Η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ξεκινά έρευνα για τα Ε mails Ασημακοπούλου προς Απόδημους ψηφοφόρους

Αθήνα.- Η  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ξεκινά έρευνα για να διαλευκάνει τον τρόπο που κατέληξαν στο πολιτικό γραφείο της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κας Ασημακοπούλου σωρεία E Mails Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στα οποία το γραφείο της πραγματοποίησε αποστολή μηνυμάτων εν όψει των Ευρωεκλογών.

Αφού έγινε γνωστή η έναρξη έρευνας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η Κα Ασημακοπούλου διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με την Αρχή σε ό,τι της ζητηθεί.

«Η διερεύνηση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια», γράφει στον λογαριασμό της στο Χ.

Σοβαρά ερωτήματα

Με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα γεννούνται σοβαρά ερωτήματα.

Πώς έφτασαν αυτά τα email στους συνεργάτες της κ. Ασημακοπούλου, που έκαναν τη μαζική αποστολή;

Διέρρευσαν και εάν ναι πώς αυτά τα email από την εφαρμογή που διαχειριζόταν το υπουργείο Εσωτερικών;

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στις συναλλαγές τους με το δημόσιο;

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

Για την «υπόθεση Ασημακοπούλου» ερωτήθηκε σχετικά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξη του (Παραπολιτικά FM) εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων».

Σύμφωνα με τον Γεραπετρίτη, «η νομοθεσία, η οποία υφίσταται είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το Υπουργείο Εσωτερικών, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, δεν έχει δώσει τον οποιοδήποτε κατάλογο. Και ούτε θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό κατάλογο, διότι αυτός ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι ενεργός και διαρκής. Κανένας απολύτως κατάλογος δεν έχει δοθεί σε υποψηφίους».

Ο Γεραπετρίτης απάντησε επικαλούμενος την σχετική ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «σε ό,τι αφορά στην επιστολική ψήφο θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα. Και τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα. Έχουν λάβει οδηγίες όλες οι διπλωματικές μας αποστολές στο εξωτερικό».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν έντονα για να δοθούν απαντήσεις ενώ το θέμα έχει φτάσει μέχρι το ευρωκοινοβούλιο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έφεραν το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας μεταξύ άλλων να διευκρινιστεί ο τρόπος που κατέληξαν τα στοιχεία που καταχώρησαν οι ψηφοφόροι εξωτερικού στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών στο πολιτικό γραφείο της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. «Το ψηφιακό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», σημειώνει η Νέα Αριστερά.

Αντίστοιχα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και ο ανεξάρτητος Στέλιος Κούλογλου κατέθεσαν ερωτήσεις στην Κομισιόν για το ίδιο θέμα.

Με στοιχεία από in.gr