Σε 48 ώρες πάνω από 8.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο

Αθήνα.- Καλεσμένη στο στούντιο του Live News βρέθηκε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική μνεία στην επιστολική ψήφο, η δυνατότητα της οποίας θα καθιερωθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Είναι μία αλλαγή, που στόχο έχει να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες, στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Να μην χρειάζεται να ταξιδέψουν, να μην χρειάζεται να πληρώσουν», επεσήμανε η Νίκη Κεραμέως για τον νέο θεσμό της επιστολικής ψήφου.

Ως γνωστόν, η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής άνοιξε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου και ήδη έχουν συμπληρωθεί 8.000 αιτήσεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

«Έχουμε ήδη πάνω από 8.000 αιτήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, μέσα σε 48 ώρες. Αιτήσεις από 62 διαφορετικές χώρες. Εκλογείς από την Κένυα, το Καζακστάν, την Ανγκόλα, την Παπούα Νέα Γουινέα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων δυνατά, όπου κι αν βρίσκονται. Από κάθε γωνιά της γης», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.

Πώς ψηφίζουμε από το σπίτι

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαδικασία, που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να μπει στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, να συνδεθεί, να γίνει η ταυτοπροσωπία και στη συνέχεια να δηλώσει που θέλει να παραλάβει τον φάκελο της επιστολική ψήφου, που θα σταλεί τον Μάιο από το Υπουργείο Εσωτερικών», είπε και σημείωσε ότι με σχετικά μήνυμα στο προσωπικό email γίνεται επιβεβαίωση της εγγραφής.

«Η επιστολική ψήφος αφορά Έλληνες του εξωτερικού και Έλληνες του εσωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό. Αν είσαι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορείς να ψηφίσεις μέσω επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Οι εγγραφές γίνονται μέχρι την 29η Απριλίου», επανέλαβε η κα Κεραμέως και υπογράμμισε ότι «ο φάκελος έρχεται συστημένος και παραδίδεται στον ίδιο τον εκλογέα εκτός αν έχει κάνει εξουσιοδότηση να τον παραλάβει κάποιος άλλος».