Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο στις Ευρωεκλογές και τα Δημοψηφίσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Αθήνα.- Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι» επί της αρχής στο Νομοσχέδιο για την Επιστολική ψήφο στις προσεχείς Ευροεκλογές. Το ΚΚΕ και η Νίκη δήλωσαν «κατά». Η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες εξέφρασαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποί τους προϊδέασαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα. «Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βελτιώνει διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου και να διευκολύνει τους Ελληνες πολίτες, εντός και εκτός της επικράτειας, στην άσκηση του σημαντικού αυτού δικαιώματός τους». Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης των φορέων που είχαν κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ενα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών», δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών.

«Πριν από έξι μήνες ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου Ελληνισμού. Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς Ελληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματός τους», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.

PANHELLENIC POST: Να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικώς τις Ευρωεκλογές και όχι τις και βουλευτικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορούν οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι στις επόμενες βουλευτικές εθνικές εκλογές να κάνουν χρήση της Επιστολίκής Ψήφου θα πρέπει να ψηφιστεί νέος Νόμος με πάνω από 200 ψήφους.

Η Κυβέρνηση, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην κατάθεση Νόμου για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου και για τις βουλευτικές εκλογές μελλοντικώς. Κάτι που αποτελεί αίτημα της πλειοψηγφίας των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που μετά την ευρύτατη πλειοψηφία 208 βουλευτών με την οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Αποδήμων που θα συμμετάσχουν εφεξής στις εθνικές εκλογές.  Ακόμη μεζικότερη θα είναι η συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων εάν καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, που θα τους απαλλάξει από τον ¨βραχνά¨της μετάβασης στα κατά τόπους Προξενεία.

Ο Στέφανος Ταμβάκης για επιστολική ψήφο

Ο Στέφανος Ταμβάκης, τ. Πρόεδρος ΣΑΕ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας & Μέλος του Δ.Σ  του  Ιδρύματος « Αλέξανδρος Σ. Ωνάση», μίλησε σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024  στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το σχέδιο νόμου – που αφορά μεταξύ άλλων – στην επιστολική ψήφο.

Ο κ. Ταμβάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, τόνισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει καθολική επέκταση της επιστολικής ψήφου, όχι μόνο στις Ευρωεκλογές και στα Δημοψηφίσματα αλλά και στις Εθνικές Εκλογές.

Ο κ. Ταμβάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

<<Και αυτό Αξιότιμε Πρόεδρε της Επιτροπής και Αγαπητά μέλη της Βουλής των Ελλήνων, είναι ένα πάγιο αίτημα των Αποδήμων προς την Κυβέρνηση. Ζητάμε  να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις Εθνικές Εκλογές. Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση του αιτήματός μας και να τείνει χείρα… διαλόγου προς όλους εμάς τους Αποδήμους. Είμαστε στη διάθεσή σας να συνδράμουμε προς τη Δημοκρατική ολοκλήρωση της χώρας.

Εμείς οι Απόδημοι, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε όποια γωνιά του κόσμου και αν βρισκόμαστε τη Μητέρα Ελλάδα. Ενισχύουμε την οικονομία της, έχουμε δημιουργήσει ισχυρό πυρήνα στις χώρες που ζούμε και ασκούμε επιρροή στις τοπικές κυβερνήσεις υπέρ της πατρίδας μας. Είμαστε Έλληνες και δεν κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των Εθνικών Συμφερόντων. Αυτό που ζητάμε από τη Μητέρα Πατρίδα, Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι  να θεσπίσει νομοθετικά η Ελλάδα την καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου για όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές διαδικασίες και όχι αλά καρτ.

Και αυτό γιατί όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, κανένας Έλληνας δεν περισσεύει σε όποια γωνιά της Γης και αν βρίσκεται.>>

Με στοιχεία από ekirikas.com/pyramisnews.com