Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκης και Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Κ. Μητσοτάκης: Ο Ναβάλνι στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς – Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί

“Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε σθεναρά για τη δημοκρατία και στάθηκε απέναντι σε ένα βίαιο, αυταρχικό καθεστώς” τόνισε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την είδηση του θανάτου του ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

“Ένα καθεστώς που φρόντισε ο Ναβάλνι να πληρώσει τη γενναιότητά του πρώτα με την ελευθερία του και τώρα με τη ζωή του” πρόσθεσε και σημείωσε:

“Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του. Το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί“.

Σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εμφανίζεται «σοκαρισμένη» με τον είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «έντονη υπενθύμιση της καταπιεστικής φύσης του καθεστώτος που δεν μπορεί να ανεχθεί καμία φωνή αντιφρονούντα».

«Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι», λέει ο Μπάιντεν

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

«Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Ναβάλνι στάθηκε γενναία στη βία του καθεστώτος Πούτιν, για το οποίο φυλακίστηκε, δηλητηριάστηκε – και τίποτα από αυτά δεν τον εμπόδισε να σταθεί στο Κρεμλίνο.

Επαίνεσε τη γενναιότητα του Ναβάλνι, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είχε ζήσει στο εξωτερικό εξόριστος αφού δηλητηριάστηκε το 2020 – αλλά δεν το έκανε. Ήταν τόσα πολλά πράγματα που δεν ήταν ο Πούτιν – ήταν γενναίος, αφοσιωμένος και πίστευε ότι μια Ρωσία για όλους ήταν μια Ρωσία για την οποία «άξιζε να παλέψεις».

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι αυτή είναι η ώρα για «μεγαλύτερη ενότητα» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ να σταθούν ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις «απελπισμένες προσπάθειες του Ρώσου προέδρου να εξαλείψει κάθε αντίθεση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε τα συλλυπητήριά του στο επιτελείο του Ναβάλνι και την οικογένειά του.

«Ο Θεός να ευλογεί τον Αλεξέι Ναβάλνι, το θάρρος του δεν θα ξεχαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

(Με πληροφορίες από BBC news/skai.gr)

ΕΕ: Το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι

Αμεση ήταν η αντίδραση των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ με δηλώσεις τους μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Ο επικεφαλής τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ καταδικάζει το ρωσικό καθεστώς για το θάνατο του Ναβάλνι λέγοντας χαρακτηριστικά:

Ο Alexei @navalny αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την υπέρτατη θυσία. Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για τον τραγικό αυτό θάνατο. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Και σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο υπό τις πιο σκοτεινές συνθήκες. Οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για την #ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ.

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν η οποία σημειώνει ότι ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τις αντιδράσεις του ίδιου του λαού του.

«Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της ασφάλειας όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρα Μετσόλα αναφέρει στην ανάρτησή της στο Χ:

Ο κόσμος έχασε έναν μαχητή του οποίου το θάρρος θα αντηχεί σε όλες τις γενιές. Θλίψη για το θάνατο του βραβευμένου με το βραβείο Ζαχάρωφ Αλεξέι Ναβάλνι. Η Ρωσία του πήρε την ελευθερία & τη ζωή του, αλλά όχι την αξιοπρέπειά του. Ο αγώνας του για τη δημοκρατία συνεχίζεται. Οι σκέψεις μας είναι με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Από: huffpost.gr