα.

Από αριστερά, η Τζένη Γεωργίου-Μπρόιλς, ο Μπρουκς Μπρόιλς και ο π. Μιχαήλ Λαμπάκης στην τελετή ορκωμοσίας. Φωτογραφία: Ηλίας Νεοφυτίδης

Ολη η οικογένεια εκκλησιάζεται στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου ο πατήρ Μιχαήλ είναι ο προϊστάμενος. Τα παιδιά και όλα τα ανίψια της φοίτησαν στο Ελληνορθόδοξο Σχολείο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η κόρη της αποφοίτησε πέρυσι ενώ ο γιος της είναι μαθητής της 5ης Δημοτικού. Και οι δύο χορεύουν στο ελληνικό φεστιβάλ, πηγαίνουν στην εκκλησία και παίζουν μπάσκετ για τον Καθεδρικό Ναό.

«Προσπαθούμε να επιστρέφουμε στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι για να επισκεφτούμε την οικογένειά μας και τα παιδιά μου και τα ανίψια μου να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν την ελληνική γλώσσα και τις ρίζες τους», σημειώνει η Ελληνοαμερικανίδα δημοτική σύμβουλος.

Πηγή:ekirikas.gr