Εορταστικές Εκδηλώσεις στη Ν. Carolina για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

N. Caroline, USA.- Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων χθες, 9 Φεβρουαρίου, και στην Ακαδήμια του Σωκράτη ( Socreates Academy) στο N. Carolina τίμησαν την ημέρα με σχολική εορτή, από την οποία παρατέτουμε ορισμένες φωτογραφίες, όπως μας εστάλησαν ευγενώς  από τον ομογενή κ. Νίκο Αποστολόπουλο, επίτιμο Πρόεδρο του Hellenic Congress of America.

Πηγή: PanhellenicPost.gr

Εκδηλώσεις από διπλωματικές και προξενικές αρχές για την Ελληνική Γλώσσα

Περισσότερες από 70 διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό προγραμμάτισαν και υλοποιούν πάνω από 100 δράσεις για τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίωνωσή του. Οι εκδηλώσεις γίνονται κατόπιν πρωτοβουλίας του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα και της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κώτσηρας συνεχάρη τις διπλωματικές μας Αρχές για την ανταπόκρισή τους και τόνισε: «Η ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εκδηλώσεις των πρεσβειών και προξενείων μας στο εξωτερικό για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Οι συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της ελληνομάθειας, την προβολή της οικουμενικής διάστασης της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας θα συνεχιστούν».

Διαλέξεις, μαθητικοί διαγωνισμοί, απαγγελίες ελληνικής ποίησης, απονομή πιστοποιητικών ελληνομάθειας, προβολές ταινιών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παρουσιάσεις ελληνικών λογοτεχνικών έργων, συνέδρια, εκθέσεις φωτογραφίας είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις που ήδη έλαβαν χώρα ή αναμένεται να υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πολλές από αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με έδρες ελληνικών σπουδών μεγάλων πανεπιστημίων του κόσμου, τμήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνόγλωσσα σχολεία, ελληνικές παροικίες και κοινότητες, καθώς και Κέντρα Πολιτισμού.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας, σημαντικός αριθμός δράσεων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και εστίασε στην αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και εργαλείων, μεταξύ άλλων, διαδραστικά παιχνίδια για την ελληνική γλώσσα που απευθύνονται σε παιδιά, αναρτήσεις ελληνικών λέξεων και διαγωνισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Αρχών, βιντεοσκοπημένα μηνύματα και αφιερώματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αναδεικνύει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει νέες και νέους της Διασποράς καθώς και ξενόγλωσσους χρήστες να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα μας και να καταστούν πολύτιμοι σύμμαχοι στη συνέχιση της πορείας της.

Πηγή: ΑΠΕ