Ο Χορός των Ηπειρωτών Φλόριδας

Η αίθουσα του αριστοκρατικού ξενοδοχείου στο οποίο έγινε ο χορός του Ηπειρωτικού Συλλόγου Φλόριδας είχε πλημμυρίσει από κόσμο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Τάμπα, Φλόριδα.- Μηνύματα πατριωτισμού στο χορό Ηπειρωτών Φλόριδας που έγινε την Κυριακή, στο Κλίαργουότερ. Με την εκδήλωση αυτή εορτάζονται, επίσης, οι επέτειοι Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

«Είμαστε εδώ, για να μοιραστούμε την πλούσια κουλτούρα της Ηπείρου μας, γεμάτοι από υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φλόριδας, Ελεονώρα Μιχοπούλου.

Η κ. Μιχοπούλου έκανε αναφορά με ικανοποίηση στα 34 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου και στην παρουσία στην εκδήλωση, του προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ιωάννη Κατσίμπαρη, που είχε ταξιδέψει από το Ντιτρόιτ.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αριστοκρατικό «Fort Harisson Hotel», άρχισε με καλωσόρισμα από την Αθηνά Ξυνόγαλου, Γραμματέα του Συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων το 1913 από τον οθωμανικό ζυγό, καθώς και στην επέτειο Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914.

Στον χαιρετισμό του στην αίθουσα, αλλά και σε δηλώσεις του,  ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, κ. Κατσίμπαρης, αναφέρθηκε αρχικά στην επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, την οποία ακολούθησε και η απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας του ίδιου, της Κόνιτσας.

Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στα έργα της Πανηπειρωτικής κατά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων, υπήρξαν δωρεές, συνέχεια της παράδοσης των μεγάλων Ηπειρωτών εθνικών ευεργετών.

Με πόνο ψυχής, ο κ. Κατσίμπαρης αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη «αιχμαλωσία», όπως τόνισε, του δημοκρατικά εκλεγμένου νέου δημάρχου της Χειμάrρας, Διονύση Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Πανηπειρωτική έκανε σχετικά διαβήματα υπέρ του Μπελέρη.

Εξάλλου, ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος, αναφερόμενος στην εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών, έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία.
Στην αρχή της εκδήλωσης, έκαναν προσευχή, πρώτα η κ. Ξυνόγαλου και στη συνέχεια ο π. Θεοφάνης Κατσικλής, από τον καθεδρικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς. Θερμά χειροκροτήθηκε η μικρή Ζωή Παπαδοπούλου, εγγονή της κ. Ξυνόγαλου, που τραγούδησε τους δύο εθνικούς ύμνους.

Κατά την εκδήλωση, έπαιξαν και τραγούδησαν Ηπειρωτικά, ο γνωστός δεξιοτέχνης στο κλαρίνο, Γιώργος Μπεζάνης και ο τραγουδιστής, Χρήστος Νάτσης. Λαϊκά και άλλα τραγούδια, ερμήνευσε η Κωνσταντίνα. Μπουζούκι έπαιξε ο Λεωνίδας Ζαφείρης.

Από: ekirikas.com