«Ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στο τραπέζι πρόταση για σύγκληση της Κ.Ε. την Τετάρτη

Με «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη με το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συνεχίζεται με την κατάσταση να μυρίζει «μπαρούτι» μετά και την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς να συμμετάσχει ούτε μέσω zoom στη συνεδρίαση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην επιστολή του, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πώς δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα γιατί απογοητεύουμε το κόμμα μας». Προέτρεψε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να κατευθύνουν όλες τις δυνάμεις και την ενέργειά τους στα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία και να δοθούν λύσεις και απαντήσεις στο συνέδριο που θα αρχίσει την Πέμπτη.

Μετά την επιστολή, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τετάρτη, όπως μετέδωσε ο Γιάννης Τσακίρης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Κάτιας Μακρή.

Στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να τεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.  Σημειώνεται ότι για να συγκληθεί η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται 75 υπογραφές στις 300, ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται να συμφωνήσουν το 50+1 των μελών.

«Χορός» αντιδράσεων

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου που αναρτήθηκε στο isyriza.gr, ξεκίνησε ο «χορός» των αντιδράσεων. Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι ο πρόεδρος πρέπει «να προσγειωθεί στην πραγματικότητα» και ο Πάνος Ρήγας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για συνεννόηση».

Σήμερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «κάρφωσε» τον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας στο MEGA. Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι «τα κόμματα έχουν συντεταγμένες λειτουργίες, έχουν όργανα και καταστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει όλα αυτά και δεν μπορούν να αγνοούνται. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε ένα ερωτηματολόγιο στον iSyriza, και ουσιαστικά κατέθεσε προτάσεις για να απαντήσουν όσοι μπαίνουν στο iSyriza.  Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και τέτοια ζητήματα ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο, να συμμετέχουν τα μέλη σε διαβούλευση και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις».

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα αρχηγού, απάντησε: «Υπάρχει θέμα λειτουργίας και όχι αρχηγού. Δεν μπορεί να αγνοούνται τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος που έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρέπει να είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και πρέπει να πάμε μπροστά. Το κόμμα δεν γνώριζε για το περιερχόμενο του ερωτηματολογίου και έπρεπε να συζητηθεί το τι μπαίνει σε ερωτηματολόγιο ή όχι από τα μέλη της ΚΕ. Δεν χωρούν αυτή τη στιγμή ατομικές λειτουργίες. Δεν χωράει μία νέα εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή».

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα, ο Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι «υπερασπίζομαι τη δομή και τη λειτουργία των κομμάτων και των συλλογικών δομών στο εσωτερικό τους. Ο καθένας πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και μέσα σε αυτά τα όργανα προκύπτουν συμφωνίες και διαφωνίες, πλειοψηφίες  και μειοψηφίες. Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν είναι CEO ή CFO. Ούτε board έχουμε, Πολιτική Γραμματεία έχουμε, πολιτικά στελέχη είμαστε» υπογράμμισε.