Τιμήθηκε ένα άξιο ζευγάρι Ελλήνων της Ν. Αυστραλίας

Οι τιμηθέντες Γιώργος και Μαρία Γενημαχαλιώτη περιστοιχισμένοι από συγγενείς και φίλους. Φώτο: Supplied

Η Μαρία και ο Γεώργιος Γενημαχαλιώτη προσφέρουν αφιλοκερδώς εδώ και δεκαετίες τις υπηρεσίες τους στην παροικία και την ευρύτερη κοινωνία.

Αδελαϊδα.- Την Παρασκευή στις 26 Ιανουαρίου του 2024, την ημέρα της Αυστραλίας, η δημαρχία του West Torrens της Αδελαϊδας, πραγματοποίησε μία υπέροχη εκδήλωση για την απονομή της Αυστραλιανής υπηκοότητας και να τιμήσει με βραβεία, αυτούς που προσέφεραν αφιλοκερδώς την βοήθεια τους στους συνανθρώπους μας παντοιοτρόπως.Στους εθελοντές που βοήθησαν την κοινωνία γενικώς, αλλά ειδικώς την Ελληνική παροικία, απενεμήθησαν τα βραβεία στο ζεύγος Γεωργίου και Μαρίας Γενημαχαλιώτη.

Ο Γεώργιος Γενημαχαλιώτης για πάνω από 50 χρόνια, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανθρωπιστικούς τομείς και όχι μόνο. Διετέλεσε πρόεδρος (1) της AHEPA, και ο μόνος από την Νότιο Αυστραλία που διετέλεσε μέγας πρόεδρος σε όλη την Αυστραλία.. (2) πρόεδρος της ποντιακής αδελφότητας,(3) πρόεδρος της ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων της Αυστραλίας,(4) αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου αποδήμου Ελληνισμού,(5) αντιπρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών,(6) πρόεδρος της Παμμακεδονικής ενώσεως Νοτίου Αυστραλίας (7) σήμερα τυγχάνει πρόεδρος του συλλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου,(8) αντιπρόεδρος της κοινότητας-ενορίας του προφήτη Ηλία Norwood (9) γραμματέας του πολιτιστικού μήνα, (10) γραμματέας της Eλληνικής πρόνοιας της αρχιεπισκοπής, (11) ήταν διευθυντής του κολλεγίου του Αγίου Γεωργίου του Thebarton, και κατείχε τον βαθμό του γυμνασιάρχη, (11) γραμματέας του συνδέσμου των Ελλήνων αποστράτων την Νοτίου Αυστραλίας και(12)ως μέλος του ομίλου για την διάδοση- διεθνοποίηση της Ελληνικής γλώσσας βοήθησε όποτε χρειάσθηκε.

Ποτέ δεν έλεγε όχι όταν του εζητείτο η βοήθεια. Ήταν ένας ακούραστος εργάτης για την προβολή του Ελληνισμού. Γεννήθηκε στο Πυργοχώρι Καβάλας και μετανάστευσε με τους γονείς και τα αδέλφια του σε ηλικία 8 ετών.

Η σύζυγός του Μαρία, ήταν η αφανής ηρωϊδα και το δεξί χέρι του Γιώργου. Η Μαρία είναι (1) διερμηνέας,(2) ήταν προϊσταμένη στο Greek wheels on meals. (3) μέλος της επιτροπής για την θαλασσαιμία, (4) σήμερα είναι πρόεδρος του γυναικείου τμήματος της Βεργίνας της παμμακεδονικής ενώσεως, και (5) γενική γραμματέας της παμμακεδονικής ενώσεως. Η Μαρία γεννήθηκε στην Κοζάνη, και μετανάστευσε οικογενειακώς σε ηλικία 3 ε ών. Εάν υπήρχαν 5 ή 6 ακόμα άτομα σαν τον Γιώργο και την Μαρία στην Αδελαϊ δα, η Ελληνική παροικία θα βρισκόταν σε υψηλώτερο επίπεδο.

Εκφράζουμε στον Γιώργο και στην Μαρία τα θερμά μας συγχαρητήρια και ελπίζουμε να βρεθούν άξιοι μιμητές και συνεχιστές των έργων τους. Να σημειώσω πως στο 15μελές συμβούλιο της δημαρχίας του West Torrens, υπάρχουν τρεις Έλληνες σύμβουλοι. Ο Γεώργ. Δημητρίου, η Ελισάβετ Παπανικολάου, και η Ζωή Παπαφιλοπούλου. Δηλ το 20% των συμβούλων της δημαρχίας είναι Έλληνες. Συγχαρητήρια στον δήμαρχο MichaelCoxon και στο διοικητικό συμ βούλιο του West Torrens που πραγματοποίησε μία τόσο όμορφη εκδήλωση. Στην εκδήλωση προσεφέρθησαν δωρεάν καφές, γλυκά, φρουτοσαλάτες και διάφορες άλλες λιχουδιές. Επίσης τηνεκδήλωση πλαισίωσε η καταπληκτική ορχήστρα της δημαρχίας του West Torrens.

Δημ. Θεοδωρίδης

Το ζεύγος του Γεωργίου και Μαρίας Γενημαχαλιώτη με τον δήμαρχο Michael Coxon και τον πρε
σβευτή την ημέρα της Αυστραλίας αξιωματικό της αστυνομίας Αnhtony Fioravanti. Φώτο: Supplied