Δίκη Μάτι: Την απαλλαγή Δούρου και Καπάκη εισηγείται ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ήταν καταπέλτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσης.

Την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου,του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και πέντε ακόμα κατηγορουμένων αξιωματικών της πυροσβεστικής έχει εισηγηθεί μέχρι τώρα ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης κάνοντας την αγόρευση του, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι .

Παράλληλα, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι οι πολίτες στο Μάτι τις κρίσιμες ώρες δεν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας Μανιάτης

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ήταν καταπέλτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσης του καταδεικνύοντας την παντελή έλλειψη συντονισμού επισημαίνοντας με έμφαση ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε ήταν «κάντε ο,τι μπορείτε, σώστε ο,τι σώζεται» γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου που η φωτιά είχε μπει πλέον στο Μάτι.

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιουσε έγκαιρα.. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτοτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές» τόνισε ο εισαγγελέας απευθυνόμενος προς τους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Έλλειψη στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε ενδελεχώς στο κεφάλαιο της έλλειψης συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων.  Αποδείχθηκε, είπε, ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά»..

Μέσα στα επόμενα λεπτά ο εισαγγελέας με πρωτη ύλη τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία ανέδειξε τη Αχίλλειο πτέρνα, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα πρωτίστως υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων. Επικαλέστηκε κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος εξεταζόμενος στο δικαστήριο, ανέφερε, ότι επι της ουσίας οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους, περιουσίες και ζώα». Στη συνέχεια ο ίδιος ο αστυνομικός όπως είπε ο εισαγγελέας «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις.»

Στιγμιότυπα από την έναρξη της δίκης για το Μάτι

«Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι – Ανέμεναν εντολές για να δράσουν»

Ο ίδιος μάρτυρας είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικα στο Μάτι είπε όχι.

Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο δεν του δόθηκε καμία εντολή, ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ο,τι μπορείτε,σώστε ο,τι σώζεται.. Μόνος του, με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι. Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκεστερες».

Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού. Οι κατηγορίες για Χιώνη ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο αποδείχθηκαν.

«Έπρεπε ο μηχανισμός να κινητοποιήσει άμεσα τους πολίτες»

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο εισαγγελέας με βάση πάντα το αποδεικτικό υλικό επισήμανε ότι «Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς.Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας.» Συμπλήρωσε δε πως υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίζουν την κατάσταση και να αποφασίσουν είτε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο,είτε να μείνουν σπίτι ,είτε να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες που θα μπορούσαν να σφραγίσουν και να μείνουν εκεί.. ή να πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα.

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιουσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλείς τους ενημέρωναν έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές.»

Εισηγήθηκε την απαλλαγή τεσσάρων κατηγορουμένων

Υπό αυτό το πρίσμα μέχρι τώρα ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την απαλλαγή τεσσερων ακόμα κατηγορουμένων των Χρ.Λάμπρη, Χρ.Δροσοπούλου ,Γ.Πορτοζούδη, Στεφάνου Κολοκούρη,  Χαράλαμπου Συρογιάννη, του Ιωάννη Καπάκη και της Ρένας Δούρου καθώς και την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου για τον Χαράλαμπο Χιώνη εισηγούμενος την απαλλαγή του για τα άλλα δύο σκέλη του κατηγορητηρίου.

Σημειώνεται ότι η αγόρευση συνεχίζεται και όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο στη 13:30 θα διακόψει για την Πέμπτη λόγω των έκτακτων μέτρων για την κινητοποίηση των αγροτών .

Πηγή: in.gr