Αμοιβή $1 εκατ. για την εξιχνίαση υπόθεσης «ύποπτου θανάτου» Ελληνοαυστραλής

Η Penny Galanopoulos (Πένυ Γαλανοπούλου). Φωτογραφίες: Victoria Police

Μελβούρνη.- Οι ντετέκτιβ της Διεύθυνσης Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας της Βικτώριας ανακοίνωσαν αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε σχέση με τον «ύποπτο θάνατο» της Ελληνοαυστραλής Penny Galanopoulos (Πένυ Γαλανοπούλου) 12 χρόνια πριν.

Η σορός της 33χρονης -τότε- συμπάροικου είχε μετά από πυρκαγιά στο σπίτι της στο Mordialloc στις 10 Ιανουαρίου 2012.

«Από τη μία πρόκειται για την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους, από την άλλη η οικογένεια της Penny αξίζει μια απάντηση στο γιατί…», δήλωσε σχετικά ο Επιθεωρητής Ντετέκτιβ Dean Thomas της Ομάδας Ανθρωποκτονιών.

«Πρόκειται για μια έρευνα που παραμένει ανοιχτή και πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή».

«Πιστεύουμε ότι αρκετοί άνθρωποι εμπλέκονται ενδεχομένως στη δολοφονία της Penny και έχουν γνώση του τι συνέβη εκείνο το βράδυ».

«Παραμένει η πεποίθησή μας ότι η Penny σκοτώθηκε πριν ανάψει η φωτιά».

«Υπάρχει η πιθανότητα οι υπεύθυνοι για το θάνατό της να έχουν μιλήσει σε κάποιον για την Penny και η ανακοίνωση της αμοιβής μπορεί να τους οδηγήσει στο να δώσουν τελικά πληροφορίες».

«Κάνουμε επίσης για άλλη μια φορά έκκληση στον συντάκτη της επιστολής που στάλθηκε (τότε) στην Αστυνομία να εμφανιστεί και να μιλήσει…».

«Οι συνθήκες … μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο των ετών και κάποιος που μπορεί να μην ήθελε να δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία προηγουμένως, μπορεί τώρα να αισθάνεται έτοιμος να το κάνει».

«Δεν έχει σημασία πόσο ασήμαντη νομίζετε ότι είναι η πληροφορία, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι ερευνητές μας για να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη στην υπόθεση αυτή».

Το αστυνομικό ανακοινωθέν υπενθύμιζε ότι:

Οι Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης είχαν κληθεί σε κατοικία, επί της Main Street, κοντά στη διασταύρωση με την George Street, περίπου στις 5.20 π.μ. εκείνη την ημέρα μετά από αναφορά για πυρκαγιά.

Μετά την κατάσβεση, εντοπίστηκε ένα πτώμα εντός του σπιτιού.

Αρχικά, η Penny, η οποία εργαζόταν ως κομμώτρια, ήταν άφαντη και η νεκροψία που διενεργήθηκε αποκάλυψε ότι η νεκρή ήταν γυναίκα, η οποία πιστεύεται ότι ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών.

Η ιατροδικαστική εξέταση στη συνέχεια ταυτοποίησε ότι το πτώμα ήταν η Penny και αποκάλυψε ότι την είχα σκοτώσει πριν από την πυρκαγιά.

Το 2012, μια χειρόγραφη επιστολή ταχυδρομήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Mordialloc με πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία της Penny και τη φωτιά στο σπίτι της.

Οι πληροφορίες αυτές θεωρήθηκαν αξιόπιστες και οι ερευνητές εκείνη την εποχή πίστευαν ότι ο/η συντάκτης της επιστολής αυτής κατείχε το «κλειδί» για τις έρευνες και την επίλυση της υπόθεσης.

Παρά τις πολυάριθμες δημόσιες εκκλήσεις, ο/η συντάκτης της επιστολής δεν εμφανίστηκε ποτέ και δεν επικοινώνησε ξανά με την Αστυνομία.

Οι ερευνητές έχουν λάβει πολλές καταθέσεις σε σχέση με την υπόθεση, αλλά δεν έχουν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες.

Οι ντετέκτιβ ελπίζουν ότι η ανακοίνωση της αμοιβής θα ενθαρρύνει όποιον/όποια έχει πληροφορίες σχετικά με την πυρκαγιά και τον θάνατο της Penny να εμφανιστεί.

Η αμοιβή αυτή έως (up to) 1 εκατ. δολάρια, όπως επισήμανε το ανακοινωθέν, θα δοθεί κατά την κρίση του Αρχηγού της Αστυνομίας, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και τη συνακόλουθη καταδίκη του προσώπου ή των προσώπων που ευθύνονται για το θάνατο της Ελληνοαυστραλής.

Ακόμα, ο Εισαγγελέας (Director of Public Prosecutions) θα εξετάσει, σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές, τη χορήγηση ελαφρυντικών/προστασίας από ποινική δίωξη (granting of indemnification from prosecution) σε οποιοδήποτε πρόσωπο παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του κύριου δράστη ή των δραστών στην υπόθεση αυτή.

Κάθε πληροφορία που θα δοθεί θα αντιμετωπίζεται ως εμπιστευτική και μπορεί να δοθεί ανά πάσα στιγμή στο Crime Stoppers, τηλεφωνικά στο 1800 333 000 ή διαδικτυακά στο www.crimestoppersvic.com.au.