Σάλος με προεκλογικό υλικό για τις Ευρωεκλογές προς Απόδημους ψηφοφόρους μέσω E mails

Φωτογραφία αρχείου/FB

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Αθήνα. Ερώτηση με θέμα «Διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων» κατέθεσαν προς την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως,  24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Επικρατείας, Π. Δουδωνή.

Το θέμα ξεκίνησε με την γνωστοποίηση ότι απόδημοι έλαβαν στο Email τους προεκλογικό υλικό από την από την νυν ευρωβουλευτή και υποψήφια ξανά της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς ποτέ να έχουν δώσει σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή να έχουν συναινέσει στην επεξεργασία τους.

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ ενώ με ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου,  κάνει λόγο για «επίθεση λάσπης»  απαντώντας στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πως τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων διέρρευσαν και βρέθηκαν στη διάθεσή της.

Η Κα Ασημακοπούλου

Σε δήλωσή της η κα Ασημακοπούλου ανέφερε συγκεκριμένα:

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι:

100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού.

Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά,  σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει το θέμα στην Βουλή». Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Φανταστείτε να είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ… Από χθες απόδημοι Έλληνες καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν στα email τους μήνυμα από ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Η άμεση απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών και από την ευρωβουλεύτρια είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών; Οι χιλιάδες απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ. Κάνουν λάθος αν θεωρούν ότι δε θα δώσουν εξηγήσεις. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρουμε άμεσα το θέμα στην Βουλή με επίκαιρη ερώτηση και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας. Όλα στο φως!».

Η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη πλαισιώνεται από την φωτογραφία της κ. Ασημακοπούλου και το μήνυμα που σύμφωνα με την καταγγελία του έχει αποστείλει στους απόδημους Έλληνες.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση με θέμα «Διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων» κατέθεσαν προς την υπουργό Εσωτερικών 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Επικρατείας, Π. Δουδωνή.

Στην ερώτησή τους, την οποία κοινοποιούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρουν ότι «την Παρασκευή 1/3/2024 και έκτοτε, είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές καταγγελίες Ελλήνων εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ότι έλαβαν διαφημιστικό email από την νυν ευρωβουλευτή και υποψήφια ξανά της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς ποτέ να έχουν δώσει σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή να έχουν συναινέσει στην επεξεργασία τους. Είναι ενδιαφέρον ότι τα διαφημιστικά emails δεν στάλθηκαν σε Έλληνες μόνο μιας ή κάποιων κοινοτήτων Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά η αποστολή τους είχε έναν μαζικό χαρακτήρα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και υποψίες για κεντρική μεθόδευση και απόκτηση των εν λόγω διευθύνσεων», σημειώνουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι αρκετές από τις καταγγελίες αυτές, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο email το έδωσαν μόνο για να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την ψήφο των αποδήμων «και πουθενά αλλού».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η προεκλογική επικοινωνία της κυρίας Ασημακοπούλου «παραβιάζει κατάφορα τη νομοθεσία προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαφημιστικό newsletter που έλαβαν όσοι εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, πέρα από την ενημέρωση για την καμπάνια της κυρίας Ασημακοπούλου και την υπόσχεση ‘θα επικοινωνώ μαζί σας τακτικά’, καλούνται να εγγραφούν στο newsletter (γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είχαν εγγραφεί) και αν δεν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν διαφημιστικό υλικό να κάνουν ‘απεγγραφή’ από τη λίστα ‘Απόδημοι’ (γεγονός που αποδεικνύει ότι χωρίς της συναίνεσή τους είχαν βρεθεί τα στοιχεία τους σε αυτή τη λίστα)».

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι καταγγελίες για παραβίαση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα «προέρχονται από Έλληνες εξωτερικού, γεγονός που σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο, τα δεδομένα των εκλογέων που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ισχύει, επομένως, η διαβεβαίωση του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (/2016/679/ΕΕ – ΓΚΠΔ) και της εθνικής νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων (ν. 4624/2019), ο σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων που έκαναν εγγραφή στην εφαρμογή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ήταν η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό».