Τορίνο: Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Τριήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, διοργανώνει το Γενικό Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, σε συνεργασία με την Ιταλο-Ελληνική Οργάνωση για την Εκπαίδευση «microkosmos».

Το τριήμερο εκδηλώσεων που έχει τίτλο «Από το α ως το ω», ξεκινά σήμερα Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου και έχει στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Τορίνο, αλλά και στην Ευρώπη.Το Τορίνο θα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή πόλη που θα ντυθεί στα γαλανόλευκα, αφού η Mole Antonelliana θα φωταγωγηθεί σήμερα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, αποτυπώνοντας έτσι τη σημαντική συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Παράλληλα, στην κορυφή του εμβληματικού αυτού μνημείου θα προβληθεί και το ελληνικό γράμμα «π», συμβολίζοντας την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην επιστήμη, τα μαθηματικά και την ανθρώπινη σκέψη.

Για πρώτη φορά, όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα καλύπτονται πλήρως από διερμηνεία στην ελληνική και στην ιταλική νοηματική γλώσσα.

Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, οργανώνεται κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Με αφετηρία το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο, οι συμμετέχουσες/-οντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο κέντρο του Τορίνου και να ανακαλύψουν τα ίχνη της Ελλάδας στην πόλη. Ένας από τους σταθμούς του κυνηγιού θα είναι το άγαλμα της θεάς Αθηνάς του Vincenzo Vela, στο προαύλιο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Τορίνου, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημεία σύμβολα του ελληνικού στοιχείου στην πόλη.

Θα ακολουθήσει ανάγνωση σύγχρονης ποίησης εμπνευσμένη από την ανθρώπινη και καλλιτεχνική υπόσταση της Μαρίας Κάλλας.

Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, θα γίνει νέα περιήγηση στο Τορίνο, ενώ η χορευτική ομάδα “Chorò Sagapò” του Συλλόγου Πιεμόντε-Ελλάδα “Santorre di Santarosa” θα παρουσιάσει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στην Piazza Castello. Εκεί, μια κατασκευή που θα απεικονίζει τις μεγαλοπρεπείς Καρυάτιδες της Ακρόπολης θα εκτεθεί δίπλα στο χώρο που θα διατεθεί για τους χορούς και θα λειτουργεί ως φωτογραφικό σκηνικό για το κοινό.

Ως ενθύμιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, θα διατίθενται καρφίτσες σε σχήμα ελληνικών γραμμάτων.

Πηγή: thesstoday