ΔΟΕ: Ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι

Παρίσι.- Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιβεβαίωσε σήμερα (18/1) την πεποίθησή της ότι οι γαλλικές αρχές θα διοργανώσουν ασφαλείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, ακολουθώντας ένα εκτεταμένο σχέδιο ασφαλείας.

Η γαλλική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στην διάρκεια των 16 ημερών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της τελετής έναρξης στις 26 Ιουλίου κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, όπου αναμένεται να παρακολουθήσουν 600.000 θεατές τα 160 σκάφη που θα μεταφέρουν τους αθλητές.

Η τελετή έναρξης θεωρείται από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια, καθώς περισσότερα από 45.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθούν εκείνη την ημέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να μεταφέρει την τελετή έναρξης σε άλλη τοποθεσία, εάν το απαιτήσει η κατάσταση ασφαλείας.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ισλαμιστές μαχητές εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή πιθανότατα από επιτιθέμενους «μοναχικούς λύκους» που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Η Γαλλία αύξησε το όριο ασφαλείας της τον Οκτώβριο, όταν ένας άνδρας με μαχαίρι σκότωσε έναν δάσκαλο σε σχολείο στη βόρεια Γαλλία.

«Προφανώς είμαστε σε συνεχή επαφή με τους διοργανωτές των Αγώνων», είπε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου στο Γκανγκούνγκ της Νότιας Κορέας στο τέλος της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ.

«Έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις αρχές για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι Αγώνες είναι ασφαλείς».

Με προϋπολογισμό ασφαλείας 320 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 35.000 προσωπικό ασφαλείας για τις ημέρες μετά την τελετή έναρξης, με πολλούς αγώνες και εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο κέντρο της πόλης.

«Αυτή η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε σε μια έκθεση που ελήφθη τον Δεκέμβριο από τις γαλλικές αρχές, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων Κριστόφ Ντουπί.

«Κινητοποιούν όλους τους πόρους που χρειάζονται, περίπου 45.000 δυνάμεις ασφαλείας την ημέρα της τελετής έναρξης και για όλες τις υπόλοιπες ημέρες 35.000, κάθε μέρα, 24 ώρες την ημέρα. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ», είπε ο Ντουμπί.

Πηγή:APE-MPE