Ρωσία: Θα υπογράψει μεγάλη διακρατική συμφωνία με το Ιράν

Οι υπυοργοί Άμυνας Ρωσίας και Ιράν συζήτησαν τρέχοντα θέματα στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Μόσχα και Τεχεράνη θα υπογράψουν μια μεγάλη διακρατική συμφωνία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής, Σεργκέι Σόιγκου και του Ιρανού ομολόγου του, Μοχάμαντ Αστιάνι.

«Τα μέρη τόνισαν τη δέσμευσή τους στις θεμελιώδεις αρχές των ρωσο-ιρανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου, η οποία θα επιβεβαιωθεί στη μεγάλη διακρατική συμφωνία που ετοιμάζεται για υπογραφή μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρει η δημοσίευση.

Ο Σόιγκου σημείωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη αυξάνουν τις κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισότιμου πολυπολικού κόσμου.

Επιπλέον, τα μέρη συζήτησαν τρέχοντα θέματα στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Η Ρωσία υπολογίζει στην άμεση ένταξη του Ιράν στην ΕΑΕΕ, είπε ο Πούτιν

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και έγινε το επόμενο βήμα για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι εργασίες για μια νέα μεγάλη συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έγιναν γνωστές τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ebrahim Raisi, συζήτησαν αυτό το θέμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη.

NewsBomb.gr