ΗΠΑ-Ανώτατο Δικαστήριο: Ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές

ΗΠΑ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αποφάνθηκε ομόφωνα ότι το Κολοράντο δεν μπορεί να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ από το ψηφοδέλτιο βάσει της απαγόρευσης εξέγερσης όπως την προβλέπει η 14η Τροπολογία του Συντάγματος. Είναι μια ιστορική απόφαση που διατηρεί τη δυνατότητα του Τραμπ να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.

Το διακύβευμα ήταν η διάταξη της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει σε ορισμένους δημόσιους λειτουργούς να υπηρετήσουν ξανά στην κυβέρνηση, εάν συμμετείχαν σε εξέγερση. Οι ψηφοφόροι που αμφισβήτησαν τον Τραμπ στο Κολοράντο λένε ότι ο ρόλος του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον καθιστούσε ακατάλληλο βάσει αυτής της λεγόμενης “απαγόρευσης εξέγερσης”.

Η ανυπόγραφη ακόμα απόφαση της Δευτέρας βάζει ουσιαστικά τέλος στις μακροχρόνιες προσπάθειες που αποσκοπούσαν στο να εμποδίσουν τον Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα η μνημειώδης νομική νίκη ήρθε στον πρώην πρόεδρο την παραμονή της Σούπερ Τρίτης, με την οποία ο Τραμπ φέρεται να είναι έτοιμος να πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Οι ψηφοφόροι και οι ομάδες υπεράσπισης είχαν καταθέσει δεκάδες προσφυγές κατά της εκλογιμότητας του Τραμπ σε πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του γύρω από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο προκάλεσαν τον αποκλεισμό του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο όμως τάχθηκε στο πλευρό του Τραμπ, κρίνοντας ότι μια μεμονωμένη πολιτεία δεν έχει μονομερή εξουσία να εφαρμόσει την 14η τροπολογία και να αποκλείσει ομοσπονδιακούς υποψηφίους.  Η υπόθεση αυτή είναι το πιο σημαντικό εκλογικό ζήτημα που έχουν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν οι δικαστές μετά την απόφαση Μπους κατά Γκορ το 2000, η οποία ουσιαστικά έδωσε την προεδρία στον Τζορτζ Μπους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο του Κολοράντο. Η σημερινή απόφαση μπορεί να αφορά το Κολοράντο, αλλά έχει εθνικές επιπτώσεις.