Σχέδιο για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή αναπτύσσουν αραβικά κράτη

Ανώτερος Άραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζουν να παρουσιάσουν το σχέδιο εντός λίγων εβδομάδων

Ομάδα αραβικών κρατών επεξεργάζεται μια πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου.

Η προσπάθεια, όπως αναφέρουν οι Financial Times, θα μπορούσε να προσφέρει στο Ισραήλ μια εξομάλυνση των σχέσεων, εάν συμφωνήσει σε «μη αναστρέψιμα» βήματα προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει ότι αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Ανώτερος Άραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζουν να παρουσιάσουν το σχέδιο εντός λίγων εβδομάδων σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και να αποτραπεί το ξέσπασμα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Συμφωνα με πληροφορίες, οι Άραβες αξιωματούχοι έχουν συζητήσει το σχέδιο με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Θα περιελάμβανε τη συμφωνία των δυτικών κρατών να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος ή να υποστηρίξουν την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι χρειάζεστε ελπίδα για τους Παλαιστίνιους, δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά οφέλη ή αφαίρεση των συμβόλων της κατοχής», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Νετανιάχου ζητά τον πλήρη έλεγχο της Γάζας

Η πρωτοβουλία έρχεται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να τερματίσει την επίθεσή του στην πολιορκημένη Γάζα, με τις ΗΠΑ να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν μια ευρύτερη πυρκαγιά και να πιέζουν για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση στην παρατεταμένη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την Τετάρτη τον πόλεμο στη Γάζα «σπαρακτικό», προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα παλαιστινιακό κράτος «που θα δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και θα συνεργάζεται με το Ισραήλ για να είναι αποτελεσματικό».

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνει ότι αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε οποιοδήποτε μεταπολεμικό σενάριο.

Μιλώντας κατα τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σημερα Πέμπτη ο Νετανιάχου είπε ότι ενημέρωσε τις ΗΠΑ πως αντιτίθεται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ως μέρος οποιουδήποτε μεταπολεμικού σεναρίου.

Δύο ακόμη χώρες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Ισραήλ θα συμφωνήσει μόνο σε μια συμφωνία που θα έδινε στη χώρα τον έλεγχο ασφαλείας ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σήμερα, τον δρόμο προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) που άνοιξε η Νότια Αφρική, ακολούθησαν το Μεξικό και η Χιλή με αναφορές για παραπομπή του πόλεμου Ισραήλ-Χαμάς στο ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα.

Οι δυο χώρες εξέφρασαν την Πέμπτη «την αυξανόμενη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας μετά από αρκετούς μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πηγή: ot.gr/in.gr