Στις 14 Μαρτίου οι τελετάρχες για την Παρέλαση της Νέας Υόρκης

Η πρώην Μις Ελληνική Ανεξαρτησία Νίκη Γωνιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.– Στις 14 Μαρτίου – κατά πάσα πιθανότητα – θα ανακοινωθούν τα ονόματα των τελεταρχών της παρελάσεως της ομογένειας της Νέας Υόρκης για την 203η επέτειο της Ελληνικής επανάστασης που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 14ης Απριλίου 2024 στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των τελεταρχών και τόνισε ότι τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν στην επικείμενη πανομογενειακή συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για την 14η Μαρτίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024, δεν θα διοργανωθεί πανομογενειακή συγκέντρωση λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την Τσικνοπέμπτη. Ωστόσο το βράδυ της Τρίτης, 5ης Μαρτίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παρελάσεως, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία της προετοιμασίας της παρελάσεως και των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Φίλιπ Κρίστοφερ και Δημήτριος Παλιούρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και παρουσίασε τις δέκα τρεις συνολικά εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από την Επιτροπή μην υπολογίζοντας τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από άλλους ομογενειακούς φορείς και από τις δημοτικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για την 25η Μαρτίου.

Ο ταμίας της Παρελάσεως Δημήτριος Παλιούρας επεσήμανε ότι στον γενικό λογαριασμό υπάρχουν $81.495, στον λογαριασμό του επισήμου δείπνο στο Χίλτον έχουν κατατεθεί $37.500. Οι εισπράξεις από το λαχείο ανήλθαν στα $5.300, ενώ οι εισπράξεις από τις εγγραφές ανήλθαν στα $1.600.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί $43.000 ως προκαταβολές, ενώ άλλα $15.000 έχουν μεταφερθεί στον λογαριασμό του κτιρίου για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων της Ομοσπονδίας για το κτίριό της.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις ομιλίες για την παρέλαση και τις λοιπές εκδηλώσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής Σταύρος Παπαγερμανός αναφέρθηκε στις εγγραφές για την παρέλαση και τόνισε ότι μέχρι και εκείνη την ώρα έχουν εγγραφεί 18 σύλλογοι, 8 φοιτητικοί σύλλογοι, η εγγραφή των οποίων γίνεται δωρεάν και ότι έχουν παραγγελθεί 7 άρματα.

Η Αλεξάνδρα Λάσκαρη, η οποία εκπροσωπούσε την Flagstar Bank, επεσήμανε ότι η τράπεζα που εξαγόρασε την «Atlantic Bank» προσέφερε ήδη $7.100 και ότι θα καταβάλει $2.300 επί πλέον για να παρελάσει με το δικό της άρμα.

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Λαχείου Αναστάσιος Καραγκούνης επεσήμανε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα σταλούν τα λαχεία στους ομογενειακούς φορείς και κάλεσε τους παρισταμένους να ενισχύσουν το έργο της Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, κ. Κούλα Καλογερά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρώην Μις Ελληνική Ανεξαρτησία, Νίκη Γωνιά αναφέρθηκε στο δείπνο προς τιμή του Δημάρχου Χίου Δρα Ιωάννη Μαλαφή, που θα παραθέσει ο Σύλλογος Τρυπουσίων Χίου «Ο Άγιος Σιμεών» το Σάββατο, 20η Απριλίου 2024, στο «Sand Castle» στο Φράνκλιν Σκουέαρ και τόνισε ότι έχει έντονο ερανικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδά του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Αυτισμού Χίου.

Παράλληλα τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Τρυπουσίων αποφάσισε να προσφέρει $5.000 για το επίσημο δείπνο και παρέδωσε και την επιταγή.

Ο Αλέξανδρος Παντελούκας μίλησε εκ μέρους του πολιτιστικού τμήματος της Χιακής Ομοσπονδίας και ο Βασίλης Μυλωνάς, εκ μέρους του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούσης Χίου και αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την κινητοποίηση της ομογένειας για την παρέλαση και τόνισαν ότι το μότο πρέπει να είναι «ο Έλληνας δεν είναι θεατής, αλλά παρελαύνει».

Ο Άρης Κουρκουμέλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Νομική Κατανά αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι το μεσημέρι της Κυριακής, 24ης Μαρτίου 2024, θα διοργανώσουν την τελετή έπαρσης της σημαίας στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια και στην συνέχεια, στις 3.00 μ.μ. θα διοργανώσουν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο μια εκδήλωση για τον Λόρδο Βύρωνα και τον φιλελληνισμό με ομιλητές τον Δρ. Νίκο Αλεξίου, στα ελληνικά και τον Δρ. Ευάγγελο Αθανασόπουλο στην αγγλική.

Την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2024 και ώρα 2.00 μ.μ. θα διοργανώσουν στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια τον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ελληνικής Ανεξαρτησίας και, όπως επεσήμανε η κ. Καστανά, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τέσσερις υποψήφιες και τις προσεχείς ημέρες αναμένουν και νέες υποψηφιότητες.

Ο κ. Άρης Κουρκουμέλης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής για την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την Δοξολογία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, θα συνεχιστούν με την παρέλαση των Ευζώνων και των χορευτικών της ομογένειας με την συνοδεία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας επί της Λεωφόρου Μπρόντγουέι.

Ο Αλέξανδρος Παντελούκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στα χορευτικά επεσήμανε ότι θα συμμετάσχουν πέντε χορευτικά, ότι εφέτος για πρώτη φορά θα έχουν κεντρικό ομιλητή και ότι προσεχώς θα ανακοινώσουν και το όνομά του.

Ο κ. Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο οποίος ηγείται της επιτροπής του «Traffic Control» αναφέρθηκε στο έργο της επιτροπής και τόνισε ότι θα χρειαστούν δέκα με δέκα πέντε εθελοντές.

Ο Δημήτριος Φίλιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της επιτροπής για την προβολή της παρελάσεως στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και ότι ανέθεσαν σε εταιρεία την ζωντανή μετάδοση της παρέλασης έναντι $6.000.

Η κ. Αυγή – Μαρία Ατματζίδου αναφέρθηκε στην εκδήλωση για την Κυπριακή Γαστρονομία με τίτλο «6 Παραδοσιακές Συνταγές – 6 Κυπριακές Ιστορίες» που θα διοργανώσουν το βράδυ της Τετάρτης, 20ής Μαρτίου 2024 και ώρα 6.00 μ.μ. στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στον Ραδιομαραθώνιο που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Μαρτίου 2024 στο ελληνικό ραδιόφωνο «Hellas – FM» και κάλεσε τους ομογενείς να προσφέρουν τον όβολό τους.

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 6.00 μ.μ. η ΠΣΕΚΑ, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και το Hellenic American Project θα παρουσιάσουν από κοινού στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια το βιβλίο της «Haunting Voices: The Mediterranean Jewel Speaks Famagousta». Πρόκειται για την μετάφραση στην αγγλική του βιβλίου «Της Ντροπής» της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη

Πηγή: anamniseis.net