Η ομογενής Σία Κυριακάκου υποψήφια βουλευτής στο Μέριλαντ

Πηγή: ekirikas.com

Βαλτιμόρη.- Αποφασισμένη να εκπονήσει μια ουσιαστική προεκλογική καμπάνια, με αιχμή του δόρατος τα κοινωνικά θέματα με έμφαση στη δημόσια παιδεία, δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» η ομογενής εκπαιδευτικός Σία Κυριακάκου (Sia Kyriakakos), η οποία και θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την Ομοσπονδιακή Βουλή στην 2η Περιφέρεια του Μέριλαντ, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εσωτερική εκλογική διαδικασία, στην οποία θα λάβουν μέρος έξι συνολικά υποψήφιοι.

«Είναι πολύ ενδιαφέρουσα για εμένα αυτή η διαδικασία. Μαθαίνω πράγματα πάνω στο πολιτικό σύστημα της Αμερικής. Παρόλα αυτά, χρειάζεται πολύ ποδαρόδρομο η όλη ιστορία. Πηγαίνω πόρτα – πόρτα για να με γνωρίσει ο κόσμος», αναφέρει η κ. Κυριακάκου, γνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματός της.

Ελληνοαμερικανίδα πρώτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σπάρτη και τα Καλάβρυτα, η Σία Κυριακάκου μεγάλωσε, επί της ουσίας στην Ελλάδα, αφού οι γονείς της πήραν την απόφαση -προσωρινά- να επαναπατριστούν, εμφανώς προβληματισμένοι από τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας στην περιοχή όπου διέμεναν στο Μέριλαντ, αλλά και επηρεασμένοι από κοινωνικά προβλήματα που είχαν αγγίξει την ευρύτερη οικογένειά τους.

Η κ. Σία Κυριακάκου (Credit: Sia For Congress)

«Ο πατέρας μου αρχικά εργαζόταν με έναν Ελληνα επιχειρηματία, τον Πατεράκη, φτιάχνοντας ψωμί. Στη συνέχεια, αγόρασαν το ντάινερ ‘Mama Mia’, που βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο Johns Hopkins, το οποίο και κυριαρχεί πια στην αγορά αυτή. Τη δεκαετία του 1970 όμως βρίσκονταν κυριολεκτικά μέσα στο γκέτο. Ηταν δύσκολα τα πράγματα στη Βαλτιμόρη. Ο πατέρας μου έβλεπε όλα αυτά και πίστεψε πως γενικώς οι ΗΠΑ ήταν μια βίαιη χώρα. Είχαμε θέματα και με ορισμένα ξαδέλφια μου, που δυστυχώς είχαν μπλέξει με ναρκωτικά και η οικογένειά μου φοβήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Από τα 6 έως τα 16 μου, διέμενα στην Ελλάδα. Ηταν πολύ ιδιαίτερα χρόνια, τα οποία με διαμόρφωσαν σε πολλά πράγματα. Αλλωστε, εγώ πολιτικοποιήθηκα στην Ελλάδα, καθότι ήταν έντονο το πολιτικό στοιχείο. Γαλουχήθηκα επίσης στα καλλιτεχνικά. Ολη αυτή η αισθητική του χωριού, του βουνού, του κτιρίου του παλιού, του κτιρίου του καινούργιου είναι μέρος του εαυτού μου και πώς βλέπω τον κόσμο», τονίζει η κ. Κυριακάκου.

Σήμερα η Σία Κυριακάκου είναι εκπαιδευτικός στο Τεχνικό Λύκειο Μέργκεντχάλερ (Mergenthaler Vocational-Technical High School), ενώ είναι και Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού στο Μέριλαντ. Το 2017 αναδείχθηκε «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» στην Πολιτεία του Μέριλαντ, ενώ προτάθηκε και για «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μάλιστα, το 2017 εντάχθηκε στο πρόγραμμα Fulbright και διέμεινε στην Ελλάδα για αρκετούς μήνες, μαζί με τις δυο κόρες της, για τις οποίες αναφέρει πως «ερωτεύτηκαν την ελληνική κουλτούρα».

«Στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για ‘Εκπαιδευτικός της Χρονιάς’, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και εκτός Αμερικής. Μιλούσα σε επιχειρηματίες και πολιτικούς για τους μαθητές μου και την εκπαιδευτική πολιτική. Μας προσκαλούσαν, αλλά ήταν κάτι επιφανειακό, δεν τους ενδιέφερε όντως η γνώμη μας. Σε ένα συνέδριο στο Σαν Ντιέγκο ρώτησα κάποιον αρμόδιο για ποιον λόγο δεν δίνουν κονδύλια για την εκπαίδευση, τον 21ο αιώνα πια, για να δουλέψουμε στα σχολεία. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι είναι φθηνότερα για τη χώρα να εισάγει ταλέντο από το να εκπαιδεύσουμε τους δικούς μας. Δεν έχω πρόβλημα με το εισαγόμενο ταλέντο, κατά κάποιο τρόπο κι εγώ εισαγόμενη θεωρούμαι. Ομως με ενοχλεί ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη του ταλέντου των παιδιών που έχουμε εδώ», προσέθεσε η κ. Κυριακάκου, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή ήταν και το βασικό κίνητρο για να θέσει υποψηφιότητα για το Κογκρέσο.

Υλοποιώντας μια εκστρατεία που έχει να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, μια πολύ ισχυρή και δουλεμένη υποψηφιότητα, όπως του Τζον Ολζέφσκι (John «Johnny O» Olszewski, Jr.) η Σία Κυριακάκου εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα και εν γένει ο ευρύτερος κοινωνικός κύκλος την έχουν «αγκαλιάσει»: Από πρώην μαθητές της μέχρι συναδέλφους της, οι οποίοι προσπαθούν να συνεισφέρουν, καθένας με τον δικό του τρόπο, για να προωθηθεί η υποψηφιότητά της.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποψηφιότητα της Σίας Κυριακάκου μπορούν να αντληθούν από την επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας, www.siaforcongress.com.