Το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας – «Μπλόκο» των τρακτέρ στο Σύνταγμα

Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ το αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από κάθε γωνιά της χώρας συμμετέχουν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Σύνταγμα, ενώνοντας τις φωνές τους στον αγώνα τους.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;» δεκάδες τρακτέρ είναι παρατεταγμένα μπροστά από την Βουλή, ενώ ορισμένοι αγρότες έχουν ανέβει πάνω στην οροφή των τρακτέρ τους, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας ελληνικές σημαίες. Τα τραγούδια δίνουν παλμό, και από τα μεγάφωνα ακούγονται τα αιτήματα των αγροτών, που ζητούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

enikos.gr

Πολλά είναι τα πανό που γράφουν το σύνθημα «No farmers, No food, No future», ενώ σε ένα τρακτέρ έχει τοποθετηθεί το «φέρετρο της κτηνοτροφίας» το οποίο συνοδεύεται από στεφάνια που γράφουν «θερμά συλλυπητήρια στους αγρότες».

Τα πρώτα τρακτέρ που «έκλεισαν» τον δρόμο έξω από τη Βουλή ήταν από την Εύβοια – Εκατοντάδες αγρότες καταφτάνουν με πορεία στο Σύνταγμα – Κλειστοί όλοι οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Δεκάδες τρακτέρ έχουν κατακλύσει τον δρόμου έξω από τη Βουλή, ενώ αγρότες από την Κρήτη και άλλες περιοχές έχουν φτάσει πεζοί και έχουν καταλάβει θέσεις στο Σύνταγμα.

Η «παρέλαση» των τρακτέρ από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και γύρω στις 6:30 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν έξω από τη Βουλή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κόστος παραγωγής και καλλιέργειας.

Εκατοντάδες αγρότες έχουν φτάσει στην Αθήνα με πούλμαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και έχουν σταθμεύσει στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από εκεί θα μετακινηθούν με τον Ηλεκτρικό και το Μετρό στο Σύνταγμα.

Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την κυκλοφορία, καθώς αναμένεται να παραλύσει ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας και οι δρόμοι γύρω από αυτό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάνω σε τρακτέρ στο Σύνταγμα

Στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Κινητοποιήσεις αγροτών και στη Μυτιλήνη – Πορεία στην πόλη

Ραντεβού στον κόμβο της Λάρσου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Λέσβου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ πορεύθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης αποκλείοντας με αυτά τις εισόδους του λιμανιού της πόλης. Στη συνέχεια έριξαν άχυρα τα οποί και έβαλαν φωτιά λίγο πριν αποχωρήσουν απελευθερώνοντας τις εισόδους, νωρίς το απόγευμα.

Όπως δήλωσαν θα επιστρέψουν με νέα κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Δήλωση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη

«Το μέτρο είναι αποσπασματικό, περιορισμένης διάρκειας, αόριστο και δεν διευκρινίζεται αν η απαλλαγή από τον ΕΦΚ αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου ή μέρος αυτής.

Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι η θέσπιση της μονιμότητας του μέτρου, δηλαδή αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι έκτακτη επιστροφή του ΕΦΚ, για συγκεκριμένη καλλιεργητική περίοδο, που τη θεωρούν «ψίχουλα» συγκριτικά με τα συνολικά αυξημένα κόστη που καλούνται να διαχειριστούν.

Επίσης, πάγιο αίτημα των αγροτών είναι ο δικαιούχος αγρότης με βάση το Μητρώο Αγροτών και τη δήλωση ΟΣΔΕ να μπορεί να γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο ίδιος κάθε έτος και να την αγοράζει όποτε χρειάζεται. Μόνο τότε το μέτρο θα είναι δίκαιο και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες κατανάλωσης. Με την προτεινόμενη διάταξη, και κυρίως με το γεγονός ότι το ποσοστό της επιστροφής φόρου και τα κριτήρια προσδιορισμού της ποσότητας πετρελαίου αφήνονται στην έκδοση ΚΥΑ, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μέτρο – εξαγγελία αόριστη και γενική.

Για άλλη μία φορά καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή την κατατεθείσα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου μέσω της κάρτας αγρότη ως μόνιμο μέτρο (AGRIDIESEL CARD).

Καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και διεκδικούν με δυναμικές κινητοποιήσεις την προστασία του πρωτογενούς τομέα και αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους».

Περίπου στις 6:30 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει το συλλαλητήριο των αγροτών με την «παρέλαση» των τρακτέρ μπροστά στη Βουλή

Λαοθάλασσα με αγρότες από Εύβοια και Θεσσαλία στο κέντρο της Αθήνας – Φωτογραφίες

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ αποδόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Αμερικής έως την πλατεία Ομονοία

Περίπου 150 τρακτέρ αναμένεται να κάνουν «μπλόκο» στο Σύνταγμα, σύμφωνα με υπολογισμού

Στα Μέγαρα τα πούλμαν με αγρότες από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο

Στα Μέγαρα έχουν συγκετρωθεί οι αγρότες από την Ήπειρο, την Δυτική Ελλάδα και της Πελοποννήσου οι οποίοι έχουν φτάσει με τα πούλμαν και ετοιμάζονται όλοι μαζί να κατευθυνθούν προς την Ομόνοια.

Από εκεί όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς την Ομόνοια και το Σύνταγμα προκειμένου να συναντήσουν τους αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή. Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου. Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

skai.gr