Το “Μεγάλο όχι” του Καβάφη και του Δάντη και η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους, τελικά απορρίφθηκε γιατί υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.  Για να επικυρωθεί χρειάζονταν τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή 200 από τις 300 ψήφους. Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία; Ασφαλώς. Με ευθύνη της κυβέρνησης; Εν μέρει. Με ευθύνη, όμως, μεγάλη της αντιπολίτευσης, εν γένει.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μίλησε για το «μεγάλο Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αιφνιδιασμένα από την απρόσμενη κατάθεση της τροπολογίας διαχώρισαν την αρχική συναινετική διάθεση σε ό,τι αφορούσε την επιστολική ψήφο στις Ευρω-εκλογές και τα Δημοψηφίσματα από εκείνη της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. «Γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου, μέσω επιστολικής» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε στην αντιπολίτευση η Υπουργός για λογαριασμό των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων. Και έσπευσε να τονίσει, ακολουθώντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι  «…η κυβέρνηση θα το φέρνει ξανά και ξανά, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες πολίτες, όπως αρμόζει και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές».

Ξανά και ξανά. Μάταια και πάλι μάταια! Τόσο η αξιωματική (κατ΄ευφημισμό, πλέον) αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το δεύτερο σε δύναμη δημοσκοπικά κόμμα στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, φυσικά το ΚΚΕ αλλά και η «Νέα Αριστερά» και η Πλεύση Ελευθέριας και η Νίκη δεν πρόκειται να συντρέξουν για να ψηφιστεί η Επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές, για τους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους. Ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον. Το κοντινό ή το μακρινό, τουλάχιστον εάν δεν αλλάξουν οι περιστάσεις. Και αρνούνται να δεχθούν την επιστολική ψήφο με διάφορα προσχήματα κάποια από τα οποία θα ήταν για γέλια αν η όλη υπόθεση, από πλευράς εθνικού συμφέροντος,  δεν ήταν για κλάματα!

Ποιος χρειάζεται Περιφέρειες εξωτερικού;  Αβίαστη η απάντηση: Εκείνοι που υποστηρίζουν το δικαίωμα των Αποδήμων να εκλέγουν τους βουλευτές τους και να εκλέγονται και οι ίδιοι, αλλά όχι να εκλέγουν τους βουλευτές της Ελλάδος όπως ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι Έλληνες ψηφοφόροι! Σχήμα οξύμωρο και άδικο.  Ποιος θέλει να επιμένει ότι στο σωτήριο έτος 2024 οι Έλληνες Απόδημοι δεν έχουν επικοινωνία, γνώση και άποψη για τα πολιτικά τεκταινόμενα της πατρίδας; Εκείνοι που οργανώνουν κομματικά γραφεία στο εξωτερικό, που προστρέχουν –και καλά κάνουν- στα ομογενειακά  ΜΜΕ για να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους, εκείνοι που μιλούν για την επιστροφή των «σπουδαγμένων μυαλών» που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εκείνοι που συμμετέχουν ολοχρονίς σε διαδικτυακές εκπομπές, συσκέψεις και συνεντεύξεις!

Γιατί επιμένουν τα κόμματα να «στριμώχνουν» τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού στα κομματικά ψηφοδέλτια του αρχηγοκεντρικού ψηφοδελτίου Επικρατείας; Ποιοι θέλουν να στέλνουν τους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους στα Προξενεία και στις Πρεσβείες; Ποιοι θέλουν να τους ταλαιπωρούν τους Απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους  με πολύωρα κοστοβόρα ταξίδια, και με κουραστικές μετακινήσεις που εκτός των άλλων χρειάζονται και άδεια από την εργασία που είναι δύσκολο να χορηγηθεί από αλλοδαπές εταιρείες;

Μα είναι αυτονόητη η απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Προσχηματικά αντιδρούν εκείνοι οι οποίοι δεν θέλουν τους απόδημους Ελληνες ψηφοφόρους «στα πόδια τους»  κι αυτό για ποικίλους ιδιοτελείς λόγους!

Όταν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλούσε για το «Μεγάλο Όχι» προφανώς θα είχε στο νού της τον μεγάλο ποιητή Κώστα Καβάφη και το ποίημά του: «Che fece… il gran rifiuto». Ωστόσο ο τίτλος του ποιήματος του Καβάφη είναι παραλλαγμένος από το έργο «Η κόλαση» του Ιταλού Δάντη: che fece βper viltà il gran rifiuto = αυτός που από φόβο είπε το μεγάλο όχι/ αυτός που έκανε από δειλία την μεγάλη άρνηση. ( σ.σ. www.tovivlio.net Δάντη: che fece per viltà il gran rifiuto = αυτός που από φόβο είπε το μεγάλο όχι/ αυτός που έκανε από δειλία την μεγάλη άρνηση).

Ναι, λοιπόν! ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ. κόμματα πιστεύουμε ότι χθες βράδυ από πολιτικό φόβο και από πολιτική δειλία είπαν «το μεγάλο όχι» στην επιστολική ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές! Και όχι, όπως θέλει ο Καβάφης, επειδή τάχα «εκείνο τ’  όχι»  είναι –το σωστό-!