Πρόστιμο $1,3 εκατ. σε επιχείρηση για τον θάνατο 25χρονου Ελληνοαυστραλού

Ο Laith Hanna (δεύτερος από αριστερά) καθώς αποχρεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτώριας. Φώτο: AAP /James Ross

 

Η υπόθεση αφορούσε τον τραγικό θάνατο του Michael Tsahrelias, εν ώρα εργασίας, τον Οκτώβριο του 2021

Βικτώρια, Αυστραλία.- Πρόστιμο 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων επιβλήθηκε σε επιχείρηση της Βικτώριας στην πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στο χώρο εργασίας (workplace manslaughter) στην Πολιτεία, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2020.

Η υπόθεση αφορούσε τον τραγικό θάνατο του 25χρονου Ελληνοαυστραλού Michael Tsahrelias τον Οκτώβριο του 2021.

O αδικοχαμένος νεαρός εργαζόταν με τον πατέρα του, Steve, στην LH Holding Management Pty Ltd, (εμπορική ονομασία Universal Stone and Marble – εταιρεία με λίθους και μάρμαρα), στο Somerton στο βόρειο τμήμα της Μελβούρνης.

Την ημέρα που συνέβη το μοιραίο, ο διευθυντής της επιχείρησης, Laith Hanna, οδηγούσε ένα περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ – forklift), μεταφέροντας μεταλλικό ράφι (metal A-frame rack).

Ο κ. Hanna, όπως παραδέχθηκε, κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας, έστριψε το μηχάνημα σε ένα σημείο κατηφορική κλίση, ενώ μετέφερε το φορτίο, το οποίο ήταν ανυψωμένο περίπου δύο μέτρα από το έδαφος.

«Μέσα σε μια στιγμή, είχε περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court), Michael Croucher.

Ο Michael Tsahrelias, όπως έγινε γνωστό, προσπάθησε να σταθεροποιήσει το φορτίο πριν το μηχάνημα χάσει την ισορροπία του, ανατραπεί και τον συνθλίψει.

Ο κ. Hanna φώναξε για βοήθεια και ο πατέρας του 25χρονου, Steve, τον βρήκε κάτω από το ανυψωτικό.

Ο διευθυντής της επιχείρησης, ήταν μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν να επαναφέρουν τον νεαρό στη ζωή, αλλά, δυστυχώς, ο Michael άφησε την τελευταία του πνοή επί τόπου.

Το όλο περιστατικό καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας (CCTV) με τον Δικαστή να κάνει λόγο για «συγκλονιστικό υλικό».

Ο κ. Hanna -που περιγράφεται ως «αφοσιωμένος οικογενειάρχης»- είχε άδεια οδήγησης forklift. Δήλωσε επίσης στις Αρχές ότι γνώριζε πως το φορτίο έπρεπε να «κεντραριστεί» και το μηχάνημα να μην βρεθεί σε σημείο με κλίση.

Ωστόσο, είπε ότι το κεκλιμένο επίπεδο εκεί (slope), όπου συνέβη το μοιραίο «δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήταν τόσο επικίνδυνο».

Ανέφερε πως είπε στον 25χρονο Ελληνοαυστραλό να απομακρυνθεί από το ανυψωτικό μηχάνημα και ότι δε γνώριζε πώς ο νεαρός κατέληξε τόσο κοντά όταν αυτό αναποδογύρισε.

Ο Δικαστής διερωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν ο κ. Hanna να μην είχε δει τον Michael και με δάκρυα στα μάτια αναλογίστηκε την απώλεια για την οικογένεια του Tsahrelias: από τη μητέρα του, η οποία είχε αυτοκτονικές σκέψεις μετά τον θάνατο του παιδιού της, μέχρι την αδελφή του που επισκεπτόταν τον τάφο του κάθε μέρα για ένα χρόνο.

«Ούτε αυτή, ούτε η οικογένειά της, θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι», τόνισε ο Δικαστής Croucher.

Η εταιρεία LH Holding Management Pty Ltd αφού «δήλωσε» ένοχη σε μία κατηγορία για αμελή συμπεριφορά που συνιστούσε παράβαση καθήκοντος προς άλλο πρόσωπο και προκάλεσε το θάνατό του, καταδικάστηκε και της επιβλήθηκε ποινή 1,3 εκατ. δολαρίων, όπως προαναφέρθηκε.

Ως διευθυντής, ο Laith Hanna, παραδέχθηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε επίσης και του επιβλήθηκε διετή community corrections order (CCO), βάσει της οποίας θα πρέπει να συμπληρώσει και 200 ώρες μη αμειβόμενης κοινωνικής εργασίας.

Ακόμα, θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα μάθημα χειρισμού περονοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, ενώ η επιχείρηση και ο κ. Hanna θα πρέπει να καταβάλουν 120.000 δολάρια ως αποζημίωση στην οικογένειά του αδικοχαμένου νεαρού.

Επιβάλλοντας τις ποινές, ο Δικαστής Croucher είπε ότι ο κ. Hanna συνεργάστηκε με τις Αρχές, δήλωσε ένοχος εξ’ αρχής (early guilty plea) και έδειξε μεταμέλεια για ό,τι είχε συμβεί.

Ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, είπε ο Δικαστής για τον διευθυντή της επιχείρησης, είχε «βαθιά συναισθήματα θλίψης και ενοχής» και παρέμεινε σε επαφή με την οικογένεια του θύματος, ενώ είχε καταβάλει και 16.000 δολάρια για την κηδεία του.

Ο κ. Hanna δεν έκανε κανένα σχόλιο καθώς αποχωρούσε από το Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Michael, Tony Carbone, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ποινές θα αποτρέψουν άλλες επιχειρήσεις από το να ενεργούν αμελώς και να σταματήσουν να παίρνουν ρίσκα για να αποφευχθούν περαιτέρω τραγωδίες.

«Ο (κ. Hanna) είχε την ευκαιρία να σταματήσει και να δει πού βρισκόταν (ο Michael)», δήλωσε ο κ. Carbone στους δημοσιογράφους έξω από το Δικαστήριο.

«Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Απλά σταματήστε (και) σκεφτείτε, ‘είναι όλοι ασφαλείς; Είναι ασφαλές (αυτό που κάνω);».

«Καμία ποινή δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσει αυτή την οικογένεια να συνεχίσει τη ζωή της…».

Η νέα νομοθεσία στη Βικτώρια περί ανθρωποκτονίας στο χώρο εργασίας προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι εάν επέλθει θάνατος σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο, οι εργοδότες θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι εάν η συμπεριφορά τους θεωρηθεί αμελής.

Οι νόμοι επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 25 ετών για πρόσωπα και πρόστιμα άνω των 16 εκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες.

Η έρευνα της WorkSafe για το τραγικό συμβάν, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, «διαπίστωσε ότι ήταν εύλογα εφικτό για την εταιρεία να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου διασφαλίζοντας ότι το περονοφόρο ανυψωτικό οδηγούνταν με το φορτίο όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο έδαφος … λειτουργούσε μόνο όταν άλλα άτομα βρίσκονταν σε ασφαλή απόσταση και δεν οδηγούνταν κατά μήκος (driven across) ή έστριβε σε οποιαδήποτε κλίση ή κατωφέρεια».

Η εκτελεστική διευθύντρια της WorkSafe, Narelle Beer, δήλωσε ότι ο τραγικός θάνατος του εργαζομένου ήταν απολύτως αποτρέψιμος.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η αναπόφευκτη βλάβη στον χώρο εργασίας και ο αντίκτυπος που έχει μια απώλεια ζωής στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους δεν μπορεί ποτέ να υποτιμηθεί», δήλωσε η Δρ Beer.

«Αυτή η δίωξη αποτελεί σαφή υπενθύμιση στους φορείς υποχρεώσεων (duty holders) για τις σοβαρές προσωπικές και οικονομικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν εάν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων».