Βαρυχειμωνιά και χιόνια στη μισή Ελλάδα – Ποια σχολεία θα είναι κλειστά

Τα χιόνια, η παγωνιά και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, κυρίως τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Το πυκνό χιόνι που έπεσε σε αρκετές περιοχές προκάλεσε αρρυθμίες στις συγκοινωνίες, χωρίς όμως να παρατηρηθούν σημαντικά προβλήματα, καθώς δήμοι και περιφέρειες είχαν προνοήσει και αντέδρασαν εγκαίρως.

Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας διακόπηκε και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του τελεφερίκ, λόγω χιονόπτωσης. Δεμένα έμειναν στα λιμάνια, λόγω των θυελλωδών ανέμων, έμειναν τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Τα φαινόμενα από το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας θα αρχίσουν να υποχωρούν. Θα υπάρξουν λίγα χιόνια στα βόρεια και θα επιμείνει θα είναι ο θυελλώδης βοριάς. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή με τον παγετό για αρκετές ημέρες.

Πυκνό χιόνι σε Φλώρινα, Κοζάνη, Πήλιο και Σέρρες

Στα Χάνια Πηλίου, το χιόνι έφτασε τους τριάντα πόντους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, ενώ οι καταστηματάρχες φροντίζουν να απομακρύνουν τα χιόνια από τα πεζοδρόμια. Πολλοί εκδρομείς κατέφθασαν από νωρίς το πρωί για να απολαύσουν το χιονισμένο τοπίο. Όσοι όμως δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, δυσκολεύονται στους ορεινούς δρόμους.

Από το βράδυ του Σαββάτου δουλεύουν ασταμάτητα, οι οδηγοί των εκχιονιστικών στο ορεινό δίκτυο της Χαλκιδικής. Πυκνή ήταν και η χιονόπτωση στη Φλώρινα. Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι μαθημένοι από το χιόνι, στην καρδιά του χειμώνα Πολλοί οδηγοί σκουπίζουν τα χιόνια από τα αυτοκίνητα, ενώ οι πεζοί περπατάνε με προσοχή στους παγωμένους δρόμους.

Στην Κοζάνη, οι υπηρεσίες του Δήμου, καθαρίζουν συνεχώς τους δρόμους και τα σκαλοπάτια από το χιόνι. Οι θερμοκρασίες στην πόλη έχουν κατρακυλήσει κάτω από το μηδέν.

Στον Χορτιάτη, οι χιονισμένες καμινάδες καπνίζουν συνεχώς και λιγοστοί είναι οι κάτοικοι που κυκλοφορούν στους δρόμους. Οι υπάλληλοι του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, με 30 εκχιονιστικά, δουλεύουν πυρετωδώς για να παραμείνουν καθαροί όλοι οι δρόμοι.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Δευτέρα

Με απόφαση του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι δομές ειδικής εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τον παγετό.

Τα σχολικά μαθήματα θα γίνουν με εξ αποστάσεως διδασκαλία (τηλεκπαίδευση) σε συνεργασία των προϊσταμένων των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων με τους διευθυντές των σχολείων. Από την απόφαση εξαιρούνται οι δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι θα λειτουργήσουν κανονικά.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα τα σχολεία στα Ριζώματα και το Δημοτικό Τριποτάμου – Ράχης.

Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν:

Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων- Δάσκιου- Σφηκιάς, Νηπιαγωγείο Ριζωμάτων, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ριζωμάτων, Δημοτικό Σχολείου Τριποτάμου-Ράχης και το Νηπιαγωγείο Τριποτάμου.

Όλα τα άλλα σχολεία του δήμου Βέροιας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Έδεσσας.

Ειδικότερα, από τον δήμο Έδεσσας ανακοινώθηκε ότι αύριο Δευτέρα 22/01/2024 λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών/τριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, κατόπιν επικοινωνίας του αρμόδιου αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού με τον δήμαρχο Έδεσσας, Ιωάννη Τσεπκεντζή, όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τού Δήμου να λειτουργήσουν στις 10 το πρωί. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με αποφάσεις των Δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Φλώρινας. Θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στην ΠΕ Κοζάνης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Εορδαίας, στους δήμους Κοζάνης και Σέρβων. Στο δήμο Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00, ενώ στον δήμο Βοΐου στις 09:15. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Γρεβενών οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν στις 09:15, ενώ τα Εσπερινά σχολικά Λύκεια θα ολοκληρώσουν το ωράριό τους στις 20:00. Στον δήμο Δεσκάτης της ΠΕ Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές.

Στην ΠΕ Καστοριάς οι σχολικές μονάδες στους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού θα ξεκινήσουν στις 10:00, ενώ στον δήμο Νεστορίου οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές. Οι Παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη δεν θα εκτελεστούν, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που θα προκύψουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η πρόγνωση του καιρού για Δευτέρα και Τρίτη

Την Δευτέρα στα κεντρικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Εύβοια και τις Κυκλάδες. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες μετά το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια. Στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στη θάλασσα Κυθήρων 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -07 (μείον επτά) έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από τους -03 (μείον τρείς) έως 10 με 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από τους 06 έως τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως τα κεντρικά και βόρεια.

Την Τρίτη στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στην Κρήτη. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια και τα κεντρικά θα αυξηθούν, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα, ωστόσο τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Πηγή: enikos.gr