Μεγάλη η επιτυχία του χορού των Λακώνων Φλόριδας

Πολύς κόσμος από τη Φλόριδα και άλλες πολιτείες στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Λακώνων Δυτικής Φλόριδας, στο Κλίαργουότερ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Τάμπα, Φλόριδα.–  Στα έργα της Παλλακωνικής στην Αμερική και στην Ελλάδα, αλλά και στο συνέδριο που θα γίνει το καλοκαίρι στη γενέτειρα, αναφέρθηκε με ικανοποίηση, μεταξύ άλλων, ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης, Φώτης Κόκκοτος, μιλώντας κατά τον ετήσιο χορό του Λακωνικού Συλλόγου Δυτικής Φλόριδας στο Κλιαργουότερ. Εστειλε, επίσης, μήνυμα ενότητας και βεβαίωσε για το ενδιαφέρον υπέρ της Νεολαίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο πολυτελές «Fort Harrison Hotel» η μεγάλη αίθουσα του οποίου ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο, όπως κάθε χρόνο. Τα εισιτήρια εξαντλούνται πριν από πολλές εβδομάδες, δεδομένου ότι ο χορός αυτός των Λακώνων θεωρείται ως ο μεγαλύτερος, πιο λαμπρός και πιο επιτυχημένος της Ομογένειας.

Ενθουσιώδη σχόλια απέσπασε το βίντεο, που είχε ετοιμάσει και φέτος ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Τέρυ Τσαφατίνος. Προβαλλόταν, συγχρόνως σε πολλές οθόνες  και συνόδευε τον ελληνικό εθνικό ύμνο, όπως και τον αμερικανικό, με εικόνες από την αρχαία και σύγχρονη Ελλάδα.

Την παρουσίαση των επισήμων τους οποίους και καλούσαν για χαιρετισμούς, έκαναν οι κόρες του κ. Κόκκοτου και του κ. Τσαφατίνου, Kατερίνα και Αννα-Μαρία Αλόνσο.

Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, πανεπιστημιακός καθηγητής, Φώτης Κόκκοτος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Εκ μέρους του Συλλόγου καλωσόρισε τους παραβρεθέντες, η Ελπίδα Λακιώτη, β’ αντιπρόεδρος και υπεύθυνη των εκδηλώσεων της οργάνωσης.

Η πρόεδρος, Κατερίνα Ιατροπούλου, αφού εξέφρασε τη χαρά της για τη μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, παρουσίασε τους παράγοντες της Παλλακωνικής, του τοπικού συλλόγου και των διαφόρων σωματείων, τοπικών και από άλλες πόλεις, που έδωσαν το «παρών» τους.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την επιτυχία του φετινού χορού με την παρουσία στελεχών της Παλλακωνικής και παραγόντων από διάφορες πολιτείες. Ευχαρίστησε όλους αυτούς και όλη την Ομογένεια για την υποστήριξη της εκδήλωσης. «Χωρίς την υποστήριξη των ομογενών δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, αναφέρθηκε στην παρουσία του λακωνικού στοιχείου παντού στον κόσμο και συνεχάρη τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Τσώκος έκανε σύντομη αναφορά στον προ ημερών ψηφισθέντα στην Ελλάδα νέο νόμο για την επιστολική ψήφο των ομογενών. Για το λόγο αυτό, στις 29 Μαρτίου, θα επισκεφτεί την περιοχή της Τάμπα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Τάρπον Σπρινγκς, για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους ομογενείς. Ο κ. Τσώκος κάλεσε την Ομογένεια να δώσει το παρών της στην εκδήλωση αυτή.

Αναφορά έκανε ο γενικός πρόξενος και στην ελληνική παρέλαση που θα γίνει για την 25η Μαρτίου στο Τάρπον Σπρινγκς στις 17  Μαρτίου, προσκαλώντας όλη την Ομογένεια. Την παραμονή θα δοθεί ο καθιερωμένος επίσημος χορός του εορτασμού.

Ο ύπατος πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, πανεπιστημιακός καθηγητής στη Βοστώνη, Φώτης Κόκκοτος, άρχισε την ομιλία του με αναφορά στην Ακαδημία Πλάτωνα. «Την έχετε εδώ αυτή την Ακαδημία, λόγω του Τέρυ Τσαφατίνου», τόνισε. «Είναι ένας μεγάλος ευεργέτης της Ελλάδος και ειδικότερα της Λακωνίας και των Σπαρτιατών». Και πρόσθεσε: «Εχουμε, επίσης, το μουσείο μας στο Κονέκτικατ για τους Λάκωνες. Είναι το πρώτο Σπαρτιατικό Μουσείο, εκτός Λακωνίας, που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ».

Στο βήμα, η πρόεδρος του Συλλόγου Λακώνων Δυτ. Φλόριδας, Κατερίνα Ιατροπούλου. Δεξιά, οι Αννα-Μαρία Αλόνσο και Κατερία Κόκκοτου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Συνεχίζοντας ο κ. Κόκκοτος έκανε λόγο για «τεράστια έργα που έχει κάνει η Παλλακωνική, στα νοσοκομεία και γηροκομεία μας στη Λακωνία. Και συνεχίζουμε με δύο μεγάλα έργα αυτή τη χρονιά». Σχετικά, αναφέρθηκε στο Γηροκομείο της Σπάρτης, καθώς και στο συνέδριο της οργάνωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λακωνία, από 22-26 Ιουλίου. «Πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες στη Λακωνία», είπε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κόκκοτος είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που παραβρέθηκε στον ετήσιο χορό του Λακωνικού Συλλόγου Δυτικής Φλόριδας. «Ηταν μια καταπληκτική εκδήλωση», τόνισε, ενώ μίλησε κολακευτικά για τη φιλοξενία που έτυχαν τα στελέχη της Παλλακωνικής. «Εμείς ήρθαμε από τη Βοστώνη. Ο κόσμος εδώ είναι ευχάριστος, με χαμόγελα. Οι Λάκωνες, όπως βλέπετε, είμαστε δυνατοί», πρόσθεσε.

Το μήνυμα του κ. Κόκκοτου προς τους Λάκωνες της περιοχής, αλλά και όλη την Ομογένεια, είναι: «Στέλνω μήνυμα ενότητας, ότι είμαστε εδώ. Μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε το έργο τους και θα φέρουμε τη Νεολαία, όσο μπορούμε πιο κοντά μας».

Με υπερηφάνεια αναφέρθηκε ο κ. Κόκκοτος σε δύο μεγάλα έργα που υλοποιεί η Παλλακωνική. «Το πρώτο έργο είναι του Αμυκλαίου. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο, πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη. Είναι ένας από τους πρώτους χώρους, όπου

λατρευόταν ο θεός Απόλλων. Βοηθάμε, επίσης, το έργο ενός μεγάλου αρχαιολόγου, του  Σταύρου Βλίζου, ο οποίος με ερευνητές από διάφορα κράτη προσπαθεί κάθε χρόνο να κάνει εκσκαφές. Επίσης, στις 6 Απριλίου έχουμε ένα μεγάλο γκαλά στο Τορόντο για το Γηροκομείο της Σπάρτης. Και το καλοκαίρι υπάρχει το συνέδριο της Παλλακωνικής στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα 13 υποτροφίες που θα δώσουμε σε αριστούχους 13 λυκείων του Νομού Λακωνίας».

Για τη  διασκέδαση του κόσμου, ο Σύλλογος είχε καλέσει από το Οχάιο, την ορχήστρα Georgio Fabulous Greecian Keys, με τον Βασίλη Τσουκαλά στο μπουζούκι και την Κωνσταντίνα Σκαλιώτη στο τραγούδι.

 

Πηγή:ekirikas.com