Επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

F-16 foto: Associated Press

 

Ουάσινγκτον.- Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επιστολή σε μέλη του Κογκρέσου προτρέποντάς τους για την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού ύψους 20 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της επιστολής.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά το πράσινο φως της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά.

Η επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριζε πώληση, αλλά προέτρεπε το προηγούμενο διάστημα την Άγκυρα να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, λέγοντας ότι το Κογκρέσο μπορεί να συνδέει τα δύο ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα αεροσκάφη, μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία για τη Σουηδία, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν δεσμεύτηκε για κάποιο χρονοδιάγραμμα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν πολύ σαφείς ως προς την υποστήριξή μας στον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούμε απαραίτητο για το ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό, αναγνωρίζουμε ότι το Κογκρέσο έχει βασικό ρόλο στην εξέταση των πωλήσεων όπλων. Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να προτρέξουμε σε ό,τι αφορά αμυντικές πωλήσεις μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

Πηγή: news247.gr